Strefa Managera
-
08.10.2021
Strefa Managera: Prawo paszowe - podstawy prawne, zakres regulacji
Podczas żywienia zwierząt przeznaczonych do produkcji żywności dla ludzi bardzo istotne jest zapewnienie bezpiecznej i dobrej jakościowo paszy.
-
08.10.2021
eFORUM FoodFakty Salmonella w żywności - Zagrożenia występowania, działania prewencyjne i techniki wykrywania - Nagrania referatów
Nagrania referatów z eFORUM FoodFakty Salmonella w żywności - Zagrożenia występowania, działania prewencyjne i techniki wykrywania
-
30.09.2021
Warsztaty Strefy Managera - wrzesień 2021 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - Nagranie
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - wrzesień 2021 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie miesięcy lipiec-sierpień 2021 r.
-
27.09.2021
Strefa Managera: Jak sprzedawać żywność na platformach e-commerce?
Zmiany w zakresie przychodów, znaczący wzrost popytu na określone usługi - pandemia COVID-19 odcisnęła swoje piętno na każdym sektorze gospodarki. Niektóre branże związane z żywnością poniosły dotkliwe straty, jak na przykład branża gastronomiczna, a inne, w tym sektor e-commerce, rozpoczęły nowy rozdział przyspieszonego rozwoju.
-
17.09.2021
Strefa Managera: Reklama napojów alkoholowych
-
27.08.2021
Strefa Managera: Znaczenie umowy kontraktowej w produkcji żywności
Produkcja kontraktowa polega na wykonywaniu usług produkcyjnych na zlecenie. Producent kontraktowy wytwarza produkty nie pod swoją, a pod marką klienta, wykorzystując z kolei własną linię produkcyjną, pracowników, doświadczenie i know-how.
-
13.08.2021
Strefa Managera: Wymogi w zakresie ochrony środowiska w produkcji żywności
Produkcja żywności, jako jedna z gałęzi mających największy wpływ na środowisko, w dużym stopniu przyczynia się m.in. do nadmiernego wykorzystania wody, emisji zanieczyszczeń powietrza, wód powierzchniowych i gleb, produkcji odpadów, emisji ścieków czy zmian w krajobrazie oraz wyginięcia poszczególnych gatunków fauny i flory.
-
06.08.2021
Strefa Managera: Oznaczenia geograficzne napojów spirytusowych
W dzisiejszych czasach konsumenci coraz większą wagę przykładają do jakości nabywanych produktów. Często poszukują produktów tradycyjnych, wyprodukowanych lokalnie w ściśle określonych regionach, z którymi kojarzona jest ich wysoka jakość. Dużym ułatwieniem dla konsumenta w wyborze wysokojakościowych produktów jest weryfikacja oznaczeń geograficznych.
-
30.07.2021
Strefa Managera: Opóźnienia w pracach legislacyjnych przy wdrożeniu dyrektywy plastikowej
Już ponad 2 lata minęły od uchwalenia przez Komisję Europejską tzw. dyrektywy plastikowej. Przez ten czas państwa członkowskie UE powinny wdrożyć jej postanowienia do prawa krajowego. Polska wciąż tego nie zrobiła. Na jakim etapie są polskie prace legislacyjne? Co przewidują projektowane przepisy? Jakie kary przewidziano dla przedsiębiorców za brak wdrożenia nowych obowiązków?
-
16.07.2021
Strefa Managera: Zasady znakowania ryb, produktów rybołówstwa i akwakultury
Przedsiębiorcy często nie zdają sobie sprawy z istnienia poszczególnych aktów prawnych. Jedną z kategorii żywności, która podlega takim szczególnym zasadom znakowania są ryby oraz produkty rybołówstwa i akwakultury. W przedmiotowym opracowaniu przedstawione zostaną najistotniejsze aspekty i reguły dotyczące znakowania ryb, produktów rybołówstwa i akwakultury.
-
14.07.2021
Komentarz do zmian w prawie - czerwiec 2021
LEX Scan ma juz rok! Od tego czasu weszło w życie blisko tysiąc nowelizacji prawa żywnościowego, z których 82 w czerwcu. Zapraszamy do lektury raportu oraz wysłuchania podcastu!
-
13.07.2021
Wzmacnianie Autorytetu Managera Jakości – Warsztat Ekspercki - nagranie
Nagranie warsztatu eksperckiego "Wzmacnianie Autorytetu Managera Jakości " z dnia 29.06.2021 r.
-
09.07.2021
Strefa Managera: Innowacje żywnościowe jako know-how i ich ochrona /cz. III/
Żywnośc jest przedmiotem szczegółowych regulacji administracyjnoprawnych dotyczących głównie jej jakości i bezpieczeństwa. Wiele aspektów dotyczących żywności jest ponadto przedmiotem uregulowań prawa własności intelektualnej. Innowacyjne rozwiązania z obszaru produkcji żywności mogą być chronione patentami, podlegać wyłączności danych naukowych bądź stanowić tajemnicę przedsiębiorstwa i być chronione jako know-how.
-
02.07.2021
FoodFakty Safety Week - dzień 5 - nagrania referatów
Nagrania referatów FoodFakty Safety Week z dnia 11.06.2021 r.
-
02.07.2021
e-Forum FoodFakty Piwo bezalkoholowe rynek • surowce • technologie - Nagrania referatów
Nagrania referatów z e-Forum FoodFakty Piwo bezalkoholowe rynek • surowce • technologie z dnia 22.06.2021 r.
-
01.07.2021
FoodFakty Safety Week - dzień 4 - nagrania referatów
Nagrania referatów FoodFakty Safety Week z dnia 10.06.2021 r.
-
29.06.2021
FoodFakty Safety Week - dzień 3 - nagrania referatów
Nagrania referatów FoodFakty Safety Week z dnia 09.06.2021 r.
-
22.06.2021
FoodFakty Safety Week - dzień 2 - nagrania referatów
Nagrania referatów FoodFakty Safety Week z dnia 08.06.2021 r.
-
21.06.2021
FoodFakty Safety Week - dzień 1 - nagrania referatów
Nagrania referatów FoodFakty Safety Week z dnia 07.06.2021 r.
-
18.06.2021
Codex Alimentarius docenił FoodFakty Safety Week
7 czerwca obchodziliśmy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności ustanowiony przez FAO/WHO. W ramach obchodów tego dnia, z inicjatywy FoodFakty odbył się FoodFakty Safety Week. Codex Alimentarius po raz kolejny dostrzegł i docenił nasze zaangażowanie w upowszechnianie Kultury Bezpieczeństwa Żywności wśród profesjonalistów z branży spożywczej w Polsce.
-
17.06.2021
RASFF: Definicje i klasyfikacja
Przedstawiamy definicje i klasyfikację wraz ze szczegółowymi opisami, które stosowane są w systemie RASFF.
Nasi partnerzy