Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zespół naukowców z Wielkiej Brytanii opublikował przegląd badań dotyczących wpływu roślinnych zamienników produktów zwierzęcych na zdrowie człowieka i środowisko w krajach wysoko rozwiniętych.
KE przyjęła zmianę do tymczasowych ram pomocy państwa na wypadek kryzysu i okresu przejściowego (TCTF), aby przedłużyć o sześć miesięcy niektóre przepisy ram mające na celu zaradzenie utrzymującym się zakłóceniom na rynku, szczególnie w sektorach rolnictwa i rybołówstwa.
W dniach 13-14 czerwca 2024 r. w Hotelu HAVET w Dźwirzynie odbędzie się Walne Zebranie Członków i XXVI Konferencja Przetwórców Ryb „Teraźniejszość, perspektywy i zagrożenia polskiego rynku rybnego na tle obecnej sytuacji ekonomicznej w Polsce i na świecie”
Po ostatniej ocenie EFSA, pojawiają się pytania dotyczące bezpieczeństwa gumy guar w żywności dla niemowląt. Jakie są zagrożenia i czy powinniśmy się obawiać?
Już 7 czerwca br. firma IDEXX zaprasza wszystkich chętnych do Warszawy na bezpłatne seminarium, podczas którego omawiane będą wyzwania jakie stoją przed laboratoriami badającymi wodę pod kątem parametrów mikrobiologicznych.
EPA wprowadziła po raz pierwszy w historii ograniczenia dotyczące substancji perfluoroalkilowych i polifluoroalkilowych (PFAS) w wodzie pitnej, co stanowi kluczowy krok w ochronie dobra publicznego przed zagrożeniami przenoszonymi przez wodę.
Ponad 500 osób trafiło do szpitala z podejrzeniem zatrucia pokarmowego po zjedzeniu kanapek bánh mì z piekarni w południowym Wietnamie. Dwunastu pacjentów jest w stanie krytycznym.
Z roku na rok przybywa opłat związanych z wprowadzaniem do obrotu, sprzedażą lub inną formą dysponowania produktami żywnościowymi. Różnie się one nazywają (czasem nawet nazwa opłata się w nich nie pojawia). Opłaty te rozproszone są w różnych regulacjach, dotyczą rozmaitych kategorii produktów i mają (często) odmienne funkcje.
Z roku na rok przybywa opłat związanych z wprowadzaniem do obrotu, sprzedażą lub inną formą dysponowania produktami żywnościowymi. Opłaty te rozproszone są w różnych regulacjach, dotyczą rozmaitych kategorii produktów i mają (często) odmienne funkcje.
Krajowa agencja ds. żywności (New Zealand Food Safety) przedstawiła raport podsumowujący wycofania produktów z rynku Nowej Zelandii w 2023 roku.
Wysoka skuteczność w wykrywaniu zanieczyszczeń i szybki system odrzucania wadliwych produktów. Te dwie cechy systemu kontroli rentgenowskiej Ishida IX-EN-2493-S poprawiły wydajność firmy Dobosz – producenta kultowej śliwki Luksusowej w czekoladzie. To niejedyne urządzenie Ishida, z którego korzysta przedsiębiorstwo.
Zespół badaczy opowiadający się za zastąpieniem dat przydatności do spożycia nową technologią pakowania, która ich zdaniem wykrywa psucie się żywności. Zespół naukowców stworzył zestaw testów, które ich zdaniem pozwalają opakowaniom żywności sygnalizować, czy ich zawartość jest skażona.