Plant-based
-
09.10.2024
Polska nauka na FoodFakty Summit
Ogromne zaangażownaie polskiej nauki w program FoodFakty Summit.
-
08.10.2024
Jak produkty roślinne kształtują nawyki żywieniowe w Europie
-
04.09.2024
Bilety na konferencję Plant-Powered Perspectives 2024 już w sprzedaży
24 października – po raz pierwszy w nowym miejscu – w Centrum Kreatywności Targowa w Warszawie odbędzie się siódma edycja konferencji Plant-Powered Perspectives organizowanej przez kampanię RoślinnieJemy
-
03.09.2024
Alternatywne źródła białka – ewolucja sektora w Europie
Jednym z trendów jest to, że chociaż liczba transakcji spadła w pierwszej połowie tego roku w porównaniu z rokiem 2023, wartość tych transakcji faktycznie wzrosła – co pokazuje, że inwestorzy są skłonni wspierać, ale na razie tylko firmy o silnych wskaźnikach.
-
14.06.2024
Odkryj przyszłość branży spożywczej - finał 7. edycji akceleratora foodtech.ac już 19 czerwca
Polska branża foodtech wciąż zaskakuje nowymi pomysłami. Demo Day siódmej edycji akceleratora foodtech.ac odbędzie się 19 czerwca 2024 roku w Warszawie, w położonej tuż obok Centrum Nauki Kopernik nadwiślańskiej barce Przystań Nowa Fala.
-
13.06.2024
Czy Europejczycy wybiorą alternatywne białka?
W ramach międzynarodowego projektu naukowcy z SWPS przeanalizowali postawy europejskich konsumentów.
-
04.06.2024
Przekrojowe spojrzenie na teraźniejszość i przyszłość sektora alternatywnych źródeł białka: Dołącz do New Food Forum 2024
New Food Forum, konferencja organizowana przez Fundację ProVeg, odbędzie się 12 czerwca 2024 r. w Centrum Nauki Kopernik w Warszawie.
-
20.05.2024
Mięso hodowlane dostępne w sklepie spożywczym w Singapurze
Good Meat rozpoczyna sprzedaż mieszanki kurczaków hodowlanych i składników roślinnych w jednym sklepie spożywczym.
-
20.05.2024
Przełomowy wzrost rynku produktów roślinnych: New Food Forum 2024 kluczowym wydarzeniem branżowym
Według raportu Smart Protein, polski rynek produktów roślinnych rośnie w imponującym tempie – 48% konsumentów w Polsce deklaruje ograniczenie spożycia mięsa w ciągu ostatniego roku, a popularność diet roślinnych stale wzrasta.
-
14.05.2024
Naukowcy sprawdzili jak roślinne zamienniki produktów zwierzęcych wypadają na tle swoich konwencjonalnych odpowiedników
Zespół naukowców z Wielkiej Brytanii opublikował przegląd badań dotyczących wpływu roślinnych zamienników produktów zwierzęcych na zdrowie człowieka i środowisko w krajach wysoko rozwiniętych.
-
23.04.2024
AI poprawiające smak żywności czy rozwiązanie pozwalające zaoszczędzić do 90% wody – nagrodzone podczas FoodTech Innovation Awards 2024
Nagrody, przyznawane w ramach Food 4 Future 2024, wyróżniły firmy, które napędzają innowacje i cyfryzację w branży spożywczej.
-
12.04.2024
Francja pod naciskiem TSUE zawiesza zakaz nadawania produktom roślinnym mięsnych nazw
Francja zawiesza dekret zakazujący nazywania produktów zawierających białka roślinne określeniami rzeźniczymi lub wędliniarskimi, takimi jak „stek”, który miał wejść w życie 1 maja br.
