Wyniki wyszukiwania
-
07.01.2025
Abu Dhabi wprowadza Nutri-Mark
Od 1 czerwca 2025 r. w Abu Dhabi zacznie obowiązywać nowy system znakowania żywności, wykorzystujący tzw. „sygnalizację świetlną” przyporządkowaną w oparciu o wartość odżywczą produktu
-
07.01.2025
Biodegradowalne mikroperełki: przełom w walce z mikroplastikiem i wsparcie dla przemysłu spożywczego
Jednym z najbardziej obiecujących zastosowań tego materiału jest możliwość kapsułkowania składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały, które można dodawać do żywności.
-
06.01.2025
Nadchloran w żywności: projekt opinii EFSA skierowany do konsultacji publicznych
W ramach przeglądu eksperci zaktualizowali dopuszczalne dzienne spożycie(TDI) dla nadchloranu od 0,3 do 1,4 mikrogramów na kilogram masy ciała na dzień.
-
03.01.2025
„Zdrowe” - FDA aktualizuje wymogi dot. stosowania oświadczenia
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków określiła jakie kryteria musi spełnić produkt, aby mógł zostać oznakowany jako „Zdrowy”
-
03.01.2025
Przewlekła choroba nerek u seniorów – korzyści z większego spożycia białka?
Badanie przeprowadzone przez szwedzko-hiszpański zespół naukowców wskazuje, że – wbrew aktualnym rekomendacjom – u osób starszych cierpiących na przewlekłą chorobę nerek korzystna może być podwyższona podaż białka.
-
02.01.2025
TOP 10 Trendów w przemyśle spożywczym na rok 2025
Rok 2025 przynosi zmiany w branży spożywczej – nowe technologie, zrównoważony rozwój i zdrowotne potrzeby konsumentów redefiniują rynek. Oto kluczowe trendy, które wyznaczą kierunki rozwoju na najbliższe miesiące
-
02.01.2025
Związki arsenoorganiczne w żywności nie budzą obaw EFSA
Zazwyczaj występują one w żywności morskiej i obejmują głównie arsenobetainę (AsB), arsenocukry i arsenolipidy. Najwyższe poziomy złożonych związków arsenoorganicznych wykryto w rybach, skorupiakach, mięczakach i wodorostach.
-
01.01.2025
Raport tygodniowy RASFF (23.12-29.12.2024)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
01.01.2025
Czy nowy rodzaj bioplastiku znajdzie zastosowanie w produkcji opakowań do żywności?
Zespół badaczy z Málagi w Hiszpanii opracował innowacyjny rodzaj biodegradowalnego, przezroczystego materiału, który z powodzeniem mógłby znaleźć zastosowanie w opakowaniach do żywności.
-
31.12.2024
Komisja przyjmuje zakaz stosowania Bisfenolu A (BPA)
Zakaz dotyczy stosowania bisfenolu i jego pochodnych w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz napojami
-
31.12.2024
Przetwarzanie i bezpieczeństwo nowych białek: projekt EFSA
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uruchomił kompleksowy projekt mający na celu ocenę wpływu metod przetwarzania na bezpieczeństwo nowych białek pochodzących z upraw genetycznie modyfikowanych (GM), nowej żywności i niekonwencjonalnych źródeł pasz.
-
30.12.2024
Opakowania wielokrotnego użytku i alternatywne
Zainteresowanie opakowaniami przeznaczonymi do wielokrotnego użytku, zwłaszcza w sektorze gastronomicznym, wzrosło w związku z wdrożeniem kolejnych przepisów dotyczących dyrektywy Single-Use Plastics (SUP)