Wyniki wyszukiwania
-
30.12.2024
Ocena ryzyka mikrobiologicznego wirusów w żywności – wytyczne FAO/WHO
Raport podkreśla konieczność zintegrowanego podejścia obejmującego rozwój metod wykrywania, wzmocnienie nadzoru epidemiologicznego oraz globalną współpracę w celu ograniczenia ich transmisji.
-
30.12.2024
Jaki jest aktualny stan oceny ryzyka zdrowotnego w przypadku alternatywnych źródeł białka?
Łubin, owady czy laboratoryjnie hodowane mięso: jaki jest aktualny stan oceny ryzyka zdrowotnego w przypadku alternatywnych źródeł białka? Na pytania odpowiada Niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR).
-
27.12.2024
Przegląd nowych chronionych oznaczeń ChNP, ChOG, GTS
Unikalne produkty regionalne zyskały nowe oznaczenia chroniące ich tradycję i jakość, podkreślając znaczenie lokalnego dziedzictwa kulinarnego w Europie.
-
27.12.2024
Nowy biosensor do oceny świeżości mięsa
Zespół naukowców opracował nowy biosensor do pomiaru świeżości mięsa oparty na elektrodach grafenowych i nanocząstkach tlenku cynku.
-
27.12.2024
Uzgodnienie wzoru świadectwa zdrowia dla miodu wywożonego
W wyniku negocjacji z właściwymi władzami Chińskiej Republiki Ludowej uzgodnione zostało świadectwo zdrowia dla miodu wywożonego z Rzeczypospolitej Polskiej do Chin
-
26.12.2024
Fałszowanie dokumentacji nielegalnie złowionych, zanieczyszczonych mięczaków oraz aresztowanie 62 osób
Wspierana przez Europol akcja doprowadziła do przejęcia 30 ton mięczaków oraz aresztowania 62 członków różnych grup przestępczych w związku z nielegalnym połowem w Portugalii oraz Hiszpanii.
-
26.12.2024
Czy zanieczyszczone powietrze może sprzyjać alergiom pokarmowym?
Nowe badania prowadzone przez naukowców z Australii wskazują, że ekspozycja na zanieczyszczone powietrze w okresie niemowlęcym może mieć związek w ryzykiem występowania alergii pokarmowej w dzieciństwie.
-
25.12.2024
Raport tygodniowy RASFF (16.12-22.12.2024)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
25.12.2024
Wcześniejsze śniadania i kolacje mogą przekładać się na niższe ryzyko chorób układu krążenia
Wyniki badania z udziałem ponad 100 tys. osób wskazują, że czas spożywania śniadań i kolacji może przekładać się na ryzyko chorób układu krążenia.
-
24.12.2024
Czy dieta atlantycka może być korzystna dla zdrowia Polaków?
Międzynarodowy zespół naukowców przeprowadził badanie, w którym przeanalizowano czy stosowanie diety atlantyckiej wiążę się z niższą umieralnością w różnych krajach europejskich – w Hiszpanii, w Czechach, w Wielkiej Brytanii oraz w Polsce.
-
24.12.2024
Projekt oceny ryzyka fluoru w żywności i wodzie pitnej – EFSA zaprasza do konsultacji publicznych
EFSA rozpoczęła publiczne konsultacje w sprawie projektu oceny potencjalnych zagrożeń wynikających ze spożycia fluoru z wody pitnej, diety, fluoryzowanej soli kuchennej i (spożytych) fluorowanych produktów do pielęgnacji zębów. Ocena nie obejmuje miejscowego (powierzchniowego) stosowania fluorowanych produktów do pielęgnacji jamy ustnej.
-
23.12.2024
EUDR: rozporządzenie ws. przesunięcia terminu opublikowane
Odroczono o 12 miesięcy rozpoczęcie stosowania kluczowych przepisów EUDR