Strefa Managera
-
10.06.2022
Strefa Managera: Wpływ orzeczenia TSUE w sprawie formy chemicznej witamin na znakowanie żywności
Kupując produkty spożywcze bardzo często możemy natknąć się na takie, które w swoim oznakowaniu, a w szczególności na froncie etykiety, mają informację „Źródło witaminy A!”, „Bogactwo witaminy D!” itd. Do tej pory utarło się, że producent podając taką informację na etykiecie swojego produktu, wskazuje na formę chemiczną dodanej witaminy czy minerału.
-
03.06.2022
Strefa Managera: Novel foods – regulacje, czym są, procedura autoryzacji przez KE
Nowa żywność (ang. novel foods), to żywność innowacyjna, która jest wytwarzana za pomocą nowoczesnych technologii i procesów produkcyjnych.
-
27.05.2022
Strefa Managera: Nowe techniki hodowli roślin i ich zbywalność w kontekście unijnych przepisów dotyczących GMO
Rozwój biotechnologii i ogólnie nauk przyrodniczych skutkuje powstaniem nowych metod, które można zastosować w hodowli. Takie metody określane są mianem nowych technik hodowlanych (new breeding techniques - NBT), wśród których znajdują się m.in. techniki edycji genomu, które pozwalają na wprowadzenie precyzyjnych mutacji lub łatwą inkorporację nowych fragmentów DNA do genomu.
-
24.05.2022
Strefa Managera: Znakowanie produktów wolnych od GMO
Za równo w Polsce jak i w całej Unii Europejskiej, nie brakuje przeciwników żywności modyfikowanej genetycznie. Jak wynika z przeprowadzonych w 2013 roku badań CBOS, większość Polaków jest przeciwna uprawom roślin modyfikowanych genetycznie.
-
20.05.2022
Strefa Managera: Oświadczenia zdrowotne a żywność dla dzieci
W artykule poruszamy kwestię jakże ważnej żywności dla dzieci i stosowania w jej przypadku oświadczeń zdrowotnych. Obydwie kwestie podlegają zarówno ogólnym regulacjom oraz tym bardziej szczegółowym, które doprecyzowują wszelkie wymogi.
-
13.05.2022
Strefa Managera: Urzędowa kontrola suplementów diety w Polsce
Suplementy diety są szczególną kategorią żywności. Podlegają regulacjom materialnego prawa żywnościowego unijnego i krajowego oraz sprawdzaniu przestrzegania tych norm przez inspektorów urzędowej kontroli żywności. Urzędowa kontrola jest pojęciem bardzo szerokim.
-
11.05.2022
Strefa Managera: Marka produktu jako znak towarowy
Przedsiębiorcy najczęściej zastrzegają nazwę i logo firmy. Warto jednak pamiętać, że również marka produktu może być w tej formie chroniona. Dlaczego?
-
22.04.2022
Strefa Managera: Ewidencja odpadów w systemie BDO – wymagania dla przemysłu spożywczego
Funkcjonowanie przemysłu spożywczego nierozerwalnie wiąże się z generowaniem odpadów. Większość środków spożywczych dostępnych na rynku wymaga bowiem odpowiedniego opakowania.
-
15.04.2022
Strefa Managera: Zasady znakowania żywności genetycznie zmodyfikowanej
Rozszerzenie wymagań dotyczących etykietowania na wszystkie rodzaje żywności było wynikiem rosnącej presji na osiągnięcie wymaganego standardu bezpieczeństwa żywności, zwłaszcza w kontekście wprowadzenia na rynek żywności genetycznie zmodyfikowanej.
-
08.04.2022
Strefa Managera: Reklama żywności, w tym suplementów diety w dobie COVID-19
Reklama produktów wprowadzanych do obrotu jest jednym z podstawowych działań przedsiębiorców z uwagi na szeroki zasięg przekazywanych w ten sposób informacji konsumentowi. Jak zatem odpowiednio przygotować treści reklamowe, aby były dla odbiorcy przekonujące i jednocześnie zgodne z przepisami prawa, szczególnie w świetle panującej pandemii?
