ERP dla mleczarni – 7 pytań, 7 odpowiedzi
System ERP pełni funkcję centralnego układu nerwowego w każdej mleczarni. A ponieważ wybór ERP to decyzja, która sięga daleko w przyszłość, podejmując ją należy uwzględnić kilka istotnych punktów.
System ERP pełni funkcję centralnego układu nerwowego w każdej mleczarni. A ponieważ wybór ERP to decyzja, która sięga daleko w przyszłość, podejmując ją należy uwzględnić kilka istotnych punktów.
JBS potwierdził, że BioTech planuje stopniowo zwiększać swoje moce produkcyjne, aby sprostać rosnącemu popytowi konsumentów, i uważa Australię, Brazylię, Unię Europejską, Japonię, Singapur i Stany Zjednoczone za kluczowe rynki.
Wybór techniki badań PCR staje się niezbędnym elementem zarządzania ryzykiem mikrobiologicznym w branży żywnościowej, która zmaga się z rosnącym wyzwaniem różnorodności i odporności mikroorganizmów.
Firma Fenix Systems działa na rynku od roku 2000. Początek naszego wieku to niezwykle dynamiczny rozwój przemysłu, w tym produkcyjnego i przetwórczego.
Instalacja wagi do świeżej żywności Ishida (FFW) w zakładzie specjalistycznego francuskiego producenta ekologicznej wieprzowiny, pozwoliła firmie zaoszczędzić produkty o łącznej masie 4 ton w skali roku, prowadząc do zwrotu z inwestycji w mniej niż trzy lata.
W ramach Światowego Forum do spraw Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia, w październiku 2023 roku, zaplanowano drugą edycję Forum Nauki i Innowacji, pod egidą Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
Firma Fenix Systems specjalizuje się w zagadnieniach związanych z kontrolą jakości, ilości, pakowaniem i magazynowaniem. W czasie blisko 25 lat swojej działalności dostarczyła tysiące urządzeń, wykonała ponad 2,5 tysiąca instalacji, służy wsparciem przy istniejących liniach i inspiruje do nowych rozwiązań.
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka serdecznie zaprasza do udziału w Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej: "Partnerstwo instytucjonalne w kształtowaniu zachowań żywieniowych w trosce o zdrowie publiczne" dedykowanej Prof. dr hab. dr h.c. Stanisławowi Bergerowi w 100-lecie urodzin
Flowfresh SR to system sprawdzony w kilkuset realizacjach w zakładach rybnych na całym świecie. Ta nowoczesna posadzka jest wykonywana na bazie żywic poliuretanowych oraz starannie dobranych kruszyw i cementów. Zawiera Polygiene® – antybakteryjny dodatek na bazie jonów srebra, który redukuje ilość bakterii na jej powierzchni nawet o 99%.
Blockchain to na pewno ciekawa technologia. Ale czy spełnia ona także oczekiwania przedsiębiorców? I tu pojawiają się kolejne pytania. Czy bazujący na Internecie system informacyjny mógłby zrewolucjonizować przemysł spożywczy? I jak przedsiębiorstwa mogą podejść do tej technologii?
Laboratorium SGS Polska w ramach ciągłego rozwoju i doskonalenia zakupiło analizator tłuszczu ORACLE, który zapewnia wyjątkowo precyzyjny wynik podczas pomiaru tłuszczu przy wykorzystaniu metody NMR. Ogromną zaletą tego urządzenia jest fakt, że pozwala ono na uzyskanie dokładnych wyników pomiarów w krótkim czasie.
Ishida Europe wprowadza na rynek traysealer, który według firmy stanowi przełom zarówno pod względem wydajności, jak i korzyści dla środowiska.
Dzięki VEGAPULS 42 firma VEGA wnosi swoje bogate doświadczenie w dziedzinie technologii pomiarów radarowych do obszaru automatyzacji. Nowy czujnik poziomu, wyposażony w IO-Link i uniwersalne adaptery higieniczne, to odpowiedź na potrzeby branży: rozwiązywanie złożonych zadań pomiarowych w szybszy, prostszy i tańszy sposób
Czy można jeszcze bardziej obniżyć koszty produkcji wędlin? Okazuje się, że tak, a kluczem do prostych oszczędności jest optymalizacja procesu chłodzenia wędlin, który zużywa dużo wody. Przełomem w tej dziedzinie okazuje się być opatentowana technologia firmy Telesto S.A., która opisuje swoje rozwiązanie w serwisie internetowym www.chlodzeniewedlin.pl.
Siemens przygotował cykl webinariów dla branży spożywczej, podczas których eksperci pokażą w jaki sposób wdrożyć rozwiązania efektywne energetycznie, jak dokonać optymalizacji linii produkcyjnych automatyzując procesy wsadowe oraz jak wykorzystać urządzenia pomiarowe, by zwiększyć wydajność pracy instalacji procesowych w przemyśle spożywczym.
Indywidualnie dobrane rozwiązania niemal zawsze przekładają się na realne korzyści. W przypadku Francep, specjalistyczna naważarka pozwoliła zwiększyć wydajność produkcji o 20%.
Ishida Europe wprowadza na rynek nową maszynę do formowania, napełniania i zgrzewania opakowań w układzie pionowym (VFFS. INSPIRA Boxmotion, dzięki 30% wzrostowi prędkości w porównaniu z poprzednimi modelami, stanowi ona efektywne rozwiązanie dla producentów żywności, którzy chcą obniżyć koszty.
Na jakość wypieków wpływ ma kilka parametrów, takich jak lepkość czy gluten. Jednak najważniejszym z nich jest liczba opadania (Falling Number). Określa ona aktywność enzymów amolitycznych zawartych w ziarnie. Aktywność jednego z nich, enzymu alfa-amylazy, wpływa na fermentację ciasta oraz na właściwości miękiszu chleba.
Naukowcy z amerykańskiego Texas A&M University opracowują metodę peklowania mięsa bez dodatku azotynów.
W dn. 11-12 maja w Brukseli oraz online odbędzie się seminarium naukowe. Eksperci omówią bieżące trendy i badania oraz wymogi dotyczące zapewnienia adekwatności oceny ryzyka EFSA dot. miesa komórkowego. Rejestracja trwa do 30 marca!
Pompy należą do najpowszechniej wykorzystywanych urządzeń w przemyśle. W każdej branży istnieje potrzeba przemieszczania mniejszej lub większej ilości substancji płynnych na różne odległości i wysokości. Jednak pompa pompie nierówna i jej niewłaściwe dobranie może znacząco wpłynąć na koszty realizacji procesu oraz jakość i ilość wytworzonego produktu.