Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Raport FoodFakty: Jakość i Bezpieczeństwo środków spożywczych w łańcuchu dostaw

Raport FoodFakty: Jakość i Bezpieczeństwo środków spożywczych w łańcuchu dostaw

Szanowni Państwo,

Zapraszamy do zapozania się z raportem przygotowanym przez zespół FoodFakty przy współpracy z Partnerami: Lloyd's Register, Mérieux NutrisciencesJARSJSH Hamilton, oraz firmami: VACO, GS1 Polska, DNV GL, Marine Stewardship Council, IGIFOOD Consulting, Centrum Prawa Żywnościowego, a także Partnerami Instytucjonalnymi: Instytut Logistyki i Magazynowania oraz Polski Komitet Normalizacyjny.

To już nasz drugi kompleksowy raport w tym roku. Po pierwszym tegorocznym raporcie w którym rozwinęliśmy tematykę w 3 perspektywach: Zafałszowania, Produkty Niebezpieczne i Prawo Żywnościowe, przyszedł czas na kolejne tematy ujęte w niniejszym opracowaniu.

Kolejne raporty już w opracowaniu , serdecznie zapraszamy wszystkich do aktywnego współtworzenia treści.

 

Spis treści:

  • Kultura bezpieczeństwa i przyszłość auditów bezpieczeństwa żywności, wizja Lloyd’s Register

Perspektywa I: Systemy jakości, standardy logistyczne, certyfikacja

  • Odpowiedzialność producenta za produkt w łańcuchu dostaw
  • Przegląd systemów jakości oraz certyfikacji produktów w łańcuchu dostaw
    • Branża mięsna
    • Certyfikacja produktów regionalnych i tradycyjnych
    • Certyfikacja zrównoważonych sposobów upraw i pozyskiwania produktów
    • Dlaczego warto sprzedawać certyfikowane ryby i owoce morza?
    • Produkty wolne od GMO
    • Certyfikacja żywności wegetariańskiej i wegańskiej
    •  Certyfikacja żywności bezglutenowej – znak Przekreślonego Kłos
  • Rynek certyfikacji w Polsce – przegląd firm i zakres akredytacji
  • Standardy logistyczne: Jak identyfikowalność towarów wpływa na jakość pożywienia i markę producenta?
  • Wpływ logistyki na bezpieczeństwo żywności

Perspektywa II: Kontrola laboratoryjna i kontrola on-line produkcji

  • Wstęp: Rynek badań laboratoryjnych
  • Jak wybrać laboratorium – polski rynek laboratoryjny
  • Jak kontrolować żywność?
  • Znakowanie żywności w kontekście podawania informacji dotyczących alergenów
  • Badania laboratoryjne zwiększają bezpieczeństwo konsumentów

Perspektywa III: Wycofania produktów z rynku

  • Obowiązki podmiotu prowadzącego przedsiębiorstwo spożywcze w związku z koniecznością wycofania produktu z rynku
  • Bezpieczeństwo Żywności - Raport przygotowany na podstawie Blue Paper 2019
  • Modelowe rozwiązanie zarządzania śledzeniem pochodzenia produktów żywnościowych

Materiał udostępniony przez: FoodFakty

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn