Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej (opakowania po 10 sztuk). Inspekcja Weterynaryjna poinformowała, że po analizie ryzyka jaja świeże kl. L i M pakowane po 30 szt., z tą samą datą minimalnej trwałości, również zostały zakwalifikowane do wycofania z rynku.
Wycofanie jest związane z ogniskiem zatruć u ludzi wywołanych bakterią Salmonella w Danii, którego prawdopodobnym źródłem jest spożycie kapsułek marki Husk zawierających składnik roślinny Psyllium husk (łupina nasienna babki jajowatej).
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu kwasu erukowego (293,87 ± 30,33 g/kg).
Mrożony rozdrobniony szpinak został powiązany z epidemią przenoszoną przez żywność, chodzi o zatrucie alkaloidem tropanowym.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę McCormick Polska S.A. wycofaniu jednej partii kurkumy mielonej w słoiczku ze względu na wykrycie tlenku etylenu.
GIS został poinformowany o prowadzonym przez firmę Mars Polska Sp. z o.o. wycofaniu wskazanych poniżej partii lodów z orzechowymi cukierkami M&M’S ze względu na brak oznakowania w języku polskim, w tym polskich nazw występujących alergenów.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że w związku z informacją otrzymaną od konsumenta dotyczącą obecności fragmentu szkła w produkcie Seagram’s Gin, firma Wyborowa S.A. postanowiła wycofać całą partię ginu
W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto Salmonella Enteritidis w 2 z 5 próbek produktu sznycel z fileta z kurczaka.
W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto Salmonella z grupy O:9 w 4 z 5 próbek produktu mięso mielone z fileta kurczaka.
Firma Pepco Poland Sp. z o.o. podjęła decyzję o wycofaniu dodatkowo dwóch wyrobów do kontaktu z żywnością z tej samej kolekcji.
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach ubijacza do piany z poliamidu określonej w komunikacie.
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach łyżki do gotowania z poliamidu określonej w komunikacie.
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach Nabierki z poliamidu określonej w komunikacie.
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach łopatki do teflonu z poliamidu określonej w komunikacie.
W okresie od maja 2018 r. do grudnia 2020 r. zgłoszono 193 przypadki zakażenia ludzi Salmonellą Enteritidis typu sekwencyjnego (ST)11, które zgłoszono w: Danii (2), Finlandii (4), Francji (33), Niemczech (6), Irlandii (12), Holandii (3), Polsce (5), Szwecji (6) i Zjednoczonym Królestwie (122).
Od stycznia ubiegłego roku odnotowano 480 przypadków zatrucia pokarmowego Salmonella enteritidis, które były przyczyną co najmniej jednego zgonu. FSA potwierdziła, że zakażone mięso pochodziło z Polski.
We Francji wycofano pastę warzywną produkcji ekologicznej z powodu obecności tlenku etylenu w kurkumie, będącej składnikiem produktu.
Wycofanie nigeryjskiego oleju palmowego z powodu zafałszowania barwnikiem Sudan IV
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez TEDi Sieć Handlowa Sp. z o.o. wycofaniu talerzy płaskich z motywem kwiatów ze względu na stwierdzoną w badaniach laboratoryjnych migrację ołowiu z talerzy do żywności.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Monster Energy Limited wycofaniu niektórych produktów marki Monster i Burn ze względu na zbyt wysoką zawartość substancji dodatkowej E 1520 (glikol propylenowy)
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu w badanych próbkach produktu Makar Bakalie Popcorn ziarno kukurydzy do prażenia, z partii określonej poniżej.
Nasi partnerzy