-
01.04.2022
Strefa Managera: Jak wprowadzić novel food na rynek europejski?
W celu oszczędzania zasobów naturalnych ziemi oraz ograniczenia hodowli zwierząt ze względu na jej negatywny wpływ na środowisko, Unia Europejska opracowała strategię wprowadzania do masowej produkcji składników z tzw. wykazu novel food.
-
25.03.2022
Strefa Managera: „Herbatki” konopne a obowiązujące przepisy
Branża konopna jest jedną z najszybciej rozwijających się nie tylko w Polsce, ale także na całym świecie. W obrocie handlowym stale pojawiają się nowe produkty wytworzone z wykorzystaniem surowca konopnego.
-
22.03.2022
eFORUM FoodFakty – Strategie zrównoważonego rozwoju w branży spożywczej - nagranie z dnia 16.03.2022 r.
eFORUM FoodFakty – Strategie zrównoważonego rozwoju w branży spożywczej - nagranie z dnia 16.03.2022 r.
-
18.03.2022
Strefa Managera: Jaki jest status prawny produktów konopnych w Polsce i UE?
Produkty konopne podbijają polski rynek. Niepostrzeżenie półki w naszych ulubionych drogeriach wypełniły olejki i maści z dodatkiem CBD, a w okolicznych marketach zachwalano zbawcze działanie olejów spożywczych, mąki konopnej czy napoju z nasion.
-
11.03.2022
Strefa Managera: „Superfood(s)” – super narzędzie marketingowe, czy super wysokie ryzyko zakwestionowania?
Aktualnie obserwujemy bardzo dynamiczny rozwój rynku produktów spożywczych, które mają na celu zadbać o nasze zdrowie. Przeciętny konsument, niegdyś niezorientowany i posiadający małą wiedzę, dzisiaj chętnie czyta etykiety, porównuje składy i zapoznaje się z nowinkami dietetycznymi z całego świata.
-
04.03.2022
Strefa Managera: Organizacja akcji promocyjnych w świetle RODO
W dzisiejszych czasach wszechobecnej konkurencji firmy prześcigają się w sposobach na zdobycie nowych klientów. Branża spożywcza nie jest tu wyjątkiem. Jednym z instrumentów po który najczęściej sięga się aby zdobyć i utrzymać lojalność klientów jest organizacja różnego rodzaju akcji promocyjnych.
-
25.02.2022
Strefa Managera: Etykiety zawierające znaki towarowe i marki stanowiące oświadczenia - 19 stycznia 2022 r. minął termin na ich zmianę
Rozporządzenie 1924/2006 zawiera pewien wyjątek od ogólnych zasad stosowania oświadczeń żywieniowych lub zdrowotnych. Wyjątek ten dotyczy oświadczeń, które jednocześnie stanowią znaki towarowe lub marki.
-
16.02.2022
Strefa Managera: Postępowanie administracyjne w prawie żywnościowym - uwagi praktyczne. Odstąpienie od wymierzania kary
W dzisiejszej publikacji postanowiłem opisać bardzo ciekawą instytucję jaką jest odstąpienie od wymierzania kary przewidziane w art. 40 a ust. 5c. Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych.
-
04.02.2022
Strefa Managera: Rolnictwo wertykalne kontra unijne przepisy ekologiczne
Szacunkowa wartość zdominowanego przez USA globalnego rynku rolnictwa wertykalnego wynosi około 2 mld USD – według niektórych analityków do 2024 r. przekroczy wartość nawet 10 mld USD.
-
02.02.2022
eFORUM FoodFakty – Optymalizacja procesów produkcyjnych i biznesowych w przemyśle spożywczym- nagranie
eFORUM FoodFakty – Optymalizacja procesów produkcyjnych i biznesowych w przemyśle spożywczym- nagrania z dnia 27.01.2022 r.
-
28.01.2022
Strefa Managera: Nowa ustawa winiarska
7 marca, po wielu miesiącach oczekiwań, wejdzie w życie opracowywana i zapowiadana od dłuższego czasu a ostatecznie uchwalona 2 grudnia 2021 roku, ustawa o wyrobach winiarskich.
Nasi partnerzy