Wyniki wyszukiwania
-
31.03.2025
Toksykologiczna ocena pozostałości weterynaryjnych leków w żywności – raport WHO
Raport określa rekomendacje dotyczące maksymalnych poziomów pozostałości (MRLs) klopidolu w tkankach drobiu, w celu ochrony zdrowia konsumentów. Wartości te zostały ustalone na podstawie toksykologicznych badań i analizy ryzyka.
-
28.03.2025
UE luzuje ESG: Co oznacza projekt Omnibus dla biznesu?
Komisja Europejska zamierza ograniczyć wprowadzone w ostatnich latach wymogi w zakresie kwestii związanych ze zrównoważonym rozwojem, w tym zarówno te dotyczące raportowania, jak i podejmowanych działań.
-
28.03.2025
Nowe chronione oznaczenia geograficzne z Turcji i Hiszpanii zatwierdzone przez Komisję Europejską
Komisja Europejska zatwierdziła kolejne nazwy produktów objętych ochroną geograficzną w ramach systemu ChNP. Do rejestru dołączyły oliwki z Turcji oraz wino z Hiszpanii – oba produkty wyróżniają się wysoką jakością i silnym związkiem z regionem pochodzenia.
-
28.03.2025
Etykietowanie alergenów w alkoholach - planowane zmiany w USA
Nowy obowiązek miałby dotyczyć etykietowania 9 głównych alergenów na etykietach win, alkoholi destylowanych i napojów słodowych
-
28.03.2025
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - luty/marzec 2025 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - luty/marzec 2025" z 21.03.2025 r. W części RASFF szczegółowa analiza objęła zagrożenia związane z alergenami w 2024 r.
-
27.03.2025
Rozpoczęło się VII Europejskie Forum Rolnicze – podsumowanie pierwszego dnia obrad
26 marca w ZEN.COM Expo w Jasionce k. Rzeszowa zainaugurowano VII edycję Europejskiego Forum Rolniczego. Wydarzenie zgromadziło setki uczestników – rolników, przedstawicieli administracji publicznej, świata nauki, ekspertów oraz przedsiębiorców związanych z sektorem rolno-spożywczym.
-
27.03.2025
Raport tygodniowy RASFF (17.03-23.03.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
27.03.2025
Jak wypadł polski system kontroli produktów rybołówstwa podczas audytu DG Sante?
Służby DG Sante przeprowadziły w Polsce audyt mający na celu ocenę systemu kontroli produktów rybołówstwa w naszym kraju. Jak zauważono, system monitorowania bezpieczeństwa produktów rybnych w Polsce jest solidny, jednak pewne problemy związane ze szkoleniami i pobieraniem próbek na obecność Listerii osłabiają jego skuteczność.
-
27.03.2025
Niekorzystne warunki klimatyczne powodują wzrost cen kawy do najwyższego poziomu od lat
Nowe badanie FAO wskazuje na wzrost cen o prawie 40 procent w 2024 r. z powodu zakłóceń po stronie podaży, głównie z powodu niekorzystnych warunków pogodowych.
-
26.03.2025
Rozbito międzynarodową grupę fałszującą hiszpańskie wina Rioja. Kluczowa rola konsumenta w wykryciu oszustwa
W wyniku wspólnej operacji hiszpańskiej Gwardii Cywilnej, Europolu, Interpolu i władz Wietnamu, rozbito międzynarodową grupę przestępczą, która sprzedawała podrobione wina z ChNP Rioja. Kluczową rolę w wykryciu oszustwa odegrał hiszpański konsument.
-
26.03.2025
Ruszyła rejestracja na Akademię Food-Lex, czyli dwudniowe, intensywne wydarzenie, stworzone z myślą o profesjonalistach z branży spożywczej
Organizatorzy – Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców i kwartalnik „Food-Lex” – zapraszają do udziału w serii inspirujących prelekcji i dyskusji, które pozwolą Państwu być na bieżąco z najnowszymi zmianami w prawie żywnościowym, środowiskowym i gospodarczym. Akademia odbędzie się w dniach 29-30 maja br. w Novotel Gdańsk Marina.
-
26.03.2025
Brudne ręce to nie wszystko – CDC ujawnia przyczyny zakażeń przenoszonych przez żywność w USA