Food Fraud
-
04.12.2024
Nielegalna produkcja mięsa kebab pod Bydgoszczą
Policjanci z Bydgoszczy ujawnili nielegalną produkcję mięsa do kebaba. Stwierdzono brak pozwolenia na produkcję, brak oznaczeń weterynaryjnych i odpowiednich badań.
-
27.11.2024
Słowacka firma produkująca piwo oskarżona o oszustwo przez Europejską Prokuraturę Generalną
Europejska Prokuratura Generalna złożyła w Bratysławie akt oskarżenia przeciwko jednej osobie i jednej firmie w ramach dochodzenia w sprawie oszustw związanych z dotacjami unijnymi i fałszerstwami dokumentów związanych z produkcją piwa.
-
22.11.2024
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - listopad 2024 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - listopad 2024"
-
21.11.2024
Ponad 20 przypadków zgonów i wykrycie niebezpiecznych produktów spożywczych w sklepach w RPA – rosnące obawy dotyczące bezpieczeństwa żywności
W Republice Południowej Afryki rosną obawy dotyczące bezpieczeństwa żywności, w związku z odnotowaniem od września prawie 900 przypadków chorób przenoszonych drogą pokarmową oraz śmiercią ponad 20 osób, w tym głównie dzieci w wieku od 6 do 9 lat. Przypadki te powiązano z żywnością pochodzącą z lokalnych sklepów.
-
20.11.2024
Wspólne Centrum Badawcze KE rekomenduje narzędzia cyfrowe do predykcji oszustw żywnościowych
Wspólne Centrum Badawcze KE przedstawia propozycje wykorzystania zaawansowanych technologii, takich jak analityka predykcyjna i sztuczna inteligencja, aby efektywnie wykrywać oszustwa żywnościowe, zwiększać przejrzystość łańcuchów dostaw oraz wspierać oficjalne kontrole.
-
15.11.2024
FoodFakty Summit food4tomorrow – podsumowanie szczytu łączącego biznes, naukę i administrację – fotorelacja
Zakończył się FoodFakty Summit food4tomorrow - projekt, w którym nauka i biznes, i administracje jednocześnie byli prelegentami, uczestnikami, ale równocześnie były gospodarzami wydarzenia.Wydarzenie miało na celu omówienie kluczowych kwestii związanych z bezpieczeństwem żywnościowym, innowacjami w produkcji żywności oraz perspektywami dla polskiej żywności. Obejmowało ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu.
-
08.11.2024
Przejęcie ponad 20 000 butelek wina z zakładu we Włoszech, który działał pomimo wcześniejszego zakazu
Karabinierzy NAS Taranto w wyniku przeprowadzonej kontroli zakładu winiarskiego w prowincji Brindisi skonfiskowali ponad 20 000 butelek nierafinowanego wina gotowego do sprzedaży. Zakład działał pomimo wcześniej otrzymanego nakazu zamknięcia.
-
06.11.2024
W Londynie skradziono 22 tony sera cheddar o wartości 300 tys. funtów
Brytyjskie media poinformowały o kradzieży 22 ton wysokiej jakości sera cheddar z Neal’s Yard Dairy o przybliżonej wartości 300 tys. funtów.
-
31.10.2024
Przypadki naruszenia bezpieczeństwa w sektorze ryb i owoców morza w 2023 roku – coroczny raport Irish Seafood Agency
Urząd Ochrony Rybołówstwa Morskiego (SFPA) odpowiedzialny za ochronę zrównoważonego rozwoju rybołówstwa oraz zapewnienie bezpieczeństwa ryb i owoców morza opublikował coroczny raport, ujawniający naruszenia mające miejsce w 2023 roku w Irlandii.
-
30.10.2024
Przejęcie zafałszowanej żywności i napojów o wartości 91 milionów euro – wyniki europejskiej operacji OPSON z 2024 roku
Organy ścigania, służby celne i agencje regulacyjne ds. żywności skonfiskowały podczas operacji OPSON XIII około 22 000 ton zafałszowanej żywności i 850 000 litrów zafałszowanych napojów (głównie alkoholowych).
