Wyniki wyszukiwania
-
14.03.2025
Polskie firmy z branży spożywczej i opakowaniowej znajdują ścieżki w gąszczu nowych regulacji
Zmiany w przepisach kluczowych dla tych sektorów nie zwalniają tempa. Stowarzyszenie Natureef podpowiada, które regulacje powinni śledzić producenci i organizuje webinar z udziałem wybitnych ekspertów w tej dziedzinie.
-
14.03.2025
Światowy rynek napojów bezalkoholowych przeżywa dynamiczny wzrost
Światowy rynek napojów bezalkoholowych przeżywa dynamiczny wzrost, napędzany zmianami w preferencjach konsumentów oraz rosnącą świadomością zdrowotną. Według danych Grand View Research, wartość tego rynku osiągnęła 1,46 bln dolarów i prognozuje się, że będzie rosła w tempie 6% rocznie w ciągu najbliższych pięciu lat.
-
13.03.2025
Zgodność z EUDR - poradnik Komisji Europejskiej
Dokument zawiera przegląd tego, w jakie obowiązki mają zastosowanie, w zależności od rodzaju przedsiębiorstwa, wielkości i roli w łańcuchu dostaw w UE
-
13.03.2025
Wspólna Polityka Rolna dla bezpieczeństwa żywnościowego
Unia Europejska stoi przed szeregiem wyzwań, takich jak napięcia geopolityczne, zmiany klimatu, transformacja energetyczna i globalna konkurencja. W odpowiedzi, polska prezydencja w Radzie Unii Europejskiej podkreśla znaczenie wielowymiarowego bezpieczeństwa – w tym bezpieczeństwa żywnościowego.
-
12.03.2025
Raport tygodniowy RASFF (03.03-09.03.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
12.03.2025
Wdrożenie programu monitorowania środowiska w Twoim zakładzie: Co warto rozważyć?
Zgodnie z obowiązującymi standardami producenci z sektora spożywczego są zobligowani do wdrożenia skutecznego programu monitorowania środowiska (ang. Environmental Monitoring Program – EMP), aby zminimalizować zagrożenia dla zapewnienia bezpieczeństwa produkowanej żywności.
-
12.03.2025
Nowa ocena EFSA: Alternatywne podejścia do szacowania narażenia na pestycydy w diecie
Obliczenia wykazały, że dla większości podgrup pestycydów/populacji prawdopodobieństwo narażenia powyżej ostrej dawki referencyjnej (ARfD) było nieistotne.
-
11.03.2025
Zmiana maksymalnej dopuszczalnej pozostałości acekwinocylu w truskawkach - rekomendacja EFSA
W dniu 1 lutego 2025 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował opinię naukową dotyczącą modyfikacji istniejącego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości (NDP) dla substancji czynne jaką jest acekwinocyl w truskawkach.
-
11.03.2025
Wyniki kontroli jakości masła w sklepach wielkopowierzchniowych
Czy każdy tłuszcz do smarowania pieczywa jest masłem?
-
11.03.2025
Analiza liczby jodowej, wolnych kwasów tłuszczowych, współczynnika załamania światła oraz składy kwasów tłuszczowych z wykorzystaniem technologii NIRS
Wieloparametrowa analiza olejów jadalnych w zaledwie kilka sekund
-
10.03.2025
Salmonella w Europie – ogniska zakażeń związane z kiełkami. Nowy raport ECDC i EFSA
Kiełki zidentyfikowano jako nośnik zakażenia w wielu krajowych dochodzeniach, co zostało potwierdzone przez scentralizowaną analizę sekwencjonowania całego genomu (WGS) w UE.
-
10.03.2025
Foodforum 2025: Endress+Hauser zaprasza na konferencję dla branży spożywczej
W jaki sposób organizować procesy produkcyjne w branży spożywczej, by wykorzystać możliwości nowych technologii, generować oszczędności i dbać o cyberbezpieczeństwo? Wiele odpowiedzi i inspirujących wskazówek przekażą eksperci zaproszeni przez Endress+Hauser na konferencji Foodforum 2025. Pierwsza odsłona wydarzenia odbędzie się w dniach 12-14 maja w podłódzkim Uniejowie.