Wyniki wyszukiwania
-
17.02.2025
E. coli w serach: wycofanie produktów i alarm sanitarno-epidemiologiczny we Francji
Francuskie władze sanitarne wycofały z rynku sery Morbier produkowane z surowego mleka po wykryciu zakażeń bakterią Escherichia coli (STEC). W wyniku infekcji hospitalizowano 11 osób, a dochodzenie potwierdziło związek między spożyciem skażonego sera a przypadkami zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS).
-
14.02.2025
Problemy ze znakowaniem żywności - opinia TO i KE
Zdaniem Trybunału w unijnych ramach prawnych występują poważne luki, a w systemach monitorowania, sprawozdawczości i kontroli oraz sankcjach wykryto uchybienia
-
14.02.2025
Wyniki kontroli jakości zbóż i rzepaku z uwzględnieniem tych pochodzących z obszarów objętych klęską powodzi
Kontrola IJHARS w punktach skupu potwierdziła, że nie dochodziło do obrotu towarem, który miał styczność z wodą powodziową.
-
13.02.2025
Ryzyko zbyt wysokiej zawartości witaminy D w paszy doprowadziło do wycofania ponad 600 ton jaj w Norwegii
Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności podjął odpowiednie działania w związku z wycofaniem z rynku ponad 600 ton jaj. Przyczyną jest ryzyko zbyt wysokiej zawartości witaminy D w tym produkcie, a zdarzenie to powiązano z paszą dla kur niosek i świń.
-
12.02.2025
Raport tygodniowy RASFF (03.02-09.02.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
12.02.2025
Niemal połowa przebadanych przez czeską inspekcję próbek oliwy z oliwek była niższej jakości od zadeklarowanej
Badania Czeskiej Inspekcji Rolnictwa i Żywności wykazały, że 44,4% ocenianych próbek nie spełniało wymagań prawnych odnośnie deklarowanej jakości oliwy.
-
12.02.2025
Sztuczna inteligencja (AI) w procesie produkcji żywności
Sztuczna inteligencja (AI) odgrywa coraz większą rolę w zarządzaniu produkcją. U naszego klienta referencyjnego wszystko zaczęło się od nowej ubojni – to był sygnał startowy do całkowitej modernizacji systemu produkcyjnego.
-
11.02.2025
Pobieranie i sekwencjonowanie całogenomowe (WGS) izolatów czynników chorobotwórczych - nowe przepisy
Nowe obowiązki dotyczą pobierania izolatów Salmonella enterica, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Campylobacter jejuni i Campylobacter coli, w przypadku gdy te czynniki chorobotwórcze są powiązane z ogniskiem przenoszonym przez żywność
-
10.02.2025
„Dubajska czekolada” - wyrok niemieckiego sądu
Oznaczenie „dubajska czekolada” wprowadza konsumentów w błąd, jeśli nie odnosi się do produktu rzeczywiście powiązanego z Dubajem - tak orzekł niemiecki sąd
-
10.02.2025
Największe ognisko zakażeń Salmonellą w Norwegii od 50 lat – winne kiełki lucerny
Norweskie władze sanitarne badają największe od 50 lat ognisko zakażeń Salmonellą, które dotknęło 230 osób w całym kraju. Śledztwo wskazuje na ekologiczne kiełki lucerny jako potencjalne źródło zakażenia, a konsumenci zostali ostrzeżeni przed ich spożyciem.
-
08.02.2025
Wycofanie sera z powodu podejrzenia obecności Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC)
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez producenta wycofaniu sera MORBIER AOP.
-
07.02.2025
Zapraszamy na Krokusowe XV Sympozjum Naukowe "Probiotyki i Prebiotyki w Żywności"
Z przyjemnością zapraszamy na Krokusowe XV Sympozjum Naukowe z cyklu "Probiotyki i Prebiotyki w Żywności", które odbędzie się w dniach 2–4 kwietnia 2025 r. w Ośrodku Szkoleniowo-Wypoczynkowym SGGW „Marymont” w Kirach (k. Zakopanego).