Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Według oficjalnych danych w grudniu 2018 r. ceny owoców i warzyw w Turcji wzrosły o 5,9% w ujęciu miesięcznym, natomiast roczny wzrost wyniósł 30,8%. W przemówieniu wygłoszonym 21 stycznia br. prezydent Recep Tayyip Erdoğan skrytykował rozbieżności...
Planowane podwyżki VAT do 23 proc. na napoje owocowo-warzywne osłabią kondycję wielu sadowników, rolników oraz producentów soków. Uderzy to również po kieszeni konsumenta lub zaczniemy pić więcej soków ze sztucznymi ulepszaczami...
W bieżącym sezonie, ze względu na spadek produkcji koncentratu soku jabłkowego w Chinach, wzrost produkcji tego koncentratu w Polsce jest szeroko analizowany i komentowany. Tymczasem krajowa produkcja i eksport soku jabłkowego NFC odnotowują również znaczne wzrosty. Dokładne dane o krajowej produkcji...
Komentarz do informacji o projekcie podniesienia stawki VAT dla nektarów na 8%, a napojów z min. 20% zawartości soku/przecieru na 23%. Nowa propozycja Ministerstwa Finansów w żadnym wypadku nie załatwia sprawy, to kosmetyka, a nie rozwiązanie problemu...
Wg danych IERiGŻ w latach 2006-2017 krajowa produkcja pieczarek wzrosła o 66% do 325 tys. t. W 2018 r. pieczarki produkowano w pieczarkarniach o powierzchni 245 tys. ha, co daje wzrost powierzchni o 0,4% r/r, przy jednoczesnym wzroście produkcji o 1,5% r/r do 330 tys. t....
Zgodnie z danymi Ministerstwa Finansów, w pierwszych dziewięciu miesiącach 2018 r., z Polski wyeksportowano 997,1 tys. t warzyw, za 802,3 mln EUR, co oznacza 2,8-proc. spadek wolumenu, przy 4-proc. wzroście wartości eksportu. Jednocześnie w tym czasie zaimportowano do Polski 681,8 tys. t warzyw...
Kontrola w 77 skupach i przetwórniach, kolejne postępowania przeciwko dużym podmiotom, które zbyt późno płaciły rolnikom. Zmiany w prawie umożliwiające pomoc małym producentom żywności. Szczegóły w raporcie, w którym UOKiK przeanalizował trudną sytuację na rynku owoców w tym roku i przedstawił propozycje na uniknięcie powtórki w 2019 r....
Na posiedzeniu grupy ekspertów ds. rynku jabłek i gruszek w Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa Komisji Europejskiej poinformowano, że w Unii Europejskiej w 2018 r łącznie wyprodukowano 13,11 mln jabłek, co oznacza 41,7% wzrostu produkcji rok do roku oraz 15,2% wzrostu w stosunku do średniej 5-letniej.
Według szacunków GUS tegoroczne zbiory ziemniaków wyniosą 7,4 mln t, czyli o 19% mniej niż w poprzednim, rekordowym sezonie. Spadek zbiorów ziemniaków występuje nie tylko w Polsce, ale również w wielu krajach UE. W związku z rekordową suszą i wyjątkowo wysokimi temperaturami...
Mimo nieznacznie zwiększonego areału uprawy, według danych GUS, zbiory cebuli w Polsce będą o prawie 14% mniejsze niż w roku poprzednim i wyniosą 575 tys. t. Ten przedwynikowy szacunek z końca września był korygowany przez GUS w trakcie sezonu o prawie 2% w dół w stosunku do...
Nowe badanie naukowców z Uniwersytetu Rovira i Virgili (URV) w Tarragonie w Hiszpanii wskazuje, że owoce wpływają na funkcjonowanie organizmu w inny sposób, jeśli spożywa się je w sezonie lub poza nim. Wykazano również, że w zależności od pory roku konsumpcja wiśni może w różny sposób modulować zegar biologiczny...
Komisja Europejska opublikowała dane nt. unijnych cen świeżych pomidorów. Wg danych KE średnia cena pomidorów w połowie października 2018 r. wyniosła 97 EUR/100kg i była o 7% wyższa niż we wrześniu oraz o 4% wyższa od średniej pięcioletniej. Spośród pięciu państw objętych analizą, które KE uważa że rynki...
W pierwszym półroczu 2018 r., według danych Ministerstwa Finansów, wyeksportowano z Polski 208,4 tys. t świeżych warzyw (spadek o prawie 15% w stosunku do I półrocza roku poprzedniego) za 106,5 mln EUR (spadek o prawie 9%), pogłębiając ujemnie saldo obrotów do poziomu 230,2 mln EUR. Z kolei przetworów warzywnych w tym samym okresie wyeksportowano z Polski 361,1 tys. t (nieznaczny wzrost o 0,7% r/r) za 285,6 mln EUR, tj. o 12% więcej porównując I półrocze 2017 r. do I półrocza 2018 r i zwiększać...
W pierwszym półroczu 2018 r., według danych Ministerstwa Finansów, wyeksportowano z Polski 536,2 tys. t świeżych owoców (spadek o 40% w stosunku do I półrocza roku poprzedniego) za 295,2 mln EUR (spadek o prawie 14%). Z kolei przetworów owocowych w tym samym okresie wyeksportowano z Polski 440 tys. t (spadek o 10% porównując I półrocze 2017 r. do I półrocza 2018 r.) za 633,9 mln EUR, tj. o 12% więcej r/r.
Kilka lat wysokich cen mrożonych malin zahamowało popyt ze strony przemysłu spożywczego, który w poszukiwaniu tańszych zamienników wsadów owocowych zmienił receptury wielu produktów. Wzrost areału przy zmniejszonym popycie doprowadził do wystąpienia nadprodukcji i wywołał spadki cen mrożonych malin jak i spadki cen skupu malin.
17 lipca 2018 r. Komisja wydała rozporządzenie wykonawcze nr 2018/1011, zezwalające na rozszerzenie poziomów stosowania pieczarek poddanych działaniu promieniowania UV jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/247018.
Nowe badanie przeprowadzone przez zespół hiszpańskich naukowców dowodzi, że kontrolowane ograniczenie podlewania pomidorów w czasie uprawy zwiększa zawartość polifenoli oraz kwasu L-askorbinowego.
Duńska sieć supermarketów Jumbo wprowadziła tzw. „naturalne etykiety” na wybranych warzywach ekologicznych, czyniąc pierwszy krok ku upowszechnieniu tej innowacyjnej technologii. „Naturalna etykieta” wykonywana jest techniką laserową, co pozwala nanieść ekologiczny certyfikat bezpośrednio na produkt, bez konieczności jego dodatkowego pakowania.
Europejskie Stowarzyszenie Przetwórstwa Owoców i Warzyw (PROFEL) alarmuje w piśmie skierowanym do KE, że przedłużająca się susza w Europie spowodowała najpoważniejsze problemy produkcyjne w sektorze warzywnym w UE w ciągu ostatnich 40 lat...
W swojej najnowszej publikacji Główny Urząd Statystyczny ocenia polską produkcję owoców w 2018 r. jako rekordową, co potwierdza nasze wcześniejsze przewidywania, że susza nie była istotnym czynnikiem drastycznie ograniczającym plonowanie sadów i plantacji owocowych.
Firma Greenyard Frozen Poland podjęła zapobiegawcze działania w celu dobrowolnego wycofania mrożonych warzyw z uwagi na potencjalne ryzyko występowania w nich bakterii Listeria monocytogenes, związane z użytym do produkcji surowcem (kukurydzą)...
Nasi partnerzy