W 2024 roku brytyjska agencja APHA reagowała na dziesiątki ognisk zakażeń związanych z żywnością i zwierzętami. Dzięki szybkim działaniom udało się powstrzymać potencjalne kryzysy zdrowotne, w tym podejrzenie pryszczycy.
Badania żywności
-
07.04.2025
Zakażenia na farmach i podejrzenie pryszczycy – intensywny rok dla APHA
-
04.04.2025
Wzrost zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności w Hongkongu w 2024 roku
-
04.04.2025
Aktualizacja maksymalnych poziomów pozostałości (MRLs) dla związków miedzi: ocena ryzyka i rekomendacje EFSA
W dokumencie przedstawiono aktualizację maksymalnych poziomów pozostałości (MRLs) dla związków miedzi w świetle opinii naukowej EFSA dotyczącej ponownej oceny wartości wytycznych opartych na zdrowiu (HBGVs) oraz oceny narażenia ze wszystkich źródeł.
-
03.04.2025
187 przypadków zatruć pokarmowych w Singapurze po spożyciu posiłków RTE
-
01.04.2025
Ocena sensoryczna w badaniach przechowalniczych. Komu to potrzebne?
Wiele artykułów poświęconych badaniom sensorycznym przedstawia tę naukę o pomiarze i ocenie właściwości (cech jakościowych) produktu (za pomocą jednego lub kilku zmysłów) w sposób bardzo pretensjonalny przedstawiając tylko suche dane, metody już opisane w normach i pewne założenia umożliwiające realizację tego badania
-
01.04.2025
Łotwa walczy z falą zakażeń E. coli – większość przypadków wśród dzieci
-
31.03.2025
Przegląd skuteczności biocydów w zwalczaniu biofilmów Listeria monocytogenes w przemyśle spożywczym
Artykuł Arthur’a i współpracowników, opublikowany na początku 2025 roku, dostarcza cennych informacji dla firm z branży spożywczej, wskazując na konieczność opracowania skutecznych i wieloaspektowych strategii dezynfekcji.
-
25.03.2025
Nowa metoda testowania żywności na obecność Listeria monocytogenes skraca czas wykrywania do 8 h
Naukowcy przedstawili usprawniony obieg pracy, który pozwala na wykrywanie niewielkich ilości bakterii Listeria monocytogenes w próbkach żywności w ciągu zaledwie 8 godzin.
-
25.03.2025
Wzrost przypadków zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS) we Włoszech w 2024 roku – władze rozważają zmiany w etykietowaniu produktów mlecznych
-
24.03.2025
Ocena bezpieczeństwa pullulanu (E 1204) – wnioski EFSA
-
19.03.2025
Liczba przypadków WZW typu A powiązanych ze spożyciem mrożonych borówek z Polski wzrosła dwukrotnie
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego i Środowiska z Holandii (RIVM) opublikował 13 marca 2025 r. aktualizację na temat przypadków WZW typu A, które powiązano ze spożyciem mrożonych borówek z Polski.
-
17.03.2025
Przyszłość Bezpieczeństwa Żywności - Wizja Firmy bioMérieux
W obliczu rosnących wyzwań w branży spożywczej, bioMérieux proponuje przełomowe podejście do bezpieczeństwa żywności oparte na rozszerzonej diagnostyce, danych i technologii.
-
11.03.2025
Analiza liczby jodowej, wolnych kwasów tłuszczowych, współczynnika załamania światła oraz składy kwasów tłuszczowych z wykorzystaniem technologii NIRS
Wieloparametrowa analiza olejów jadalnych w zaledwie kilka sekund
-
07.03.2025
Analiza potencjalnego zagrożenia zdrowia konsumentów wynikającego z obecności pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na polskim rynku w roku 2022 - raport NIZP PZH - PIB
Raport NIZP PZH - PIB jest nie tylko analizą naukową, ale również praktycznym przewodnikiem po aktualnych wyzwaniach związanych z pozostałościami pestycydów w żywności. Raport podkreśla znaczenie rzetelnych badań oraz monitoringu w budowaniu systemu bezpieczeństwa żywności w Polsce.
-
06.03.2025
Import nielegalnych słodyczy pod lupą brytyjskich władz
Nielegalnie importowane słodycze, zawierające zakazane dodatki stanowią coraz większy problem w Wielkiej Brytanii. Rosnące zainteresowanie i popyt na amerykańskie produkty napędzane są m.in. za pomocą mediów społecznościowych poprzez filmiki wstawiane przez twórców internetowych.
-
05.03.2025
Analiza oleju spożywczego: przewodnik dla początkujących
Tłuszcze jadalne lub oleje kuchenne są uważane za nadające się do spożycia przez ludzi i są stosowane głównie w żywności lub w produktach kosmetycznych. Zawierają ważne witaminy oraz nasycone i/lub nienasycone kwasy tłuszczowe.
-
05.03.2025
Szkoła Mikrobiologii Żywności – dołącz do szkolenia, które zmieni Twoje podejście do zarządzania bezpieczeństwem żywności!
Już 15 i 24 kwietnia firma BioMérieux wraz z FoodFakty zapraszają na wyjątkowe szkolenie online – Szkołę Mikrobiologii Żywności. To doskonała okazja, by zgłębić tajniki zarządzania ryzykiem związanym z Listeria monocytogenes i poznać najnowsze rozwiązania technologiczne w tej dziedzinie.
-
04.03.2025
Katar uruchamia system oceny bezpieczeństwa żywności
-
28.02.2025
Globalna wartość rynku zamienników jaj ma osiągnąć 9,02 miliarda dolarów w 2030 roku – premiera najnowszego raportu RoślinnieJemy “Roślinne zamienniki jaj w produkcji żywności”
-
27.02.2025
Międzynarodowa Konferencja Naukowa na temat Nauki o Sensoryce Żywności: SEASONED w 4 Sezonach
-
27.02.2025
Niedociągnięcia w bułgarskim systemie kontroli mięsa – wyniki audytu DG Sante
Przeprowadzony audyt DG Sante wykazał liczne niedociągnięcia w bułgarskim systemie kontroli mięsa. Stwierdzono m.in. słabą egzekucję wprowadzonych przepisów, brak odnotowywania jakichkolwiek nieprawidłowości oraz skonfiskowano ponad 10 ton mięsa.
Nasi partnerzy