-
09.04.2024
Polsko-Niemiecka Izba Przemysłowo Handlowa zaprasza do udziału w podróży studyjnej do Bawarii pt. „Alternatywy dla produktów mlecznych - żywność roślinna i komórkowa"
Podróż studyjna skierowana jest do przedstawicieli i ekspertów z branży spożywczej, w szczególności mleczarskiej (17-21 czerwca 2024). Termin zgłoszeń upływa 18 kwietnia 2024.
-
03.04.2024
Skład żywieniowy ultraprzetworzonej żywności pochodzenia roślinnego w środowisku żywienia poza domem- wynik badania zleconego przez WHO
W czasopiśmie British Journal of Nutrition opublikowano wyniki badań zespołu naukowców (badanie to zostało sfinansowane przez Biuro Regionalne WHO dla Europy), którzy ocenili ultraprzetworzone burgery roślinne sprzedawane w lokalach gastronomicznych w Holandii, Danii, Portugalii i Wlk. Brytanii.
-
03.04.2024
Białka roślinne, algi czy funkcjonalne napoje probiotyczne – nowe produkty spożywcze, które będą wyznaczać trendy w Food 4 Future
Food 4 Future – Expo Foodtech (16–18 kwietnia, Bilbao, Hiszpania) staną się areną dyskusji nt. nowych składników i żywność, które stają się alternatywnymi źródłami białka. Oprócz kongresu na Food 4 Future 2024 znajdzie się także przestrzeń wystawiennicza, na której swoje najnowsze rozwiązania zaprezentuje ponad 280 firm. FoodFakty będą obecne na wydarzeniu.
-
20.03.2024
Wpływ diety roślinnej na zmiany klimatu – najnowsze szacunki naukowców
Zmiany w diecie i większy udział produktów roślinnych w codziennym menu mogą w istotny sposób przełożyć się na zmiany klimatu. Nowe badanie pokazuje jak duży jest to efekt.
-
18.03.2024
Nowa definicja fermentacji precyzyjnej
Edukacja na temat precyzyjnej fermentacji jest niezbędna do przejścia na zrównoważone systemy żywnościowe w obliczu bezpośrednich zagrożeń, takich jak zmiana klimatu. Celem nowej definicji jest wyjaśnienie unikalnych cech fermentacji precyzyjnej i jej odróżnienia od innych technologii produkcji żywności.
-
15.03.2024
Rynek mięsa pochodzenia roślinnego: aktualne trendy, wyzwania i postęp technologiczny
Przy CAGR na poziomie 14,7% w okresie prognozy przewiduje się, że światowy rynek mięsa pochodzenia roślinnego wzrośnie z 7,9 mld USD w 2022 r. do 15,7 mld USD w 2027 r. – wynika z prognoz zawartych w raporcie przygotowanym przez Persistence Market Research.
-
15.03.2024
Rusza foodtech.ac ALL-STARS – czyli akademia foodowego innowatora
Założyciele najprężniej działającego akceleratora startupów spożywczych w europie środkowo-wschodniej foodtech.ac i funduszu AC/VC Foodtech Impact Fund ruszają z kolejną, siódmą już, edycją programu.
-
07.03.2024
Niemieccy naukowcy ocenili bezpieczeństwo roślinnych produktów mięsnych
Jak dotąd istnieje niewiele badań skupiających się na jakości mikrobiologicznej i bezpieczeństwie analogów mięsa, pomimo stosunkowo dużego rozwoju tych produktów na rynku w ciągu ostatnich kilku lat. Roślinne analogi mięsa są klasyfikowane inaczej niż produkty mięsne zgodnie z rozporządzeniem UE (WE) 2073/2005.
-
01.03.2024
Francja zatwierdza dekret zakazujący nadawania produktom roślinnym mięsnych nazw
W obliczu kryzysu rolnego i protestów rolników Francja opublikowała dekret zakazujący używania nazw mięsnych w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego, podczas gdy Sąd Najwyższy UE ma jeszcze wydać orzeczenie wyjaśniające zgodność takiego posunięcia z unijnymi przepisami prawnymi.
Nasi partnerzy