Bezpieczeństwo Żywności
- 07.10.2024
-
04.10.2024
Podsumowanie działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie kontroli hurtowej sprzedaży warzyw i owoców
Kontrole objęły przede wszystkim identyfikowalność, oznakowanie produktu oraz ocenę dokumentacji towarzyszącej. Pracownicy inspekcji sanitarnej pobierali także próbki żywności do badań laboratoryjnych oraz sprawdzali warunki higieniczne sprzedaży warzyw i owoców.
-
03.10.2024
Liczne wycofania spowodowane zanieczyszczeniem surowców dostarczanych z Indii alergenem orzechów ziemnych
Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) we współpracy ze Szkocką Agencją ds. Standardów Żywności (FSS) rozpoczęła dochodzenie dotyczące obecności niezadeklarowanego alergenu (orzeszków ziemnych) w wielu produktach. Prowadzone są działania, aby jak najszybciej ustalić źródło, jak i łańcuch dystrybucji danych partii.
-
03.10.2024
Zakażenie Listerią – Jak zapobiegać i kontrolować w przemyśle spożywczym groźną bakterię wywołująca rzadkie, ale poważne choroby przenoszone drogą pokarmową
Listeria to rodzaj bakterii Gram-dodatnich, należących do rodziny Listeriaceae. W jej skład wchodzi m.in. Listeria monocytogenes, która jest niebezpieczna dla ludzi i zwierząt, oraz Listeria ivanovii, patogenna głównie dla zwierząt.
-
02.10.2024
Alko-tubki - Komunikat Głównego Inspektora IJHARS
W związku z informacjami o pojawieniu się w obrocie handlowym saszetek alkoholowych (alko-tubek) przypominających tubki z musem owocowym dla dzieci Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych informuje, że zobowiązał organy Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) do kontroli w ramach sprzedaży tego asortymentu produktów spożywczych.
-
02.10.2024
Dwie włoskie firmy wprowadziły na rynek ponad 1000 ton zafałszowanej oliwy z oliwek
Dwie włoskie firmy sprzedawały oliwę z oliwek z Grecji oznaczając ją jako włoską oliwę extra virgin. Ponadto sprzedawano starszą oliwę jako świeżo wyprodukowaną. Łącznie na rynek wprowadzono ponad 1000 ton zafałszowanego produktu.
-
02.10.2024
Główne tezy Światowego Dnia Żywności FAO - FoodFakty Summit częścią obchodów World Food Day FAO w Polsce
Systemy rolno-spożywcze są bardzo podatne na katastrofy i kryzysy, w szczególności na skutki zmiany klimatu. Światowy Dzień Żywności to święto, które podkreśla znaczenie bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie. FoodFakty przyłączają się do tego święta i zapraszamy w dn. 6-7 listopada do Łodzi.
-
02.10.2024
Raport tygodniowy RASFF (23.09-29.09.2024)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
30.09.2024
Biofilm na powierzchniach mających kontakt z żywnością stanowi coraz większe zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności
Tradycyjne techniki czyszczenia często nie radzą sobie z biofilmami. Doprowadziło to do pilnego wezwania do innowacyjnych rozwiązań w celu lepszego zarządzania i łagodzenia ryzyka związanego z biofilmem.
-
27.09.2024
Salmonella Umbilo: rzadka bakteria powoduje zakażenia w Danii i Austrii
W Danii i Austrii odnotowano wybuch epidemii rzadkiego szczepu Salmonella Umbilo, zakażając 20 osób w Danii i 17 w Austrii, gdzie powiązano to z rukolą z Włoch.
-
26.09.2024
Wysoki wskaźnik niezgodności z przepisami suplementów diety w Austrii
Władze Austrii przeprowadziły inspekcję zamawianych internetowo suplementów diety, a jej celem był przegląd produktów wysyłanych z krajów spoza Unii Europejskiej. Stwierdzono wysoki wskaźnik niezgodności.
-
26.09.2024
Bisfenole w żywności: nowe wyzwanie i probiotyczne rozwiązania
W ostatnich latach dynamiczny rozwój przemysłu, rosnący konsumpcjonizm oraz szybkie tempo życia przyczyniły się do wzrostu produkcji i powszechnego wykorzystania tworzyw sztucznych we wszystkich aspektach codziennego funkcjonowania.
-
26.09.2024
Zmiana wykazu zakazanych oraz podlegających ograniczeniom substancji - projekt rozporządzenia
Projekt nowelizacji dotyczy preparatów na bazie m.in. kruszyny pospolitej, rabarbaru lekarskiego oraz szakłaku amerykańskiego
-
25.09.2024
Raport tygodniowy RASFF (16.09-22.09.2024)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
25.09.2024
Jeden z największych eksporterów tuńczyka błękitnopłetwego oskarżony o nielegalne połowy i nieprzestrzeganie przepisów sanitarnych
W Hiszpanii skierowano oskarżenia przeciwko 8 osobom i 12 firmom za sprzedaż tuńczyka błękitnopłetwego z nielegalnych połowów, pranie uzyskanych zysków i przestępstwa przeciwko zdrowiu publicznemu.
-
25.09.2024
AgraStrip® Pro WATEX®: Przyszłość wykrywania mykotoksyn
Mykotoksyny, czyli toksyczne związki wytwarzane przez niektóre gatunki grzybów pleśniowych, stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego, a tym samym niemałe wyzwanie dla producentów żywności i pasz.
-
24.09.2024
Wykrycie obecności bakterii Salmonella Newport w serze żółtym w plastrach
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Newport w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
-
24.09.2024
Wahania temperatury w łańcuchu chłodniczym szkodzą jakości ryb
Badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Zhejiang Gongshang wykazało, że zmienne temperatury prowadzą do pogorszenia jakości ryb, co stanowi wyzwanie zarówno dla producentów, jak i konsumentów.
-
23.09.2024
Spotkanie Polskiej Grupy Roboczej IFS: Klucz do dalszego rozwoju standardów bezpieczeństwa produktów
Członkowie Grupy Roboczej omawiają najnowsze trendy, takie jak zafałszowania produktów czy raport alterowanych produktów EFSA. Rozwój zrównoważonej produkcji, kultura organizacyjna, cyfryzacja w przemyśle spożywczym, a także nowe technologie, które mogą wpłynąć na bezpieczeństwo i jakość produktów to także przedmioty dyskusji Grupy.
-
20.09.2024
Czy popularny dodatek do żywności może przyczyniać się do rozwoju celiakii?
Naukowcy z Francji i Kanady przeprowadzili badanie, z którego wynika, że popularny dodatek do żywności – dwutlenek krzemu – może zwiększać ryzyko celiakii u osób predysponowanych do rozwoju tej choroby.
-
20.09.2024
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - wrzesień 2024 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - wrzesień 2024"