Strefa Managera
-
21.10.2022
Strefa Managera: Etykietowanie napojów spirytusowych – jak to robić dobrze i na czym polega?
Oprócz napojów winiarskich i piwa na rynku mamy szeroką gamę innych napojów alkoholowych, które są dostępne dla konsumentów. Prawodawca bardzo dba o to, aby zabezpieczyć konsumenta pod każdym kątem i ściśle reguluje kwestie związane z napojami spirytusowymi.
-
18.10.2022
eFORUM - FoodFakty Summit - Innowacje w żywności - produkty, technologie, procesy - nagranie
eFORUM - FoodFakty Summit - Innowacje w żywności - produkty, technologie, procesy - nagranie z dnia 11.10.2022 r.
-
10.10.2022
eFORUM - FoodFakty Summit - Circular Food System - Systemy żywności w obiegach zamkniętych oraz zrównoważony rozwój - nagranie
eFORUM - FoodFakty Summit - Circular Food System - Systemy żywności w obiegach zamkniętych oraz zrównoważony rozwój - nagranie z dnia 04.10.2022 r.
-
07.10.2022
Strefa Managera: Zmiana ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych – nowe sposoby przeprowadzania kontroli
Zgodnie z ustawą o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, każdy przedsiębiorca, który produkuje, składuje, konfekcjonuje lub prowadzi obrót artykułami rolno-spożywczymi zobowiązany jest zgłosić tego rodzaju działalność gospodarczą (oraz zaprzestanie takiej działalności) do wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Każdy zgłoszony przedsiębiorca podlega kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych.
-
30.09.2022
Strefa Managera: Sprzedaż suplementów diety przez Internet
Podobnie jak w Polsce, w większości państw członkowskich nie obowiązują szczegółowe przepisy krajowe dotyczące sprzedaży suplementów za pomocą środków porozumiewania się na odległość. Obowiązujące prawo żywnościowe UE i uzupełniające je ustawodawstwo krajowe, które zapewniają podstawy kontroli żywności, mają również zastosowanie w przypadku tego rodzaju sprzedaży.
-
29.09.2022
eFORUM FoodFakty - Strategie Plant-based. Dzień 1. - nagranie
eFORUM FoodFakty - Strategie Plant-based. Dzień 1 - nagranie z dnia 21.09.2022 r.
-
16.09.2022
Strefa Managera: Wznowienie prac nad nowelizacją ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia
Zgodnie z informacją zamieszczoną na stronie Prezesa Rady Ministrów, potrzeba kolejnego wznowienia prac wynika z „konieczności dostosowania instrumentów nadzoru rynku środków spożywczych objętych powiadomieniem o pierwszym wprowadzeniu do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
-
09.09.2022
Strefa Managera: Pisma organów kontroli w postępowaniu administracyjnym
Pisma wydawane przez organy urzędowej kontroli żywności w większości zakwalifikować można jako sporządzane w ramach postępowania kontrolnego lub sporządzane w ramach postępowania administracyjnego. Postępowanie kontrolne ma na celu sprawdzenie i zweryfikowanie czy dany podmiot lub produkt spełnia określone wymogi prawne.
-
19.08.2022
Strefa Managera: Co można dodać do napojów winiarskich? – nowa ustawa
7 marca 2022 r. weszła w życie ustawa winiarska, czyli ustawa z dnia 2 grudnia 2021 r. o wyrobach winiarskich opublikowana 5 stycznia 2022 r. Ma ona na celu ujednolicenie przepisów krajowych z unijnymi, a konkretnie wprowadzenie w życie rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych.
-
16.08.2022
Strefa Managera: Pod lupą – monakoliny ze sfermentowanego czerwonego ryżu
Przed okresem wakacyjnym trochę się działo w prawie żywnościowym, a to za sprawą zmian, jakie przygotowała Komisja Europejska. Jedną z nich była nowelizacja rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji.
-
01.08.2022
Strefa Managera: Czy suplementy diety zawierające monakolinę K muszą zostać wycofane z obrotu?
