Wyniki wyszukiwania
-
17.01.2025
Alkaloidy pirolizydynowe w herbatkach ziołowych z pokrzywy i morwy białej
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w herbatkach ekspresowych ziołoweych - pokrzywa oraz morwa biała.
-
17.01.2025
Makroalgi – szansa na zrównoważone źródło białka czy chemiczne zagrożenie? Stanowisko EFSA
Makroalgi, znane również jako wodorosty, zyskują na popularności jako zrównoważone źródło białka i składników odżywczych. Jednak ich konsumpcja niesie zarówno korzyści zdrowotne, jak i potencjalne ryzyka chemiczne, co podkreśla konieczność świadomego podejścia i regulacji prawnych.
-
17.01.2025
Pojedynczy aminokwas hamuje bakterie beztlenowe tworzące przetrwalniki – obiecujące dla branży spożywczej wyniki badań
Dla profesjonalistów zaangażowanych w ochronę łańcucha dostaw żywności rozwój ten stanowi obiecujący krok naprzód w rozwiązywaniu jednego z najpoważniejszych problemów branży.
-
16.01.2025
Dystrybucja na rynek zafałszowanych nielegalnym środkiem kiełków fasoli – inspekcje w Wietnamie
W Central Highlands w Wietnamie aresztowano 4 osoby podejrzane o stosowanie niedozwolonego środka chemicznego, w celu przyspieszenia wzrostu kiełków fasoli i nadania im bardziej atrakcyjnego wyglądu.
-
16.01.2025
Produktoskop pomoże walczyć z podwójną jakością produktów
Dual quality, czyli różnice w składzie produktów sprzedawanych pod tą samą marką w różnych krajach UE, to praktyka zakazana, lecz wciąż spotykana. Naukowcy z Łukasiewicz – PIT i Politechniki Poznańskiej stworzyli narzędzie Produktoskop, które dzięki sztucznej inteligencji pomoże skuteczniej wykrywać takie przypadki.
-
16.01.2025
Skład i standardy żywności - podsumowanie zmian w Kanadzie
Kanadyjski rząd opublikował zmiany, które porządkują dotychczasowe przepisy dot. m.in. składu i jakości różnych produktów żywnościowych takich jak np. niektóre napoje alkoholowe
-
15.01.2025
Raport tygodniowy RASFF (06.01.2025-12.01.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
15.01.2025
Jak przygotować się w sposób zadawalający dla właściwego organu do zmiany kryterium Listeria monocytogenes (Rozporządzenie 2024/2895)
Nowe przepisy dotyczące kryteriów mikrobiologicznych dla żywności gotowej do spożycia zaostrzają wymagania wobec Listeria monocytogenes, aby skuteczniej chronić zdrowie konsumentów w całym okresie przydatności do spożycia.
-
15.01.2025
Bezpieczeństwo i jakość żywności, a cele Agendy 2030
W dobie globalnych wyzwań, takich jak zmiany klimatyczne, wyczerpywanie się zasobów naturalnych oraz wzrost liczby ludności, koncepcja zrównoważonego rozwoju zyskuje na znaczeniu. Agenda 2030, która obejmuje wyznaczonych 17 celów zrównoważonego rozwoju oraz powiązanych z nimi zadań.
-
15.01.2025
EFSA: Ocena ryzyka substancji stosowanych do kontaktu z żywnością
Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, takie jak tworzywa sztuczne, tusze drukarskie czy ceramika, odgrywają ważną rolę w codziennym życiu, ale ich wpływ na zdrowie konsumentów wciąż budzi wiele pytań. Badania nad migracją substancji chemicznych z tych materiałów dostarczają cennych informacji, które mogą wpłynąć na przyszłe regulacje i ochronę zdrowia publicznego.
-
14.01.2025
XI edycja WorldFood Poland 2025 – Międzynarodowe Targi dla Branży Spożywczej wracają w nowej odsłonie. Dołącz już dziś!
WorldFood Poland 2025 połączone z Gastrotargami SMAKKi to wyjątkowe wydarzenie, które w dniach 8-10 kwietnia zamieni hale EXPO XXI w Warszawie w centrum innowacji i trendów branży spożywczej oraz gastronomicznej. XI edycja targów wprowadza nowe sektory, konkursy i konferencje, odpowiadając na potrzeby dynamicznie rozwijającego się rynku.
-
13.01.2025
Eksport żywności i napojów do Chin: wytyczne dotyczące rejestracji GACC/CIFER
Głównym celem tych wytycznych są poszczególne zakłady w UE, które produkują, przetwarzają lub przechowują produkty F&B eksportowane do Chin. Wytyczne nie są ukierunkowane na właściwe organy ds. bezpieczeństwa żywności w UE. Są one odpowiedzialne za nadzorowanie, przeglądanie i zatwierdzanie rejestracji zakładów F&B w ramach swojej jurysdykcji; robią to za pośrednictwem własnego konta CIFER, przyznanego przez GACC, chociaż funkcje znacznie różnią się od kont CIFER dostępnych dla poszczególnych zakładów.