Dieta i zdrowie
-
04.11.2024
Zatrucia grzybami: we Francji alarmujący wzrost, w Polsce sytuacja bardziej stabilna
-
25.10.2024
Parówka z ziemniaka – innowacja z Poznania, która może zrewolucjonizować rynek roślinnych zamienników mięsa
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opracowali innowacyjną parówkę roślinną z ziemniaka, która może stać się przełomem na rynku zamienników mięsa. Wykorzystując zaawansowane technologie przetwarzania, takie jak ekstruzja, stworzyli produkt o wysokiej wartości odżywczej i proekologicznym charakterze, wpisujący się w rosnący trend zdrowej i zrównoważonej żywności.
-
16.10.2024
Aktualizacja prac FAO/WHO dotycząca ryzyk i korzyści związanych ze spożywaniem ryb
Raport przedstawia kompleksowy przegląd aktualnej wiedzy na temat spożycia ryb, dostarczając cennych informacji zarówno na temat korzyści, jak i potencjalnych zagrożeń zdrowotnych.
-
14.10.2024
Bezpieczeństwo enzymu β-glukozydazy w procesach produkcji żywności: Ocena EFSA
-
11.10.2024
Nowe wytyczne EFSA: Bezpieczeństwo i biodostępność mikroelementów
-
11.10.2024
Składnik oliwy z oliwek może pomóc pacjentom po udarze
Naukowcy z Uniwersytetu w Jaén w Hiszpanii zidentyfikowali związek bioaktywny występujący w oliwie z oliwek, który może pomóc w leczeniu pacjentów po udarze.
-
09.10.2024
Polska nauka na FoodFakty Summit
Ogromne zaangażownaie polskiej nauki w program FoodFakty Summit.
-
08.10.2024
Jak produkty roślinne kształtują nawyki żywieniowe w Europie
-
04.10.2024
Algi jako zrównoważona alternatywa dla białka sojowego
Białka algowe oferują zrównoważoną i odżywczą alternatywę dla soi, z porównywalnymi efektami w zakresie metabolizmu i sytości, jak wynika z badań przeprowadzonych przez Singapurski Instytut Innowacji Żywności i Biotechnologii (SIFBI) we współpracy z Nową Zelandią
-
02.10.2024
Główne tezy Światowego Dnia Żywności FAO - FoodFakty Summit częścią obchodów World Food Day FAO w Polsce
Systemy rolno-spożywcze są bardzo podatne na katastrofy i kryzysy, w szczególności na skutki zmiany klimatu. Światowy Dzień Żywności to święto, które podkreśla znaczenie bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie. FoodFakty przyłączają się do tego święta i zapraszamy w dn. 6-7 listopada do Łodzi.
-
27.09.2024
Suplementacja żeń-szeniem może poprawiać regenerację po treningu
Stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej i koreańskiej korzeń żeń-szenia znany jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Nowe badanie wskazuje, że może on być szczególnie korzystny w regeneracji mięśni po treningu.
-
17.09.2024
Nowoczesne podejście do produkcji żywności o specjalnych właściwościach funkcjonalnych przeciwdziałających zmęczeniu
Synergiczne połączenie związków aktywnych pochodzenia mikrobiologicznego, ekstraktów roślinnych i mulit-witamin dla poprawy energii fizycznej i psychicznej.
-
06.09.2024
FDA zwiększa wysiłki w redukcji spożycia sodu: nowe cele i inicjatywy
-
30.08.2024
Aplikacja, która pomoże w prewencji otyłości wśród dzieci i młodzieży?
Naukowcy z Hiszpanii opracowali prototypową aplikację mobilną, która ma pomóc w prewencji otyłości wśród dzieci i młodzieży.
-
15.08.2024
Suplement na bazie inuliny może pomóc w leczeniu alergii pokarmowych
Naukowcy z Uniwersytetu Michigan w Stanach Zjednoczonych stworzyli suplement na bazie inuliny, który może odegrać istotną rolę w leczeniu alergii pokarmowych.
-
13.08.2024
Dlaczego soki skutecznie nawadniają i co na ten temat mówi nauka?
Odpowiednie nawodnienie jest kluczowe dla funkcjonowania organizmu, w tym pracy mózgu, metabolizmu, krążenia i zdrowia skóry. W trakcie upałów lub większej aktywności tracimy płyny i cenne pierwiastki, które musimy regularnie uzupełniać. Czy istnieje sposób, aby jednocześnie uzupełnić płyny i składniki odżywcze? Okazuje się, że tak i to bardzo prosty.
-
12.08.2024
EFSA aktualizuje normy spożycia witaminy E
EFSA zaktualizowała normy spożycia witaminy E, aby zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne i uniknąć ryzyka nadmiernego krwawienia. Poznaj nowe zalecenia i grupy, które powinny zachować ostrożność.
-
12.08.2024
VIII Narodowy Kongres Żywieniowy: Partnerstwo instytucjonalne w trosce o zdrowie dzieci i młodzieży
19 września 2024 roku w Centrum Wodnym SGGW odbędzie się VIII Narodowy Kongres Żywieniowy, organizowany przez Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW oraz Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy. Wydarzenie to, będące kontynuacją prestiżowej serii kongresów, odbędzie się pod hasłem „Partnerstwo instytucjonalne w trosce o zdrowie dzieci i młodzieży” i zgromadzi ekspertów z różnych dziedzin, którzy podzielą się najnowszą wiedzą i wynikami badań.
-
09.08.2024
Nowe narzędzie internetowe EFSA do obliczania narażenia na enzymy spożywcze w diecie
EFSA wydała innowacyjne nowe narzędzie internetowe, które ma pomóc operatorom branżowym i konsumentom w szacowaniu narażenia na enzymy pokarmowe poprzez dietę.
-
01.08.2024
Ocena ryzyka i środki kontroli dla rtęci w produktach rybnych
Rtęć jest naturalnie występującym pierwiastkiem, który można znaleźć w różnych formach w środowisku. Ocena ryzyka i środki kontroli rtęci w produktach rybnych mają kluczowe znaczenie dla ochrony zdrowia publicznego i utrzymania zrównoważonego rozwoju ekosystemów wodnych.
-
29.07.2024
FDA zatwierdza hydrolizaty białka serwatkowego do mleka modyfikowanego dla niemowląt
Firma Arla Foods uzyskała zgodę FDA na stosowanie hydrolizatów białka serwatkowego w mieszankach dla niemowląt, co ułatwia zarządzanie alergiami i zapewnia komfort jelitowy amerykańskim niemowlętom.
Nasi partnerzy