Owoce i warzywa
-
05.08.2022
EFSA: Projekt wytycznych dotyczących oceny ryzyka środków ochrony roślin i pszczół
EFSA odpowiada na prośbę Komisji Europejskiej o dokonanie przeglądu wytycznych, opublikowanych po raz pierwszy w 2013 r., z uwzględnieniem nowej wiedzy naukowej.
-
05.08.2022
Europol: Wzrost produkcji fałszywych i podrobionych pestycydów w UE
W ramach siódmej edycji Silver Axe, corocznej operacji Europolu ukierunkowanej na nielegalne pestycydy, zidentyfikowano nowe trendy pojawiające się na czarnym rynku w UE i przejęto 1150 ton nielegalnych pestycydów.
-
03.08.2022
Obecność ciał obcych w partii soku HIPP 100% Słodkie Jabłka po 4 miesiącu 200 ml
W wyniku działań PIS w związku ze skargą konsumenta potwierdzono obecność drobnych cząstek o właściwościach magnetycznych w określonej poniżej partii produktu. Obecność ciał obcych w produkcie sprawia, że nie nadaje się on do spożycia przez ludzi.
-
01.08.2022
Ocena bezpieczeństwa enzymu spożywczego ze szczepu Aspergillus Niger PEC
Opinia naukowa EFSA o enzymie przeznaczonym jest do stosowania w produkcji napojów alkoholowych z owoców innych niż winogrona, przetwórstwie owoców i warzyw do produkcji soków oraz produkcji wina i octu winnego.
-
28.07.2022
NAZWA ŻYWNOŚCI – „Jagoda” czy „Borówka”?- zasady prawne określania nazw
Jagody są super. Dla wielu osób urodzonych w drugiej połowie zeszłego stulecia mogą kojarzyć się nie tylko z jagodziankami, pierogami polanymi śmietaną i posypanymi cukrem, ale także ze wspaniałymi wyprawami do lasu, podczas których całe rodziny zbierały jagody do słoików i metalowych kanek.
-
28.07.2022
Farmy wertykalne, czyli rolnictwo w sercu miasta
W Barcelonie dwa start-upy powzięły sobie za cel skrócenie dystansu, który zwykle pokonuje żywność w przysłowiowej drodze „od pola stołu”. Rozwiązanie, na które postawiły, to tzw. farmy wertykalne.
-
26.07.2022
Komisja zatwierdza nowe oznaczenie geograficzne z Węgier
Komisja zatwierdziła nowe chronione oznaczenie geograficzne (PGI) z Węgier: "Derecske alma", jabłka uprawiane w regionie Derecske. "Derecske alma" mają jędrny miąższ, niską kwasowość i są lekko słodkie.
-
26.07.2022
Pestycydy w żywności – krok bliżej do nowych, restrykcyjnych wymogów
Jesteśmy w trakcie wdrażania strategii Od pola do stołu (w ramach Europejskiego Zielonego Ładu), która zakłada m.in. przejście na bardziej przyjazny dla środowiska i zrównoważony system żywnościowy.
-
22.07.2022
Marks&Spencer usuwa termin "najlepiej spożyć przed" z opakowań owoców i warzyw sprzedawanych w sieci swoich sklepów
M&S twierdzi, że usunięcie daty przydatności do spożycia niektórych owoców i warzyw pomoże firmie w osiągnięciu celu, jakim jest ograniczenie marnowania żywności.
-
14.07.2022
Informacje branżowe #warzywa i owoce, czerwiec 2022
Wg czerwcowego raportu WAPA zapasy jabłek w polskich magazynach chłodniczych wynosiły 418 tysięcy ton.
-
13.07.2022
Jakość handlowa przetworów owocowych w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową przetworów owocowych w zalewie, w tym owoców w syropie i w soku oraz kompotów. Kontrolą objęto łącznie 77 podmiotów, w tym 62 sklepy i 15 producentów.
-
06.07.2022
Elektroniczne świadectwa fitosanitarne już od 1 lipca
Od 1 lipca br. świadectwa fitosanitarne towarzyszące polskim produktom rolnym eksportowanym do państw trzecich, będą mogły być wydawane także w wersji elektronicznej.
-
30.06.2022
Jakość handlowa truskawek w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową truskawek ze szczególnym uwzględnieniem podawania informacji o kraju pochodzenia.
-
27.06.2022
840 kg kokainy w pudełkach z bananami dostarczonymi do sklepu w Czechach
Pracownicy supermarketu w Czechach znaleźli 840 kg kokainy o wartości 2 mld czeskich koron (68 mln GBP) w pudełkach z bananami dostarczonymi do sklepu.
-
22.06.2022
Jakość handlowa świeżych owoców i warzyw w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej świeżych owoców i warzyw. Objęto nią 275 podmiotów prowadzących sprzedaż konsumentowi finalnemu, w których sprawdzono 1300 partii.
-
01.06.2022
Obecność pestycydów w żywności w UE rośnie – wskazuje raport PAN Europe
Raport wskazuje na dramatyczny wzrost narażenia na te najbardziej toksyczne substancje w ciągu ostatnich dziesięciu lat. Odsetek owoców i warzyw skażonych pestycydami stale rośnie, choć strategia „od pola do stołu” zakładała ich redukcję o połowę do 2030 r.
-
26.05.2022
Santander AGROskop kwiecień 2022: owoce i warzywa
Według ocen KE dla unijnego rynku jabłek, w sezonie 2021/22 ok. 6 mln t jabłek zostanie sprzedanych na rynek owoców deserowych (-5% r/r oraz -11% vs. średnia 5-letnia). Z kolei do przetwórstwa ma trafić 5,3 mln t (+12% r/r oraz +32% vs. średnia wieloletnia). Zmniejszenie podaży owoców kierowanych na deser jest związane w dużej mierze z ograniczeniami eksportowymi z UE, w tym na Białoruś oraz do Egiptu.
-
12.05.2022
Santander AGROskop kwiecień 2022: kwestie horyzontalne
Druga połowa 2021 r. przyniosła istotne pogorszenie nastrojów w rolnictwie. W grudniu rolnicy byli bardziej pesymistyczni w ocenach zarówno kondycji swoich gospodarstw, jak i otoczenia rynkowego. W związku z rosyjską agresją na Ukrainę i jej skutkami dla rynków rolnych, spodziewamy się, że również kolejna edycja badania (czerwiec 2022 r.) przyniesie dalsze pogorszenie nastrojów wśród rolników.
-
29.04.2022
Białoruś częściowo znosi embargo na jabłka i gruszki
Od 27 kwietnia 2022 r. Białoruś umożliwiła wwóz m.in. z Polski wybranych owoców i warzyw, które dotychczas były objęte białoruskim embargiem obowiązującym od 1 stycznia 2022 r.
-
26.04.2022
Pomoc dla producentów jabłek
zakłady przetwórcze zainteresowane zakupem jabłek w ramach mechanizmu „Nadzwyczajna pomoc dostosowawcza dla producentów jabłek” mogą zgłosić swój udział do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR). Producenci jabłek będą mogli składać wnioski o pomoc do 30 czerwca br.
-
25.04.2022
Naukowcy odkryli związek między terminem zbiorów a bakterią E. coli w sałacie rzymskiej
Naukowcy z Departamentu Badań Rolniczych USDA zaczęli odkrywać szczegóły dotyczące wzorca sezonowości epidemii E. coli O157: H7 związanych z pakowaną sałatą rzymską.
Nasi partnerzy