Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Raport tygodniowy RASFF - 07-13.10.2019

Raport tygodniowy RASFF - 07-13.10.2019

Europa

Łącznie w systemie RASFF zgłoszono 72 produkty. Głównym powodem zgłoszeń były zanieczyszczenia mikrobiologiczne (inne) – 17 przypadków.

Odnotowano również zgłoszenia produktów w kategorii zagrożenia:

• mikroorganizmy patogenne (10)
• skład (8)
• metale ciężkie (8)
• wadliwa lub niewystarczająca kontrola (5)

Najczęściej zgłaszanymi kategoriami były: żywność dietetyczna, suplementy i żywność fortyfikowana (10), mięso i produkty mięsne (inne niż drób) (9), materiały paszowe (8), ryby i produkty rybne (7), drób i produkty drobiowe (6), owoce i warzywa (5).

Polska

W systemie RASFF odnotowano łącznie 15 przypadków produktów związanych z rynkiem polskim (kraj pochodzenia, kraj zgłaszający bądź możliwe występowanie) – pełna lista produktów na kolejnej stronie.

Główną przyczyną zgłoszeń również były zanieczyszczenia mikrobiologiczne (inne) (5 przypadków). W analizowanym tygodniu najczęściej zgłaszano surowce paszowe (6).

Pełne informacje w raporcie - ZAPRASZAMY do pobrania darmowego raportu

System RASFF

(Rapid Alert System for Food and Feed) ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz, przyczyniając się tym samym do lepszej ochrony zdrowia konsumentów w Unii Europejskiej.

Raport  tygodnia (07-13.10.2019) 

Raport przygotowany przez redakcję portalu FoodFakty. Zapraszamy do zapoznania się z listą produktów zgłoszonych do systemu przez Polskę, polskich produktów zgłoszonych do systemu RASFF oraz produktów potencjalnie niebezpiecznych mogących pojawić się na rynku polskim.

Zapraszamy również do zapoznania się z opracowanymi przez nas raportami:

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - I KWARTAŁ 2018

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - II KWARTAŁ 2018

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - III KWARTAŁ 2018

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - IV KWARTAŁ 2018

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - I KWARTAŁ 2019

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - II KWARTAŁ 2019

 

ZAŁÓŻ DARMOWE KONTO CZYTELNIKA I POBIERAJ MATERIAŁY

BUDUJEMY SPOŁECZNOŚĆ FOODFAKTY - KONTA UŻYTKOWNIKÓW - WSPÓLNIE BUDUJEMY KULTURĘ BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI

 

Materiał udostępniony przez: FoodFakty

Materiał opublikowany dnia: 17.10.2019

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.