Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W październiku 2024 r. uchwalono szereg przepisów dotyczących np. możliwości stosowania polimerów w nawozach, kontroli i jakości oliwy z oliwek, wykazu nowej żywności oraz ceł przywozowych
We wrześniu 2024 r. wprowadzono przepisy dotyczące m.in. etykiet cyfrowych; znowelizowano metody analiz laboratoryjnych, które mają być stosowane podczas kontroli urzędowych oraz zmieniono warunki etykietowania w odniesieniu do alergenów
W sierpniu 2024 r. przedłużono m.in. okresy ważności znaków akcyzy oraz wprowadzono odstępstwa np. w sektorze wina w związku z wystąpieniem suszy lub powodzi
W lipcu 2024 r. wprowadzono kontyngenty taryfowe na niektóre produkty pochodzące z Ukrainy, znowelizowano przepisy dotyczące dodatków paszowych oraz zmieniono wzory świadectw związanych z przywozem do UE
W czerwcu 2024 r. wprowadzono m.in. środki monitorowania wielkości przywozu niektórych towarów pochodzących z Ukrainy, wycofano z obrotu kilka dodatków paszowych oraz wydano zezwolenia na nową żywność
W maju 2024 r. uchwalono m.in. tzw. dyrektywę śniadaniową, znowelizowano wykaz dodatków do żywności oraz zatwierdzono nowe techniki klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce
Najważniejszy zmiany dotyczą m.in. substancji i produktów do kontaktu z wodą przeznaczoną do spożycia przez ludzi, zwalczania chorób zwierząt oraz higieny niektórych rodzajów mięsa, produktów rybołówstwa, produktów mlecznych i jaj
W marcu 2024 r. uchwalono m.in. tzw. dyrektywę ws. greenwashingu, zmieniono rozporządzenie ws. substancji wzbogacających dodawanych do żywności oraz znowelizowano metody pobierania próbek i dokonywania analiz do celów urzędowej kontroli pasz
Podczas wiosennego eFORUM głównym tematem będą najnowsze oraz przyszłe zmiany w prawie żywnościowym. Nie zabraknie również panelu eksperckiego z zagranicznymi prelegentami
Najważniejsze zmiany dotyczyły m.in. warunków znakowania nalewek, etykietowanie i znakowania wina, świadectw zdrowia zwierząt, a także norm handlowych i zasad certyfikacji w sektorze chmielu
W styczniu 2024 r. uchwalono łącznie 71 zmian w prawie żywnościowym: 9 zmian dotyczyły prawa krajowego, natomiast pozostałe 62 zmiany odnosiły się do prawa unijnego.
W grudniu 2023 r. uchwalono łącznie 70 zmian w prawie żywnościowym: 13 zmian dotyczyły prawa krajowego, natomiast pozostałe 57 odnosiło się do prawa unijnego.