Certyfikacja
-
07.03.2024
Opublikowano FSSC 22000 System bezpieczeństwa żywności wersja 6.0
Fundacja FSSC, jako właściciel programu oceny zgodności, ustaliła następujące zasady okresu przejściowego dla wdrożenia przez jednostki nowej wersji programu.
-
13.02.2024
Trzy nowe wpisy do rejestru ochronionych oznaczeń geograficznych przez Komisję Europejską
Komisja Europejska zatwierdziła trzy nowe wpisy do rejestru ochronionych oznaczeń geograficznych, obejmujące tradycyjne specjalności mięsne, aromatyczną roślinę i słodką tartę, co promuje zachowanie lokalnych tradycji i wysokiej jakości produktów.
-
26.01.2024
Komisja Europejska zatwierdza nowe oznaczenia geograficzne z Chorwacji, Irlandii, a także Cypru i Turcji
Komisja Europejska zatwierdza nowe oznaczenia geograficzne dla trzech produktów spożywczych: wieprzowego z Chorwacji, soli morskiej z wyspy Achill w Irlandii oraz serów z Cypru i Turcji, włączając je do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) i Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG).
-
23.01.2024
Poznaj Dobrą Żywność - opinie w zakresie przyznania znaku
W minionym roku Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wydał opinie w sprawie przyznania znaku jakości „Poznaj Dobrą Żywność” dla 79 produktów.
-
16.01.2024
Komisja Europejska zatwierdza nowe oznaczenia geograficzne z Włoch i Hiszpanii
Komisja Europejska zatwierdziła dodanie win „ Terre Abruzzesi” / „Terre d'Abruzzo ” z włoskiego regionu Abruzji oraz „ Cabrito de Extremadura ”, mięsa koźląt z hiszpańskiego regionu Estremadura, do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (PIG).
-
05.12.2023
Nowe produkty z Włoch, Portugalii, Szwecji i Francji wpisane do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG)
Nowe wpisy do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych to włoskie szparagi "Asparago verde di Canino," portugalski ser "Requeijão da Madeira," szwedzki chleb chrupki "Skedvi Bröd," i francuska sól "Fleur de sel de l'Île de Ré." każdy z nich wyróżnia się unikalnymi cechami związanych z ich regionami pochodzenia.
-
16.11.2023
Przegląd nowych produktów zatwierdzonych przez Komisję Europejską (ChOG, ChNP, OG)
W artykule przedstawiamy przegląd produktów zatwierdzonych przez Komisję Europejską dopisanych do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP), Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG) oraz Oznaczeń Geograficznych z ostatnich miesięcy.
-
06.11.2023
Opublikowano 6 wydanie programu certyfikacji "System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP”
Od dnia 1.01.2024 r. akredytowane jednostki certyfikujące w obszarze wydania 5 programu certyfikacji QAFP mogą oferować i prowadzić akredytowaną działalność po uzyskaniu uaktualnienia zakresów akredytacji z uwzględnieniem postanowień wydania 6 programu certyfikacji QAFP.
-
02.11.2023
Opublikowano nowe wydanie normy ISO 22003-1:2022 Food safety – Part 1
W myśl ustaleń powyższego dokumentu, PCA opublikuje w terminie do 31.12.2023 r. nowe wydanie dokumentu DACS-01. Z dniem 1.01.2024 r. PCA rozpocznie przyjmowanie wniosków o akredytację/rozszerzenie/uaktualnienie zakresu akredytacji w obszarze certyfikacji systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności, według wymagań normy ISO 22003-1:2022.
-
31.10.2023
UK: nowe wymogi związane z importem
Zjednoczone Królestwo sukcesywnie wprowadza zmiany związane z przywozem towarów z zagranicy. Pierwsze zmiany będą obowiązywać już od 31 października
-
03.10.2023
Komisja zatwierdziła oliwki „Milas Yağlı Zeytini” z Turcji jako nową chronioną nazwę pochodzenia (ChNP)
Chroniona nazwa pochodzenia „Milas Yağlı Zeytini” obejmuje oliwki stołowe odmiany Memecik uprawiane w prowincji Milas, fermentowane w solance i konserwowane oliwą z oliwek odmiany Memecik oraz świeżymi plasterkami cytryny.
-
28.09.2023
Komisja zatwierdziła jabłka „Szabolcsi alma” z Węgier jako nowe chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)
Nazwa „Szabolcsi alma ” nawiązuje do jabłek uprawianych i zbieranych w powiecie Szabolcs-Szatmár-Bereg.
-
27.09.2023
Nowy produkt w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności
Twaróg wędzony jest 46. polskim produktem chronionym w Unii Europejskiej. Produkt trafił do unijnego rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności 6 września 2023 r.
-
25.09.2023
Komisja zatwierdziła polski ser „Twaróg wędzony” jako tradycyjną specjalność (GTS)
„Twaróg wędzony” to specjalny rodzaj niedojrzałego białego sera, którego tradycyjna praktyka produkcyjna sięga około 40 lat. Ser wytwarzany jest z mleka krowiego.
-
22.09.2023
Komisja zatwierdziła nowe chronione oznaczenie geograficzne (ChOG) "Borzag pálinka" z Węgier
"Borzag pálinka"to brandy wytwarzana z małych owoców czarnego bzu w regionie Nógrád na Węgrzech.
-
12.09.2023
Włoska szynka Speck Alto Adige ChOG z Południowego Tyrolu podbija polski rynek
Naturalna z dodatkiem tradycyjnych przypraw, odrobiną soli, dojrzewająca na świeżym górskim powietrzu w promieniach słońca szynka Speck Alto Adige ChOG staje się coraz popularniejsza na polskim rynku jakościowych wędlin.
-
01.09.2023
Certyfikacja produktów bezglutenowych - znak towarowy Przekreślony Kłos
Analiza ryzyka i zarządzanie alergenami w przemyśle spożywczym to zagadnienia, które dotyczą wszystkich producentów branży spożywczej. Lista alergenów jest jasno określona w Załączniku II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011, a na samym jej czele są zboża zawierające gluten.
-
25.08.2023
Organizacja testu zatwierdzającego automatyczną metodę klasyfikacji tusz wołowych
-
25.08.2023
Komisja zatwierdziła "Vaca de Extremadura" z Hiszpanii jako nowe oznaczenie geograficzne (ChOG)
Mięso "Vaca de Extremadura" pochodzi od głównych ras bydła hodowanego w Estremadurze, w południowo-zachodniej Hiszpanii. Rasy objęte ChOG są doskonale przystosowane do ekstremalnych temperatur i opadów w regionie, ponieważ są w stanie wytrzymać zarówno zimno, jak i ciepło, a także niedobór wody w okresach suszy.
-
24.08.2023
Komisja zatwierdziła "Cerdo de Teruel" z Hiszpanii jako nowe oznaczenie geograficzne (ChOG)
Wieprzowina "Cerdo de Teruel" jest uzyskiwana poprzez oddzielenie łopatek i ud od tuszy, które mogą być wykorzystane do produkcji "Jamón de Teruel" lub "Paleta de Teruel", innych produktów z chronioną nazwą pochodzenia, których wymogi produkcyjne są takie same jak nowo zgłoszonego produktu.
-
06.07.2023
Nowe produkty zatwierdzone przez Komisję Europejską
Przedstawiamy listę nowych produktów zatwierdzonych przez Komisję Europejską
Nasi partnerzy