Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Raport FoodFakty: Jakość i Bezpieczeństwo środków spożywczych w łańcuchu dostaw

Raport FoodFakty: Jakość i Bezpieczeństwo środków spożywczych w łańcuchu dostaw

Szanowni Państwo,

Zapraszamy do zapozania się z raportem przygotowanym przez zespół FoodFakty przy współpracy z Partnerami: Lloyd's Register, Mérieux NutrisciencesJARSJSH Hamilton, oraz firmami: VACO, GS1 Polska, DNV GL, Marine Stewardship Council, IGIFOOD Consulting, Centrum Prawa Żywnościowego, a także Partnerami Instytucjonalnymi: Instytut Logistyki i Magazynowania oraz Polski Komitet Normalizacyjny.

To już nasz drugi kompleksowy raport w tym roku. Po pierwszym tegorocznym raporcie w którym rozwinęliśmy tematykę w 3 perspektywach: Zafałszowania, Produkty Niebezpieczne i Prawo Żywnościowe, przyszedł czas na kolejne tematy ujęte w niniejszym opracowaniu.

Kolejne raporty już w opracowaniu , serdecznie zapraszamy wszystkich do aktywnego współtworzenia treści.

 

Spis treści:

  • Kultura bezpieczeństwa i przyszłość auditów bezpieczeństwa żywności, wizja Lloyd’s Register

Perspektywa I: Systemy jakości, standardy logistyczne, certyfikacja

  • Odpowiedzialność producenta za produkt w łańcuchu dostaw
  • Przegląd systemów jakości oraz certyfikacji produktów w łańcuchu dostaw
    • Branża mięsna
    • Certyfikacja produktów regionalnych i tradycyjnych
    • Certyfikacja zrównoważonych sposobów upraw i pozyskiwania produktów
    • Dlaczego warto sprzedawać certyfikowane ryby i owoce morza?
    • Produkty wolne od GMO
    • Certyfikacja żywności wegetariańskiej i wegańskiej
    •  Certyfikacja żywności bezglutenowej – znak Przekreślonego Kłos
  • Rynek certyfikacji w Polsce – przegląd firm i zakres akredytacji
  • Standardy logistyczne: Jak identyfikowalność towarów wpływa na jakość pożywienia i markę producenta?
  • Wpływ logistyki na bezpieczeństwo żywności

Perspektywa II: Kontrola laboratoryjna i kontrola on-line produkcji

  • Wstęp: Rynek badań laboratoryjnych
  • Jak wybrać laboratorium – polski rynek laboratoryjny
  • Jak kontrolować żywność?
  • Znakowanie żywności w kontekście podawania informacji dotyczących alergenów
  • Badania laboratoryjne zwiększają bezpieczeństwo konsumentów

Perspektywa III: Wycofania produktów z rynku

  • Obowiązki podmiotu prowadzącego przedsiębiorstwo spożywcze w związku z koniecznością wycofania produktu z rynku
  • Bezpieczeństwo Żywności - Raport przygotowany na podstawie Blue Paper 2019
  • Modelowe rozwiązanie zarządzania śledzeniem pochodzenia produktów żywnościowych

 


UWAGA - GWARANCJA FOODFAKTY

Foodfakty nie pobierają i nie będą pobierać żadnych opłat za pobranie materiałów ogólnie dostępnych dla czytelników na portalu oraz za rejestrację konta czytelnika. Jeśli materiały są możliwe do pobrania przez zalogowanego czytelnika lub poprzez kwestionariusz to na pewno nie łaczą się z tym żadne opłaty ani przyszłe zobowiązania. Jeśli materiały są odpłatne, to są jednoznacznie oznaczone oraz podana jest cena, a udostępnienie materiału następuje wyłacznie po wcześniejszej zapłacie, kóra jest potwierdzeniem zlecenia.

Materiał udostępniony przez: FoodFakty

Materiał opublikowany dnia: 02.12.2019

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.