Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

W wyniku wykrycia Salmonelli w zakładzie Ferrero potwierdzono już 455 przypadków zachorowań i wycofano ponad 3000 ton produktów Kinder

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W wyniku wykrycia Salmonelli w zakładzie produkcyjnym Ferrero w Arlon w Belgii potwierdzono łącznie 455 przypadków zachorowań na świecie – stan na dzień 15 lipca br. wg ECDC.

Jest to wzrost o dziewięć przypadków od ostatniej aktualizacji 3 czerwca 2022 r. Ostatni zgłoszony przypadek pochodzi z Wielkiej Brytanii z datą pobrania próbki 16 czerwca 2022 r. Ponadto inne przypadki zachorowań zidentyfikowano w Kanadzie, Szwajcarii oraz Stanach Zjednoczonych. Zanieczyszczona salmonellą czekolada marki Kinder była dystrybuowana do co najmniej 113 krajów.

Wybuch tej epidemii charakteryzuje się wysokim odsetkiem hospitalizowanych (około 40%) przypadków. Fabryka została zamknięta 8 kwietnia 2022 r., a wycofywanie produktów rozpoczęło się na całym świecie. Wycofanie miało na celu zapobieganie spożywaniu produktów potencjalnie skażonych salmonellą  W wyniku środków kontrolnych liczba przypadków gwałtownie spadła.

W czerwcu wznowiono warunkowo produkcję

Zakład Ferrero w Arlon w Belgii otrzymał warunkowe zezwolenie na ponowne uruchomienie linii produkcyjnych na 3 miesiące w czerwcu br. To ponowne otwarcie nastąpiło po szeroko zakrojonych kontrolach czyszczenia i bezpieczeństwa żywności, prowadzonych w ścisłej współpracy z belgijskim organem ds. bezpieczeństwa żywności (AFSCA).

Przeprowadzono ponad 1800 testów jakości, zdemontowano i oczyszczono 10 000 części oraz poczyniono znaczące inwestycje. Obejmują one wymianę wielu elementów wyposażenia oraz instalację 300 metrów nowego rurociągu. Zaktualizowano również protokoły bezpieczeństwa produktów, szkolenia i pobieranie próbek w zakładzie.

Wycofano ponad 3000 ton produktów Kinder

W wyniku epidemii ze światowych rynków wycofano ponad 3000 ton produktów sprzedawanych pod marką Kinder, a incydent będzie kosztował firmę „dziesiątki milionów euro”.

Tło światowej epidemii salmonellozy po spożyciu produktów marki Kinder

Od końca 2021 r. w całej Europie zgłaszano przypadki salmonellozy. Pod koniec marca br. na podstawie danych epidemiologicznych podejrzewano związek między tymi zakażeniami a fabryką Ferrero w Arlon (Belgia). W kwietniu produkcja w zakładzie została zatrzymana.

Pisaliśmy o tym:

Źródło: https://www.ferrero.com/news/Ferrero-Plant-in-Arlon-Authorized-to-Restart-Production

https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/15-july-update-monophasic-salmonella-typhimurium-outbreak-linked-chocolate-products

 

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Wycofania z rynku

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.