Kongresy i Targi
-
19.09.2018
Znaczenie badań laboratoryjnych w zapewnieniu jakości produktów świeżych
Jednym z problematycznych etapów w przypadku produktów świeżych – mięs, warzyw i innych – jest proces analityczny, który ze względu na krótki okres przydatności wyrobów do spożycia musi być maksymalnie skompaktowany w czasie. Istotne w tym wypadku jest zastosowanie jak najmniej czasochłonnych i jak najdokładniejszych technik analitycznych...
-
12.09.2018
Identyfikowalność w branży spożywczej - obowiązek nie tylko dla producentów?
Obowiązek identyfikowalności (z ang. traceability) w łańcuchu dostaw nie jest nowością, szczególnie dla takich branż jak: żywność, kosmetyki czy farmaceutyki. Jednak firmy sektora FMCG nie zawsze radzą sobie ze spełnieniem tego wymogu. Często, w sytuacji, gdy należy wycofać określoną partię produktów z rynku, ponieważ okazała się partią o stwierdzonej negatywnej jakości zdrowotnej...
-
12.09.2018
Najnowszy stan techniki w zakresie wykrywania zafałszowań żywności
Problem oszustw to nie jest już tylko teoria lub formalne wymogi prawne i standardy jakości, to coraz częściej codzienne wyzwanie producentów żywności, ich ryzyko i straty finansowe oraz wizerunkowe. Co prawda oszustwo żywnościowe jako działalność przestępcza, znana jest od wieków, a pierwsza książka opisująca to zagadnienie została opublikowana w 1820...
-
06.12.2002
Zakończyła się IV edycja targów Bioexpo - największych w Polsce targów dedykowanym żywności Bio
Tegoroczna edycja to aż 257 wystawców z branży! Ich oferta przyciągnęła prawie 10 000 odwiedzających.
Nasi partnerzy