Raport tygodniowy RASFF (23.09-29.09.2024)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Tradycyjne techniki czyszczenia często nie radzą sobie z biofilmami. Doprowadziło to do pilnego wezwania do innowacyjnych rozwiązań w celu lepszego zarządzania i łagodzenia ryzyka związanego z biofilmem.
W Danii i Austrii odnotowano wybuch epidemii rzadkiego szczepu Salmonella Umbilo, zakażając 20 osób w Danii i 17 w Austrii, gdzie powiązano to z rukolą z Włoch.
Władze Austrii przeprowadziły inspekcję zamawianych internetowo suplementów diety, a jej celem był przegląd produktów wysyłanych z krajów spoza Unii Europejskiej. Stwierdzono wysoki wskaźnik niezgodności.
W ostatnich latach dynamiczny rozwój przemysłu, rosnący konsumpcjonizm oraz szybkie tempo życia przyczyniły się do wzrostu produkcji i powszechnego wykorzystania tworzyw sztucznych we wszystkich aspektach codziennego funkcjonowania.
Projekt nowelizacji dotyczy preparatów na bazie m.in. kruszyny pospolitej, rabarbaru lekarskiego oraz szakłaku amerykańskiego
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
W Hiszpanii skierowano oskarżenia przeciwko 8 osobom i 12 firmom za sprzedaż tuńczyka błękitnopłetwego z nielegalnych połowów, pranie uzyskanych zysków i przestępstwa przeciwko zdrowiu publicznemu.
Mykotoksyny, czyli toksyczne związki wytwarzane przez niektóre gatunki grzybów pleśniowych, stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego, a tym samym niemałe wyzwanie dla producentów żywności i pasz.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Newport w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
Badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Zhejiang Gongshang wykazało, że zmienne temperatury prowadzą do pogorszenia jakości ryb, co stanowi wyzwanie zarówno dla producentów, jak i konsumentów.
Członkowie Grupy Roboczej omawiają najnowsze trendy, takie jak zafałszowania produktów czy raport alterowanych produktów EFSA. Rozwój zrównoważonej produkcji, kultura organizacyjna, cyfryzacja w przemyśle spożywczym, a także nowe technologie, które mogą wpłynąć na bezpieczeństwo i jakość produktów to także przedmioty dyskusji Grupy.
Naukowcy z Francji i Kanady przeprowadzili badanie, z którego wynika, że popularny dodatek do żywności – dwutlenek krzemu – może zwiększać ryzyko celiakii u osób predysponowanych do rozwoju tej choroby.
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - wrzesień 2024"
Badanie importowanych do Norwegii owoców morza wykazało, że wszystkie analizowane próbki spełniały wymogi zawarte w przepisach.
W sierpniu 2024 rr. podpisano aneks do porozumienia KPO - dokument umożliwi laboratoriom GIJHARS zakup sprzętu do m.in. badania gatunkowości surowców pochodzenia zwierzęcego (w tym owadów), roślinnego i grzybów, badania oliwy z oliwek na zgodność z obowiązującymi przepisami prawa oraz badania konserwantów i substancji zatrzymujących wodę w mięsie i przetworach mięsnych.
Food Standards Agency (FSA) wraz z Food Standards Scotland (FSS) opublikowały raport, w którym przedstawiono aktualne zagrożenia związane z oszustwami w łańcuchu dostaw żywności w Wielkiej Brytanii.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Komisja Europejska 16 września 2024 r. opublikowała sprawozdanie podsumowujące zgłoszenia z 2023 r. w Sieci Ostrzegania i Współpracy (ACN). W porównaniu z 2022 r. nastąpił znaczny wzrost liczby powiadomień.