-
24.10.2024
Ponad 50% produktów niezgodnych z przepisami dotyczącymi etykietowania – wyniki kontroli w Belgii
Federalna Agencja Bezpieczeństwa Łańcucha Żywnościowego (FASFC) przeprowadziła w Belgii inspekcję etykiet zamieszczanych na produktach spożywczych, która wykazała nieprawidłowości w więcej niż 50% skontrolowanych przypadków.
-
23.10.2024
Hiszpańska grupa przestępcza sprzedała na rynkach europejskich 2 miliony kilogramów konwencjonalnych owoców i warzyw jako ekologiczne
Hiszpańskie władze rozbiły grupę przestępczą, która sprzedawała na głównych rynkach europejskich konwencjonalne owoce i warzywa jako ekologiczne.
-
18.10.2024
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - październik 2024 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - październik 2024"
-
17.10.2024
Podrabianie francuskiego wina o wartości 15 000 euro za butelkę – wspólne dochodzenie europejskich władz
Francuska żandarmeria (Gendarmerie Nationale) wraz z włoskimi karabinierami (NAS Carabinieri) i szwajcarską policją federalną (Police Federale Swiss) przeprowadziły dochodzenie, które doprowadziło do rozbicia siatki przestępczej podrabiającej znane francuskie wina. Akcja śledcza wspierana była przez Europol i Eurojust.
-
16.10.2024
W Hiszpanii przejęto 40 ton zafałszowanego ekologicznego miodu z Chin, który był skażony pestycydami
Hiszpańska firma fałszowała dokumentację i wprowadzała na rynek zafałszowany ekologiczny miód skażony pestycydami.
-
10.10.2024
Wysoki wynik zgodności badanych próbek żywności na rynku brytyjskim
Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) opublikowała wyniki czwartej ogólnokrajowej kontroli próbek żywności dostępnych w handlu detalicznym. Inspekcja została przeprowadzona przez Official Feed and Food Laboratories (OL), a jej celem był głównie monitoring pojawiających się zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności. Kontrolę przeprowadzono od lipca 2023 r. do stycznia 2024 r., a w przypadku 87% próbek wyniki były zadowalające.
-
09.10.2024
Akcja koordynowana przez Europol doprowadziła do przejęcia węgorzy szklistych o wartości 2,5 mln euro
Węgorze szkliste są przysmakiem kuchni azjatyckiej, a ich wartość na czarnym rynku w zależności od regionu, popytu i podaży może sięgać w skrajnych przypadkach nawet kilku tysięcy euro za kilogram.
-
03.10.2024
Liczne wycofania spowodowane zanieczyszczeniem surowców dostarczanych z Indii alergenem orzechów ziemnych
Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) we współpracy ze Szkocką Agencją ds. Standardów Żywności (FSS) rozpoczęła dochodzenie dotyczące obecności niezadeklarowanego alergenu (orzeszków ziemnych) w wielu produktach. Prowadzone są działania, aby jak najszybciej ustalić źródło, jak i łańcuch dystrybucji danych partii.
-
02.10.2024
Główne tezy Światowego Dnia Żywności FAO - FoodFakty Summit częścią obchodów World Food Day FAO w Polsce
Systemy rolno-spożywcze są bardzo podatne na katastrofy i kryzysy, w szczególności na skutki zmiany klimatu. Światowy Dzień Żywności to święto, które podkreśla znaczenie bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie. FoodFakty przyłączają się do tego święta i zapraszamy w dn. 6-7 listopada do Łodzi.
-
02.10.2024
Dwie włoskie firmy wprowadziły na rynek ponad 1000 ton zafałszowanej oliwy z oliwek
Dwie włoskie firmy sprzedawały oliwę z oliwek z Grecji oznaczając ją jako włoską oliwę extra virgin. Ponadto sprzedawano starszą oliwę jako świeżo wyprodukowaną. Łącznie na rynek wprowadzono ponad 1000 ton zafałszowanego produktu.
-
26.09.2024
Wysoki wskaźnik niezgodności z przepisami suplementów diety w Austrii
Władze Austrii przeprowadziły inspekcję zamawianych internetowo suplementów diety, a jej celem był przegląd produktów wysyłanych z krajów spoza Unii Europejskiej. Stwierdzono wysoki wskaźnik niezgodności.
Nasi partnerzy