Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Obowiązki nakładane w dyrektywie nie wiążą bezpośrednio przedsiębiorców, lecz potrzebne jest uchwalenie odpowiednich przepisów przez państwa członkowskie Unii Europejskiej. Termin na ich przyjęcie minął już 3 lipca tego roku, a projekt polskiej ustawy wciąż nie trafił do sejmu. Co więcej, wciąż nie przedstawiono uwag zgłoszonych w ramach konsultacji społecznych.
Naukowcy z Departamentu Energii USA zajęli się analizowaniem alternatyw składowania odpadów spożywczych i wskazali cztery rozwiązania.
Wykaz zawierający listę substancji, które uzyskały zezwolenie na stosowanie w produkcji ekologicznej został ustanowiony na mocy rozporządzenia 2021/1165. Przepisy wejdą w życie 1 stycznia 2022 r.
Projekt 50 Liderów Zrównoważonego Rozwoju i Klimatu jest inicjatywą międzynarodowej społeczności biznesowej, która chce przewodzić skutecznym działaniom w walce ze zmianami klimatu.
Chociaż 3 lipca br. upłynął już termin na uchwalenie przez Polskę niektórych przepisów wykonujących dyrektywę plastikową, to projekt polskiej ustawy wciąż nie trafił nawet do Sejmu. Nie oznacza to jednak, że żaden z wymogów z dyrektywy plastikowej jeszcze nie obowiązuje przedsiębiorców.
Wielka Brytania wprowadza system eco impact na opakowaniach żywności i napojów, który ma na celu informowanie konsumentów o wyborach dotyczących wpływu kupowanych przez nich produktów na środowisko.
Trwają prace nad projektem nowej ustawy o rolnictwie ekologicznym. Uchwalenie nowych regulacji jest efektem konieczności dostosowania polskich przepisów do zmian wynikających ze zmian w unijnym systemie urzędowych kontroli oraz przepisów dotyczących produkcji ekologicznej.
30 czerwca 2021 r. Komisja Europejska zobowiązała się do opracowania odpowiednich regulacji zmierzających do wprowadzenia zakazu chowu klatkowego w UE jeszcze przed 2023 rokiem.
Serdecznie zapraszamy na webinarium REKOPOLU Organizacji Odzysku Opakowań na temat: „Bezpieczeństwo Opakowań i ochrona przed marnowaniem żywności”, które odbędzie się 23 czerwca (środa) w godzinach 9 :00 - 13:00.
Parlament Europejski przegłosował rezolucję dotyczącą zakazu hodowli klatkowej w Unii Europejskiej. Dokument ten jest efektem inicjatywy obywatelskiej "End the Cage Age" (Koniec Epoki Klatkowej), pod którą podpisało się 1.4 mln Europejczyków
Projekt ustawy o zmianie ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi, popularnie zwanej „ustawą opakowaniową” zakłada rozszerzenie odpowiedzialności producentów (ROP) oraz określa stawki opłat. Projekt jest wynikiem konieczności wdrożenia przepisów dyrektywy 2018/851 oraz 2019/904.
Odpowiadając na wysokie wymagania branży mleczarskiej, związane ze specyfiką produktów mlecznych, ale także potrzebą ochrony środowiska naturalnego, KGL S.A. wprowadził do swojej oferty spełniające najwyższe standardy bezpieczeństwa, zrównoważone opakowania wykonane ze spienionego rPET.
Wytyczne Komisji zostały opublikowane w związku z rozpoczęciem stosowania od dnia 3 lipca 2021 r. dyrektywy 2019/904 w sprawie zmniejszenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko. Opracowanie zawiera szereg definicji i objaśnień pojęć, których znaczenie budziło pewne wątpliwości interpretacyjne.
Od 1 stycznia 2022 r. zaczną być stosowane nowe warunki sprawdzania dokumentacji rozliczeniowej w produkcji ekologicznej. Dotyczy to w szczególności sprawdzania dokumentacji rozliczeniowej, w tym także grup podmiotów, oraz kontrolę identyfikowalności oraz kontrolę bilansowania masy.
Po raz kolejny przedłużono okres obowiązywania tymczasowych przepisów w zakresie przeprowadzania urzędowych kontroli w rolnictwie ekologicznym. Tym razem tymczasowe zasady mają obowiązywać do 1 lipca 2021 r.
Podczas Światowego Dnia Żywności - 16 października 2019 roku - Sekretarz Generalny ONZ António Guterres ogłosił zwołanie Szczytu Systemów Żywnościowych ONZ w drugiej połowie 2021 roku.
W Polsce marnuje się rocznie 4,8 mln ton żywności. To ogromne obciążenie dla środowiska, m.in. w zakresie emisji CO2. Zjawisko to można ograniczyć poprzez edukację, zmianę nawyków oraz rozsądne stosowanie nowoczesnych opakowań.
Fundacja Barilla opublikowała raport, którego celem jest wywołanie debaty i osiągnięcie wymiernych postępów, tak aby system żywnościowy UE był w stanie spełnić wymagania Europejskiego Zielonego Ładu i strategii „od pola do stołu”.
Broszura FAO omawia społeczne i ekonomiczne aspekty rolnictwa ekologicznego i jego związek z bezpieczeństwem żywności. A także wskazuje, że termin „ekologiczny” sam w sobie nie jest gwarancją bezpieczeństwa żywności.
Wyrokiem Trybunału z dnia 29 kwietnia 2021 r. proszek uzyskany z osadów glonu Lithothamnium calcareum, które są czyszczone, suszone i rozdrabniane został uznany za nieekologiczny składnik pochodzenia rolniczego, który nie może być stosowany przy przetwarzaniu żywności ekologicznej, takiej jak napoje ekologiczne na bazie ryżu i soi, w celu jej wzbogacenia w wapń.
ODPADY TO NIE ŚMIECI – TO SUROWCE. #WidzęWięcej
Nasi partnerzy