Wyniki wyszukiwania
-
12.08.2024
VIII Narodowy Kongres Żywieniowy: Partnerstwo instytucjonalne w trosce o zdrowie dzieci i młodzieży
19 września 2024 roku w Centrum Wodnym SGGW odbędzie się VIII Narodowy Kongres Żywieniowy, organizowany przez Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW oraz Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy. Wydarzenie to, będące kontynuacją prestiżowej serii kongresów, odbędzie się pod hasłem „Partnerstwo instytucjonalne w trosce o zdrowie dzieci i młodzieży” i zgromadzi ekspertów z różnych dziedzin, którzy podzielą się najnowszą wiedzą i wynikami badań.
-
29.09.2023
eFORUM FoodFakty - POSTĘP W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - STRATEGIE PLANT-BASED 2023 - dzień 3 - nagranie
eFORUM FoodFakty - POSTĘP W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - STRATEGIE PLANT-BASED 2023 - dzień 3 - nagranie z dnia 22.09.2023 r.
-
28.09.2023
eFORUM FoodFakty - POSTĘP W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - STRATEGIE PLANT-BASED 2023 - dzień 2 - nagranie
eFORUM FoodFakty - POSTĘP W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - STRATEGIE PLANT-BASED 2023 - dzień 2 - nagranie z dnia 21.09.2023 r.
-
27.09.2023
eFORUM FoodFakty - POSTĘP W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - STRATEGIE PLANT-BASED 2023 - dzień 1 - nagranie
eFORUM FoodFakty - POSTĘP W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - STRATEGIE PLANT-BASED 2023 - dzień 1 - nagranie z dnia 20.09.2023 r.
-
18.09.2023
Analiza rynku detalicznego roślinnych alternatyw w Polsce - wywiad z dyrektorem zarządzającym Good Food Institute - Alexem Mayers
To nie jest częsta formuła u nas na portalu, ale że spotkanie z Alexem Mayers, Dyrektorem Zarządzającym The Good Food Institute Europe w kontekście zbliżającego się wydarzenia Strategie Plant Based FoodFakty było wyjątkową okazją do pogłębienia wiedzy o segmencie, to zaryzykuję i przedstawię Państwu relację z naszej rozmowy.
-
30.12.2022
Najważniejsze trendy konsumenckie w 2023 roku
„Redefinicja wartości” to najważniejszy z przyszłorocznych trendów w sektorze żywności i napojów. Według nowego raportu Innova Market Insights rosnące koszty życia w wielu krajach świata zmuszają konsumentów do zrewidowania dotychczasowych poglądów na temat tego, co jest dla nich najbardziej istotne – również w kontekście wyborów żywieniowych.
-
18.10.2022
Przyszłość należy do białka roślinnego
Zapotrzebowanie na białka roślinne jest zaspokajane głównie przez białka sojowe. Jednak zapotrzebowanie na alternatywy niemodyfikowane genetycznie jest bardzo duże. Obecnie jest ono pokrywane głównie przez białka grochu, choć w przyszłości można by również skuteczniej wykorzystać ziemniaka. Optymalizacja przetwarzania pozwala na jeszcze efektywniejsze wykorzystanie surowców roślinnych. Wirówki przemysłowe, takie jak dekantery Flottweg, pomagają wykorzystać te cenne zasoby.
-
30.09.2022
eFORUM FoodFakty - Strategie Plant-based. Dzień 2. - nagranie
eFORUM FoodFakty - Strategie Plant-based. Dzień 2 - nagranie z dnia 22.09.2022 r.
-
29.09.2022
eFORUM FoodFakty - Strategie Plant-based. Dzień 1. - nagranie
eFORUM FoodFakty - Strategie Plant-based. Dzień 1 - nagranie z dnia 21.09.2022 r.
-
28.09.2022
Ryzyka bezpieczeństwa żywności dla produktów z kategorii plant-based
Ilość szkodliwych substancji i zanieczyszczeń różnego pochodzenia występujących w żywności i skutków ubocznych, jakie może wywoływać ich spożycie jest zatrważająca. Należy pamiętać, że zarówno w przypadku warzyw, owoców, jak i ryb ogromne znaczenie wpływające na ich czystość ma pochodzenie oraz metody pozyskiwania chociażby roślinnych zamienników mięsa.
-
20.09.2022
Nowy roślinny emulgator z odpadów po produkcji piwa
Emulgatory należą do istotnych z punktu widzenia technologicznego składników żywności, ponieważ stabilizują łatwo rozwarstwiające się mieszaniny zawierające olej i wodę.
-
19.09.2022
Dieta plant-based napędza rynek drożdży odżywczych
Rosnący trend weganizmu i produktów plant-based na całym świecie zwiększy popyt na produkty białkowe pochodzenia roślinnego, a niska dostępność różnych tych produktów ma napędzać sprzedaż odżywczych produktów spożywczych na bazie drożdży.