Monakolina K ze sfermentowanego czerwonego ryżu już od wielu lat jest przedmiotem obserwacji i dyskusji, jednak dopiero teraz zdecydowano się na wprowadzenie zmian i ograniczeń, dotyczących wykorzystywania tego składnika. Czy to oznacza, że z aptek zaczną znikać produkty niespełniające wymagań rozporządzenia 2022/860?
-
18.07.2022
Strefa Managera: Dlaczego (czasami) warto się odwoływać
Inspiracją do dzisiejszego artykułu była publikacja, która ukazała się na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (...). Z informacji tej wynika, iż w roku 2020 Inspekcja przeprowadziła ponad 67 tysięcy kontroli, a także, że w 2020 r. IJHARS podczas planowych kontroli skontrolowała ponad 1700 podmiotów działających na rynku spożywczym. Zestawiając te dane dochodzimy do wniosku, iż przedsiębiorca działający na rynku spożywczym kontrolowany był średnio 40 razy w ciągu roku, co praktycznie nie jest możliwe, ponieważ kontrola u danego podmiotu musiałaby się odbywać średnio częściej niż co 10 dni.
-
01.07.2022
Strefa Managera: Oświadczenia porównawcze – aspekty prawne i praktyka rynkowa
Konsumenci przed dokonaniem zakupu danego produktu często porównują go z jego innymi odpowiednikami. Kryterium wyboru stanowi nie tylko cena, ale również wielkość czy skład środka spożywczego.
-
17.06.2022
Strefa Managera: Polityka przeciwdziałania marnotrawienia żywności w Unii Europejskiej
Niezrównoważona produkcja i konsumpcja żywności stanowi jedno z największych zagrożeń środowiskowych dla naszej planety. Szacuje się, że co roku w UE marnuje 88 milionów ton żywności, co odpowiada 20% całkowitej produkcji żywności lub 173 kilogramom na osobę.
-
17.06.2022
FFSW: Połącz siły dla bezpieczeństwa żywności - Optymalizacja procesów - 10.06.22 - nagranie
FoodFakty Safety Week: Połącz siły dla bezpieczeństwa żywności - Optymalizacja procesów – nagranie z dnia 10.06.22
-
16.06.2022
FFSW: Informuj, co jest bezpieczne - Znakowanie żywności – 09.06.22 - nagranie
FoodFakty Safety Week: Informuj, co jest bezpieczne - Znakowanie żywności – nagranie z dnia 09.06.22
-
15.06.2022
FFSW: Zapewnij bezpieczeństwo - Systemy bezpieczeństwa - 08.06.22 - nagranie
FoodFakty Safety Week: Zapewnij, że żywność jest bezpieczna - Kultura bezpieczeństwa żywności - nagranie z dnia 08.06.2022
-
14.06.2022
FFSW: Produkuj bezpiecznie - Biologiczne i chemiczne zanieczyszczenia – 07.06.22 - nagranie
FoodFakty Safety Week: Produkuj bezpiecznie - Biologiczne i chemiczne zanieczyszczenia – nagranie z dnia 07.06.22
-
13.06.2022
FFSW: Zapewnij, że żywność jest bezpieczna - Kultura bezpieczeństwa żywności - 06.06.22 - nagranie
FoodFakty Safety Week: Zapewnij, że żywność jest bezpieczna - Kultura bezpieczeństwa żywności - nagranie z dnia 06.06.2022 r.
-
10.06.2022
Strefa Managera: Wpływ orzeczenia TSUE w sprawie formy chemicznej witamin na znakowanie żywności
Kupując produkty spożywcze bardzo często możemy natknąć się na takie, które w swoim oznakowaniu, a w szczególności na froncie etykiety, mają informację „Źródło witaminy A!”, „Bogactwo witaminy D!” itd. Do tej pory utarło się, że producent podając taką informację na etykiecie swojego produktu, wskazuje na formę chemiczną dodanej witaminy czy minerału.
-
03.06.2022
Strefa Managera: Novel foods – regulacje, czym są, procedura autoryzacji przez KE
Nowa żywność (ang. novel foods), to żywność innowacyjna, która jest wytwarzana za pomocą nowoczesnych technologii i procesów produkcyjnych.
Nasi partnerzy