Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Europa
Łącznie w systemie RASFF zgłoszono 72 produkty. Głównym powodem zgłoszeń były zanieczyszczenia mikrobiologiczne (inne) – 17 przypadków.
Odnotowano również zgłoszenia produktów w kategorii zagrożenia:
• mikroorganizmy patogenne (10)
• skład (8)
• metale ciężkie (8)
• wadliwa lub niewystarczająca kontrola (5)
Najczęściej zgłaszanymi kategoriami były: żywność dietetyczna, suplementy i żywność fortyfikowana (10), mięso i produkty mięsne (inne niż drób) (9), materiały paszowe (8), ryby i produkty rybne (7), drób i produkty drobiowe (6), owoce i warzywa (5).
Polska
W systemie RASFF odnotowano łącznie 15 przypadków produktów związanych z rynkiem polskim (kraj pochodzenia, kraj zgłaszający bądź możliwe występowanie) – pełna lista produktów na kolejnej stronie.
Główną przyczyną zgłoszeń również były zanieczyszczenia mikrobiologiczne (inne) (5 przypadków). W analizowanym tygodniu najczęściej zgłaszano surowce paszowe (6).
Pełne informacje w raporcie - ZAPRASZAMY do pobrania darmowego raportu
System RASFF
(Rapid Alert System for Food and Feed) ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz, przyczyniając się tym samym do lepszej ochrony zdrowia konsumentów w Unii Europejskiej.
Raport tygodnia (07-13.10.2019)
Raport przygotowany przez redakcję portalu FoodFakty. Zapraszamy do zapoznania się z listą produktów zgłoszonych do systemu przez Polskę, polskich produktów zgłoszonych do systemu RASFF oraz produktów potencjalnie niebezpiecznych mogących pojawić się na rynku polskim.
Zapraszamy również do zapoznania się z opracowanymi przez nas raportami:
PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - I KWARTAŁ 2018
PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - II KWARTAŁ 2018
PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - III KWARTAŁ 2018
PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - IV KWARTAŁ 2018
PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - I KWARTAŁ 2019
PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - II KWARTAŁ 2019
ZAŁÓŻ DARMOWE KONTO CZYTELNIKA I POBIERAJ MATERIAŁY
Materiał udostępniony przez: FoodFakty
Materiał opublikowany dnia: 17.10.2019
Aby pobrać materiały, musisz się zalogować lub założyć darmowe konto
Załóż konto