Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wycofanie jednej partii sera żółtego Gouda w plastrach wyprodukowanego przez Spółdzielnię Mleczarską RYKI ze względu na wykrycie Listeria monocytogenes
Wycofanie jednej partii ozdoby cukierniczej pn. „Biedronka czerwona rodzina” z uwagi na wysoki poziom barwnika E 124 – czerwieni koszenilowej A
Stwierdzono obecność pałeczek Salmonella na powierzchni skorupek jaj. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
GIS informuje o wycofaniu produktu pn. Mąka owsiana bezglutenowa, 400 g, z powodu wykrycia glutenu. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
Jak informowaliśmy już w codziennym alercie FoodFakty, informacje o niebezpiecznym produkcie zgłoszonym w systemie RASFF pojawil się również na stronie GIS. Ze sklepów TEDI wycofano produkt...
Ostrzeżenie publiczne dotyczące wyrobu do kontaktu z żywnością: Wycofanie produktu pn. „Hrnek sklenĕný 3 ks, 500ml ” ze względu na stwierdzenie migracji ołowiu i kadmu z obrzeża
Wycofanie suplementu diety: Sojavit 85 Soy Protein Isolate Formula, 700 g z powodu wykrycia niedeklarowanego białka mleka
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie produktu: Sojabohnenpaste mit Gewürzen, 500 g z powodu wykrycia niedeklarowanej gorczycy
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie Salmonella Typhimurium w produkcie „Gorczyca biała cała” 30 g marki Prymat
Obecność bakterii Listeria monocytogenes wykryto w trakcie badań zleconych przez Inspekcję Weterynaryjną. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu ustalił, iż kwestionowanych partii nie ma w magazynie zakładowym oraz, że kwestionowane produkty sprzedano klientom indywidualnym poprzez sklepy firmowe lub inne sklepy detaliczne na terenie województwa kujawsko-pomorskiego oraz pomorskiego.
Stwierdzono obecność bakterii Salmonella Enteritidis wykryto na powierzchni skorupek jaj. Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Obecność bakterii Salmonella z grupy OD wykryto na powierzchni skorupek jaj w 1 z 5 badanych próbek.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące wyrobu do kontaktu z żywnością: Wycofanie „naczyń bambusowych” ze sklepów TEDi ze względu na stwierdzenie migracji formaldehydu i melaminy
Obecność bakterii Salmonella wykryto w trakcie badań urzędowych w 2 z 5 badanych próbek. Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Stwierdzony w produkcie „Lord Nelson herbatka ziołowa w piramidkach sort. lipa 30 g” poziom alkaloidów pirolizydynowych może stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
W uzupełnieniu do komunikatu z dnia 21.03.2019 r. Główny Inspektor Sanitarny informuje, że w drugiej próbce jaj pobranych do badań przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Obecność bakterii Salmonella spp. wykryto w trakcie badań zleconych przez producenta.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Obecność bakterii Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj w produkcie "Jaja zdrovo Rodzinkovo 30 szt."
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Zagrożenie: Spożycie produktu wiąże się z potencjalnym ryzykiem zakażenia pałeczką Salmonella.
Produkt SÖTSAK SKUMTOPP zawiera w swoim składzie serwatkę w proszku (z mleka). Na etykiecie nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności składnika alergennego – mleka. Spożycie produktu przez osoby z alergią bądź nietolerancją na mleko lub jego składniki może wywołać u nich reakcję alergenną.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Możliwa obecność szkła w produkcie, co wiąże się z ryzykiem zranienia przewodu pokarmowego.
Nasi partnerzy