Wyniki wyszukiwania
-
30.08.2024
Strefa Managera: Regulacje dot. rewitalizacji rzeki Odry a działalność przedsiębiorstw spożywczych
W związku z katastrofą ekologiczną, która miała miejsce na rzece Odrze w 2022 roku, w lipcu 2023 r., uchwalono ustawę o rewitalizacji rzeki Odry. Wśród jej celów wymienia się m.in. poprawę jakości wody w Odrze, zapewnienie wymaganych zasobów wodnych, poprawę działania gospodarki wodnościekowej w obszarze mogącym mieć znaczenie dla Odry czy zasady prowadzenia inwestycji w obszarze rzeki.
-
23.08.2024
Strefa Managera: Zmiany w „dyrektywach śniadaniowych”
W dniu 14 maja 2024 r. przyjęto dyrektywę zmieniającą tzw. dyrektywy śniadaniowe, a więc dyrektywy odnoszące się do produktów spożywanych typowo podczas tego posiłku, w tym miodu, dżemów, soków czy mleka
-
13.08.2024
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - lipiec/sierpień 2024 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - lipiec/sierpień 2024"
-
26.07.2024
Strefa Managera: NDP pozostałości węglowodorów olejów mineralnych (MOH) w środkach spożywczych – aspekty prawne
Wśród zanieczyszczeń, które wciąż nie mają ustawowo określonych najwyższych dopuszczalnych poziomów zawartości w żywności można wymienić m.in. pozostałości węglowodorów olejów mineralnych (MOH)
-
12.07.2024
Strefa Managera: Oznakowanie „tradycyjny” lub „wiejski” - orzeczenie NSA
Naczelny Sąd Administracyjny po raz kolejny potwierdził, iż użycie określenia wiejski lub tradycyjny w oznakowaniu artykułu rolno-spożywczego wiąże się z koniecznością spełnienia pewnych wymagań
-
28.06.2024
Strefa Managera: Owady jako novel food – jak przebiega rejestracja?
W obliczu wyzwań związanych z zapewnieniem zrównoważonego i efektywnego dostarczania żywności dla rosnącej populacji światowej, eksploracja nowych źródeł białka stała się nieunikniona. Jednym z takich potencjalnych źródeł są właśnie larwy owadów. W ostatnich latach narasta zainteresowanie tymi organizmami jako alternatywnym źródłem odżywczym dla ludzi oraz zwierząt hodowlanych.
-
25.06.2024
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - czerwiec 2024 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - czerwiec 2024"
-
21.06.2024
Strefa Managera: Pochodzenie celne produktu a pochodzenie preferencyjne: Jak określić, skąd pochodzi dany produkt?
Wraz ze wzrostem zainteresowania tego typu produktami, pojawiają się częste pytania wśród producentów lub dystrybutorów, jak określić pochodzenie tych produktów. Jak dokładnie ustalić, z jakiego kraju pochodzi dany suplement diety, skoro substancje, z których został wytworzony, pochodzą z szerokiej gamy krajów?
-
13.06.2024
FFSW 2024 - dzień 4 - Rosnące zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i nowe wymogi standardów
Foodfakty Saferty Week 2024 - dzień 4 - Rosnące zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i nowe wymogi standardów - nagranie z dnia 06.06.2024 r.
-
12.06.2024
FFSW 2024 - dzień 3 - Bezpieczeństwo żywności w łańcuchu żywnościowym
Foodfakty Saferty Week 2024 - dzień 3 - Bezpieczeństwo żywności w łańcuchu żywnościowym - nagranie z dnia 05.06.2024 r.
-
11.06.2024
FFSW 2024 - dzień 2 - Nowe wyzwania dla żywności
Foodfakty Saferty Week 2024 - dzień 2 - Nowe wyzwania dla żywności - nagranie z dnia 04.06.2024 r.
-
10.06.2024
FFSW 2024 - dzień 1 - Kultura Bezpieczeństwa Żywności oraz systemy bezpieczeństwa
Foodfakty Saferty Week 2024 - dzień 1 - Kultura Bezpieczeństwa Żywności oraz systemy bezpieczeństwa - nagranie z dnia 03.06.2024 r.