Alergeny
-
22.05.2018
Alergia na orzeszki ziemne – nowy test diagnostyczny
Naukowcy z Wielkiej Brytanii opracowali nowy test służący diagnozowaniu alergii na orzeszki ziemne. Metoda ma 98% specyficzność i, w przeciwieństwie do innych dostępnych obecnie narzędzi laboratoryjnych, nie stwarza ryzyka...
-
05.03.2018
Zarządzanie alergenami - Narzędzia i wskazówki dotyczące 7 najczęstszych problemów związanych z bezpieczeństwem żywności
Prawdziwa i praktyczna wiedza na temat zarządzania alergenami bardzo często jest pierwszym obszarem, który stanowi słabą stroną specjalistów ds. Kontroli Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Spowodowane jest to istniejącymi różnicami...
-
07.02.2018
Alergeny w żywności - zarządzanie alergenami
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. wyróżnia się 14 substancji alergennych, które objęte są obowiązkiem znakowania – gluten, mleko, soja, musztarda, seler, orzeszki...
-
19.01.2018
Wino, które nie powoduje bólu głowy
Dzięki wykorzystaniu bakterii mlekowych pochodzących z winorośli z winnicy Pago de Carraovejas w Hiszpanii, zespół naukowców z Politechniki w Madrycie i Uniwersytetu w Walencji uzyskał czerwone wino pozbawione histaminy...
-
07.08.2017
Nowe wytyczne Komisji Europejskiej w sprawie znakowania alergenami
Komisja Europejska opublikowała z dniem 13 lipca 2017 r. zawiadomienie (nr C(2017) 4864 final), dotyczące przekazywania informacji o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji, wymienionych w załączniku II do...
-
20.02.2017
„Może zawierać śladowe ilości” – dlaczego NIE MOŻNA tak napisać?
Kwestia deklarowania obecności alergenów w produkcie została w sposób klarowny uregulowana w horyzontalnym rozporządzeniu unijnym dotyczącym etykietowania środków spożywczych (Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011).
-
17.12.2016
Alergeny w żywności i przestrzeni produkcyjnej
Alergeny to czynniki białkowe obecne w żywności, które mogą uruchomić reakcję immunologiczną u niektórych ludzi. Większość z tych reakcji jest łagodna i nie wymaga leczenia, jednak w niektórych przypadkach...
Nasi partnerzy