Wyniki wyszukiwania
-
05.06.2025
Herbata premium - fałszywe deklaracje i oszustwo na ponad 600 tysięcy funtów
Za winnego uznano obywatela Szkocji, który związany był z dystrybucją m.in. do luksusowych hoteli herbaty, fałszywie deklarowanej jako herbata premium. Wartość jego nielegalnych działań wyniosła około 600 000 funtów.
-
05.06.2025
Problematyczne pozostałości antybiotyków: Rozwiązania testowe dla przemysłu mleczarskiego
Zabezpieczenie przed spożyciem antybiotyków poprzez zapewnienie jakości mleka jest kluczowym wymogiem w przemyśle mleczarskim, który można osiągnąć tylko dzięki ciągłemu testowaniu łańcucha produkcyjnego. Dlatego wszelkie innowacje, które umożliwiają szybsze, łatwiejsze, ale nadal precyzyjne rozwiązania, odpowiadają na potrzeby tej branży.
-
04.06.2025
Sytuacja zdrowotna ludności Polski i jej uwarunkowania 2025: wnioski w kontekście planowania priorytetów zdrowia publicznego i rozwiązań systemowych - premiera raportu
Stan zdrowia polskiego społeczeństwa wymaga pilnych, a jednocześnie długofalowych działań nastawionych na jego poprawę. Najnowszy raport Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego (NIZP PZH-PIB) poświęcony kondycji zdrowotnej społeczeństwa wskazuje na wyraźne zahamowanie tempa wzrostu oczekiwanej długości życia, a także pogorszenie samooceny zdrowia przez obywateli. To wyraźny sygnał ostrzegawczy.
-
04.06.2025
W Holandii wycofano żelki Haribo Happy Cola F!ZZ, których spożycie może prowadzić do problemów zdrowotnych
Holenderski urząd NVWA poinformował o wycofaniu żelków Haribo Happy Cola F!ZZ, których spożycie może prowadzić do problemów zdrowotnych. Holenderskie media poinformowały, że w produkcie obecny jest składnik konopi indyjskich.
-
04.06.2025
Raport tygodniowy RASFF (26.05-01.06.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
04.06.2025
Perfekcyjne procesy dla bezpiecznej żywności
W przemyśle spożywczym szybkość, elastyczność i higiena są decydującymi czynnikami dla wydajnej i niezawodnej produkcji. VEGA od samego początku uwzględnia te aspekty w swoich czujnikach do pomiaru i sygnalizacji poziomu oraz pomiar ciśnienia oferując dzięki temu całej spektrum metod pomiarowych idealnie dopasowanych do potrzeb przemysłu.
-
03.06.2025
Możliwa obecność Salmonella w określonych partiach musu z orzechów nerkowca z maliną
GIS został poinformowany przez firmę DM-DROGERIE MARKT Sp. z o.o. o wycofaniu określonych partii produktu dmBio Mus z orzechów nerkowca z maliną, 250g, ze względu na możliwą obecność bakterii Salmonella w produkcie.
-
03.06.2025
Możliwa obecność składnika alergennego (łubinu) w granoli
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę DM-DROGERIE MARKT Sp. z o.o., wycofaniu granoli ze względu na brak możliwości wykluczenia obecności łubinu (alergenu) w produkcie.
-
03.06.2025
Wyniki kontroli jakości dań i deserów oferowanych w salach zabaw
IJHARS odwiedziła punkty gastronomiczne znajdujące się w salach zabaw w całej Polsce. Inspektorzy sprawdzili jakość oferowanej żywności. Zdarzały się przypadki podmiany składników w daniach i deserach na inne, często tańsze surowce.
-
03.06.2025
Dodatki do żywności - aktualizacja rozporządzeń nr 231/2012 oraz 1333/2008
Zmiana polega m.in. na dodaniu nowego dodatku tj. glikozydów stewiolowych z fermentacji oraz usunięciu zezwolenia na stosowanie soli sodowej karboksymetylocelulozy, gumy celulozowej (E 466) w niektórych kategoriach żywności oraz usunięciu jej z wykazu dodatków do żywności w składnikach odżywczych, a także zmian specyfikacji niektórych dodatków do żywności.
-
02.06.2025
Lidl wycofuje ziemniaki wczesne, luz
Powodem wycofania ziemniaków wczesnych, luz przez sieć Lidl jest przekroczenie limitu prawnego dla pozostałości środka ochrony roślin.
-
02.06.2025
Interakcje między dodatkami do żywności, mikrobiomem jelitowym a gospodarzem – perspektywa bezpieczeństwa żywności – raport FAO
Publikacja ta stanowi kompleksowy przegląd aktualnego stanu wiedzy dotyczącej wpływu dodatków do żywności na mikrobiom jelitowy oraz zdrowie człowieka, z naciskiem na aspekty bezpieczeństwa żywności.