Powstanie pierwsza w Polsce biogazownia produkująca biometan
W Brodach Poznańskich w Wielkopolsce powstanie pierwsza w Polsce biogazownia wytwarzająca biometan, która nie będzie emitować uciążliwych zapachów.
W Brodach Poznańskich w Wielkopolsce powstanie pierwsza w Polsce biogazownia wytwarzająca biometan, która nie będzie emitować uciążliwych zapachów.
W okresie I-VIII 2022 unijny eksport produktów wieprzowych wyniósł 2,96 mln t i by o 21% mniejszy niż przed rokiem.
Kilkanaście startupów zaprezentuje swoje produkty i technologie w trakcie eventu 8 grudnia. Zapraszamy inwestorów, media i ludzi zainteresowanych do wzięcia udziału w wydarzeniu i dzielenia się na social mediach. Wspólnie działajmy na rzecz lepszego świata - ratujmy go nie tylko na święta. Bilety są darmowe, ale ich liczba jest ograniczona.
Niska podaż mleka może łagodzić ewentualne konsekwencji spadku popytu na produkty mleczarskie związane z wzrostem kosztów życia konsumentów.
Od 17 listopada do 30 grudnia 2022 r. można się ubiegać o przyznanie pomocy na „Tworzenie grup producentów i organizacji producentów”. To ostatni nabór na to działanie z PROW na lata 2014-2020.
Zmiana ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych wprowadziła możliwość umieszczania znaku jakości „Poznaj Dobrą Żywność” bez konieczności uzyskania decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na niektórych produktach.
Producenci mięsa in vitro z regionu Azji i Pacyfiku (APAC) osiągnęli konsensus w zakresie stosowanej przez branżę terminologii – jako oficjalne określenie na tę kategorię produktów wybrano ostatecznie nazwę mięso „hodowane” (ang. cultivated).
Działania podejmowane w celu zwiększenia produkcji ekologicznej w Polsce były omawiane 23 listopada br. podczas konferencji prasowej zorganizowanej w siedzibie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR).
Unijna podaż warzyw w 2022 może się skurczyć na skutek niekorzystnych uwarunkowań pogodowych.
ISO udostępniła narzędzie dla wszystkich, którzy pracują na rzecz zerowej emisji gazów cieplarnianych netto dla swojej firmy, grupy lub kraju.
Produkty rolno-spożywcze i napoje będą promowane za pomocą ekspozycji, degustacji, pokazów kulinarnych, prezentacji lub innych, odpowiednich środków. Zgłoszenia produktów do prezentacji w pawilonie można przesyłać do 25 listopada br.
Prestiżowy program BIND 4.0 Open Innovation and Acceleration ogłosił wyniki Finalistów tegorocznego konkursu. Na liście znalazły się trzy startupy z Polski, w tym REBREAD, którego misją jest ratowanie chleba na całym świecie i tym samym przyczynianie się do do zmniejszenia ilości żywności, która jest marnowana.
Prezes UOKiK Tomasz Chróstny postawił zarzuty Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol. Przedsiębiorca może nieuczciwie wykorzystywać swoją przewagę kontraktową wobec dostawców. Grozi za to kara do 3 proc. rocznego obrotu przedsiębiorcy.
Branża słodyczy i przekąsek, podobnie jak wiele innych branż, stoi przed bezprecedensowymi wyzwaniami. Wspólny program imprez i kongresów z odbywającą się równolegle specjalną edycją targów ProSweets Cologne promuje wymianę ukierunkowaną na nowe rozwiązania.
Dyrektor Narodowego Centrum Badań i Rozwoju ogłosił wydłużenie terminu na składanie wniosków w I konkursie Programu rządowego NUTRITECH – żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu
Już po raz dwunasty odbędzie się Life Science Open Space, forum współpracy łączące osoby i firmy różnych branż i sektorów we wspólne innowacyjne przedsięwzięcia dla zdrowia i jakości życia. To ważne i prestiżowe wydarzenie środowiska life science w Polsce.
Prezes UOKiK przeprowadził badanie rynku, w którym sprawdził opłaty pobierane przez sieci handlowe za usługi świadczone, np. logistyczne lub informatyczne, na rzecz dostawców produktów rolno-spożywczych.
Serdecznie zapraszamy na nową odsłonę Konferencji Warzywniczej, która odbędzie się drugiego dnia targów TSW – 19 stycznia 2023. W tej edycji duży nacisk położymy na aktualną sytuację całego sektora warzywniczego ze szczególnym uwzględnieniem rosnących kosztów produkcji.
Piąta edycja konferencji Plant-Powered Perspectives za nami: ponad 300 uczestników, 23 wystawców w strefie Showroom, 35 prelegentów i prelegentek na dwóch scenach, 7 startupów w Plant-Powered Pitching oraz najświeższe dane na temat roślinnych innowacji w branży spożywczej.
Targi SIAL Paris zamknęły swoje podwoje. Wyniki są niezwykle pozytywne: jest to pierwsza światowa impreza tej skali, która odniosła sukces i powróciła do rezultatów sprzed pandemii, biorąc pod uwagę zarówno liczbę odwiedzających, jak i wystawców.
Innowacyjne produkty spożywcze, alternatywne źródła białka, czy rozwiązania wspierające recykling i wielokrotne użycie. To tylko niektóre z obszarów programu akceleracyjnego Foodtech Lab, który Grupa Żabka uruchomiła 18 października. Projekt skierowany jest do startupów z całej Europy, a najbardziej innowacyjne firmy będą mogły zrealizować pilotażowe wdrożenia swoich rozwiązań w ramach ekosystemu Grupy Żabka.