Rozporządzenie Komisji UE 2017/644
Rozporządzenie 2017/644 ustanawiające metody pobierania i analizy próbek do celów kontroli poziomów dioksyn, dioksynopodobnych polichlorowanych bifenyli...
Rozporządzenie 2017/644 ustanawiające metody pobierania i analizy próbek do celów kontroli poziomów dioksyn, dioksynopodobnych polichlorowanych bifenyli...
W dniu 15 marca 2017 roku ukazało się nowe Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia...
4 kwietnia Parlament Europejski głosował w sprawie wprowadzenia nowych decyzji dotyczących wykorzystania oleju palmowego.
Coraz częściej w sklepach można spotkać żywność wzbogacaną, czyli zawierającą witaminy i/lub składniki mineralne. Prym w tym względzie wiodą płatki śniadaniowe, napoje kakaowe typu instant, soki i napoje owocowe...
Komisja UE wydała dwa nowe akty prawne: Rozporządzenie 2017/505 oraz Decyzję Wykonawczaą EU 2017/450
Głosowanie, w sprawie projektu rozporządzenia, które może wprowadzić obligatoryjne stosowanie dobrej praktyki przemysłowej, w celu obniżenia zawartości akrylamidu, zostało ustalone na 19 czerwca...
Komisja Europejska zbiera opinie od przemysłu spożywczego na temat nowego rozporządzenia dotyczącego kontroli obecności bakterii Campylobacter w trakcie procesu rozbioru miesa drobiowego w rzeźniach.
Rozporządzenie 2017/378, zmieniające załącznik I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 w odniesieniu do niektórych substancji aromatycznych
Rozporządzenie 2017/324 zmieniające załącznik do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 ustanawiającego specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach...
9 lutego 2017 Komisja UE ogłosiła, że planuje wprowadzić restrykcje dotyczące maksymalnej zawartości akrylamidu w produktach spożywczych typu convenience (żywność wygodna) np. produkty dla dzieci, chipsy, płatki śniadaniowe.
W dniu 30 stycznia 2017 roku Komisja Unii Europejskiej wydała dwa nowe Rozporządzenia: 2017/170 oraz 2017/171.
W dniu 16 stycznia wyszło nowe Zalecenie Komisji Unii Europejskiej w sprawie monitorowania węglowodorów olejów mineralnych w żywności oraz w materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Znakowanie żywności GMO jest w chwili obecnej zharmonizowane na poziomie Unii Europejskiej i w najbliższym czasie nie przewiduje się zmian w prawodawstwie wspólnotowym w tym zakresie.
Po wielu miesiącach pracy, 14 grudnia Kanadyjski Rząd oficjalnie opublikował w Part II of the Official Journal aktualizacje dotyczące wielu aspektów etykietowania żywności
Decyzją National Organic Standards Board (NOSB), karagen został wycofany z listy akceptowalnych dodatków do żywności ekologicznej. Decyzja ta nie ogranicza stosowania karagenu jako dodatku do żywności nie ekologicznej.
13 grudnia br. wchodzi w życie przepis nakazujący producentom produktów spożywczych informowanie o ich wartości odżywczej. Ci, którzy jeszcze tego nie zrobili, gorączkowo przygotowują się do nowych wymogów.