Wyniki wyszukiwania
-
23.01.2025
Komentarz do zmian w prawie - grudzień 2024
W grudniu 2024 r. miały miejsce istotne zmiany dla branży opakowaniowej: zmiana stawek opłaty opakowaniowej oraz wprowadzenie systemu kaucyjnego, a także zakaz stosowania BPA
-
22.01.2025
Raport tygodniowy RASFF (13.01-19.01.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
22.01.2025
Przejęcie 29 ton nielegalnego alkoholu w Stambule po śmierci 34 osób z powodu zatrucia
Tureckie władze zintensyfikowały działania ukierunkowane na walkę z nielegalnym alkoholem po śmierci 34 osób z powodu zatrucia. W następstwie przejęto 29 ton nielegalnego alkoholu i cofnięto licencje 64 firmom.
-
22.01.2025
FDA zakazała stosowania barwnika Red No. 3
Producenci żywności mają czas do stycznia 2027 roku na usunięcie Red No. 3 ze swoich produktów, natomiast producenci leków doustnych do stycznia 2028 roku.
-
21.01.2025
Redukcja odpadów i recykling w chińskim sektorze F&B
Rynek redukcji i recyklingu odpadów F&B w Chinach stwarza obiecujące możliwości dla europejskich MŚP, ze względu na silne wsparcie polityczne, rosnący popyt na zrównoważone produkty, dojrzałe łańcuchy przemysłowe i innowacje technologiczne w takich obszarach jak biotworzywa sztuczne i przetwarzanie odpadów na energię. MŚP z UE, często wyposażone w innowacyjne i wysoko cenione rozwiązania certyfikowane przez EFSA, mogą wykorzystać te mocne strony, aby odnieść sukces.
-
21.01.2025
3 rady w zakresie etykietowania żywności
Jak to się mówi, diabeł tkwi w szczegółach. W przypadku etykietowania produktów spożywczych trudno o bardziej trafne sformułowanie. Przede wszystkim dlatego, że nawet drobne błędy na etykietach mogą mieć poważne skutki. Jak uniknąć błędów w procesie etykietowania? Poniżej przedstawiamy 3 rady.
-
21.01.2025
Ocena bezpieczeństwa EFSA: Mącznik młynarek jako nowa żywność zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283
EFSA potwierdziła bezpieczeństwo Tenebrio molitor jako nowej żywności w Unii Europejskiej, otwierając drogę do wykorzystania larw w formie mrożonej, suszonej i sproszkowanej w produktach spożywczych. To krok w kierunku zrównoważonego rozwoju i innowacji w przemyśle spożywczym.
-
20.01.2025
Rynkowi liderzy stosują coraz więcej opakowań z tworzyw pochodzących z recyklingu
Starając się zmniejszać wpływ na środowisko, producenci żywności wychodzą naprzeciw nadchodzącym unijnym regulacjom w dziedzinie opakowań. Świetnym przykładem jest wykorzystanie przez firmę Tarczyński folii stretch zawierającej 30 proc. materiału pochodzącego z recyklingu do pakowania palet z produktami.
-
20.01.2025
Znakowanie bananów konsumpcyjnych na etapie sprzedaży detalicznej
IJHARS przypomina, że w świetle nowego przepisu unijnego, tj.: rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2023/2429, świeże dojrzewające banany nie są objęte wymaganiami ogólnej normy handlowej ani normy szczegółowej. Wprowadzono natomiast wymóg znakowania takich bananów państwem pochodzenia.
-
17.01.2025
Alkaloidy pirolizydynowe w herbatkach ziołowych z pokrzywy i morwy białej
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w herbatkach ekspresowych ziołoweych - pokrzywa oraz morwa biała.
-
17.01.2025
Makroalgi – szansa na zrównoważone źródło białka czy chemiczne zagrożenie? Stanowisko EFSA
Makroalgi, znane również jako wodorosty, zyskują na popularności jako zrównoważone źródło białka i składników odżywczych. Jednak ich konsumpcja niesie zarówno korzyści zdrowotne, jak i potencjalne ryzyka chemiczne, co podkreśla konieczność świadomego podejścia i regulacji prawnych.
-
17.01.2025
Pojedynczy aminokwas hamuje bakterie beztlenowe tworzące przetrwalniki – obiecujące dla branży spożywczej wyniki badań
Dla profesjonalistów zaangażowanych w ochronę łańcucha dostaw żywności rozwój ten stanowi obiecujący krok naprzód w rozwiązywaniu jednego z najpoważniejszych problemów branży.