Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Pogoda jest decydującym czynnikiem w przebiegu kampanii owocowo-warzywnych, określa tempo wzrostu produktów i wpływa na ich jakość. Epizod długich i silnych mrozów w marcu i kwietniu 2021 r. wywarł silny wpływ na uprawy owoców we Francji, Włoszech, Hiszpanii oraz Grecji.
Zaledwie kilka dni temu zmagaliśmy się z załamaniem pogody. Europejskie kraje zalała fala chłodu, co miało destrukcyjny wpływ na tereny sadownicze. Przymrozki dotknęły m.in. Włochy, Chorwację, Węgry, Francję, Austrię, ale także naszego sąsiada – Niemcy. Sadownicy już teraz obserwują znaczne uszkodzenia w sadach. Czy europejskie mrozy będą miały wpływ na uprawy jabłoni w Polsce?
ODPADY TO NIE ŚMIECI – TO SUROWCE. #WidzęWięcej
Według danych Pont-Info w 2020 r. przychody firm zajmujących się przetwórstwem owocowo – warzywnym i zatrudniających co najmniej 10 osób wzrosły o prawie 2% do 20,76 mld PLN. W 2020 r. do skupu trafiło więcej owoców i warzyw niż przed rokiem i dlatego wyprodukowano z nich więcej przetworów owocowych i warzywnych.
Rolniku, czy wiesz, jak powinna wyglądać korzystna dla Ciebie umowa na dostawy produktów? Sprawdź porady UOKiK. Radzimy m.in. jak powinny być uregulowane kwestie ceny, terminów płatności, siły wyższej, kontroli jakości czy wypowiedzenia kontraktu.
Marzec przyniósł znaczny wzrost po stronie produkcji sprzedanej przemysłu spożywczego. Dynamika roczna wyniosła +10,5% w przypadku artykułów spożywczych oraz +7,2% w przypadku napojów. Popyt na żywność był wspierany przez przygotowania do Świąt Wielkanocnych. Jednak warto podkreślić, że ww. dynamiki r/r zostały osiągnięte w warunkach wysokiej bazy z marca roku poprzedniego.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że firma Bio Planet S.A. wycofuje z obrotu pesto ekologicznego marki LA BIO IDEA ze względu na możliwą obecność szkła.
Zespół naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis, odkrył naturalny niebieski barwnik - błękit cyjan. Uzyskali go z czerwonej kapusty i będzie on alternatywą syntetycznych niebieskich barwników spożywczych, takich jak szeroko stosowany FD&C Blue No. 1.
Roślinne alternatywy dla żywności pochodzenia zwierzęcego są jednym z najszybciej rosnących segmentów branży spożywczej w ostatnich latach. Według danych NielsenIQ, jego roczna wartość w sierpniu 2020 r. wyniosła 441 mln zł, odnotowując roczny wzrost o 25%.
Mrożony rozdrobniony szpinak został powiązany z epidemią przenoszoną przez żywność, chodzi o zatrucie alkaloidem tropanowym.
Wystąpienie jednocześnie wyższych o ok 9% zbiory ziemniaków w UE w 2020 r. i wprowadzenie ograniczeń pandemicznych spowodowało załamanie się rynku przetwórstwa ziemniaków, a szczególnie frytek. Przekłada się to na koniunkturę tego sektora w Polsce gdyż również krajowa produkcja ziemniaków w 2020 r. wg GUS wyniosła 9 mln t, tj. o 40% więcej niż rok wcześniej.
W kontekście Międzynarodowego Roku Owoców i Warzyw 2021 wg FAO Europejska Rada Informacji o Żywności (EUFIC) uruchomiła pierwszą w Europie interaktywną mapę sezonowości owoców i warzyw w całej Europie, która zawiera oparte na nauce informacje, które pomogą konsumentom w dokonywaniu zdrowych i bardziej zrównoważonych wyborów.
Obecnie światowy popyt na cukier przewyższa podaż i oczekuje się, że konsumpcja jeszcze wzrośnie. W Polsce w kampanii 2020/2021 produkcja cukru wyniesie ok. 2 mln t.
Liberalizacja zasad importu materiału szkółkarskiego na Ukrainie to okazja dla polskich szkółkarzy. W dłuższej perspektywie zmiana przepisów wpłynie na poprawę struktury tamtejszej produkcji i podniesienie jakości warzyw i owoców, co może oznaczać ograniczenie importu, również z Polski.
Rząd Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej (UK) ogłosił 11 marca br. zmianę harmonogramu wdrożenia procedur kontroli produktów rolno-spożywczych na granicy UE – UK.
O ile popyt na warzywa przetworzone utrzymuje się na stabilnym poziomie (z wyjątkiem ziemniaka), o tyle sytuacja na rynku warzyw świeżych jest wciąż trudna w związku z ograniczeniami epidemiologicznymi i zamknięciem branży HoReCa.
Od 1 marca 2021 roku zacznie obowiązywać wymóg strony indyjskiej, który dotyczy posiadania zaświadczenia o braku GMO w wybranych produktach spożywczych importowanych do Indii. W praktyce wymóg posiadania zaświadczenia o braku GMO w produkcie będzie dotyczył przede wszystkim polskich eksporterów jabłek do Indii.
Przyjęta przez Komisję Europejską Strategia „Od pola do stołu” zakłada ograniczenie do 2030 r. stosowania środków ochrony roślin i ryzyka związanego z ich aplikacją o 50%. Jednocześnie, o 50% powinno zostać ograniczone stosowanie środków ochrony roślin, z których użyciem wiąże się największe potencjalne ryzyko.
Wspólnie z partnerami Lidl opracowuje pierwszy standard rolniczy skoncentrowany na bioróżnorodności dla konwencjonalnej produkcji owoców i warzyw. Standard będzie dostępny dla wszystkich producentów Lidla w Europie. Prace potrwają do końca 2021 roku.
Rekordowo niskie temperatury i obfite opady śniegu szczególnie odczują hiszpańscy producenci warzyw i owoców, choć skutki solidnych kilkudniowych mrozów mogą być odczuwalne dla rodzimej produkcji sadowniczej.
Bać się cukru w sokach czy nie? Kto nie słyszał w ostatnim czasie o konieczności ograniczania cukru w diecie? Czy jednak powinniśmy całkowicie rezygnować nawet z tego, który naturalnie występuje w przyrodzie? Przecież zgodnie z zaleceniami żywieniowymi powinniśmy spożywać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie, w stosunku 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców. Te ostatnie szczególnie zawierają naturalny cukier, więc jak to jest z sokami, które powstają z owoców? Aby rozwiać wszystkie wątpliwości, zapytaliśmy ekspertów ds. żywienia, co sądzą na ten temat.
Nasi partnerzy