Przemysł napojowy
-
27.12.2022
Organizacja SAFE opublikowała raport dotyczący polityki w zakresie darowizn żywności
W związku z potrzebą ograniczenia marnotrawstwa żywności i pomocy najbardziej potrzebującym grupom społecznym, pojawia się coraz więcej zarówno działań politycznych, jak i prywatnych inicjatywy dotyczące darowizn żywności. Jednak kilka kwestii zniechęca do stosowania tych praktyk. Organizacja SAFE (Safe Food Advocacy Europe) wzywa do wprowadzenia wspólnych zasad i zachęt w zakresie darowizn żywności.
-
08.12.2022
Światowa produkcja wina spadnie w tym roku o 1%
Mimo susz i fal gorąca, które dotknęły wiele krajów wytwarzających wino, światowa produkcja tego napoju zmniejszy się w tym roku jedynie o ok. 1%. Takie wnioski płyną z opublikowanego niedawno raportu Międzynarodowej Organizacja Winorośli i Wina (OIV), której eksperci prognozują również, że tegoroczne wina będą charakteryzowały się dobrą jakością.
-
05.12.2022
KPO: będzie zmiana zasad naboru dla plantatorów chmielu
Zakończyła się nabór wniosków o objęcie wsparciem inwestycji na wymianę słupów nośnych impregnowanych kreozotem na plantacjach chmielu. Do czasu ponownego uruchomienia naboru wniosków (na początku 2023 r.) nastąpią przegląd i zmiana dotychczasowych zasad wsparcia.
-
28.11.2022
Siarczyny - obawy o bezpieczeństwo konsumentów, ale brak danych
Spożycie siarczynów w diecie może stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa konsumentów środków spożywczych zawierających te dodatki, podsumowali eksperci EFSA w zaktualizowanej ocenie dwutlenku siarki (E220) i siarczynów (E221-228).
-
14.11.2022
Produkcja fermentowanych napojów winiarskich oraz ich klasyfikacja i znakowanie - nowe przepisy
Na podstawie przepisów ustawy o wyrobach winiarskich wydano rozporządzenie ws. szczegółowego sposobu wyrobu fermentowanych napojów winiarskich, rodzajów tych napojów, ich dodatkowego znakowania oraz szczegółowych wymagań, które powinny spełniać te napoje
-
07.11.2022
Komisja zatwierdza "Oktoberfestbier" jako nowe chronione oznaczenie geograficzne Niemiec
Komisja zatwierdziła nowe chronione oznaczenie geograficzne (PGI) Niemiec: "Oktoberfestbier". Proces produkcji piwa, który odbywa się w mieście Monachium, rozpoczyna się od mielenia słodu i maceracji, a kończy po okresie przechowywania trwającym od około czterech do jedenastu tygodni, podczas którego młode piwo jest naturalnie wzbogacane dwutlenkiem węgla i dojrzewa aż do uzyskania ostatecznego smaku.
-
27.10.2022
Opłata za dodatek kofeiny – ważny wyrok WSA
Opublikowano uzasadnienie do wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gliwicach (I SA/Gl 1312/21) w sprawie ustalania opłaty za dodatek kofeiny do napoju
-
23.10.2022
Wycofanie partii napoju izotonicznego marki APTONIA ze względu możliwe zmiany smaku i zapachu
GIS został poinformowany przez firmę Decathlon sp. z o.o. o prowadzonym wycofaniu partii napojów izotonicznych marki APTONIA ze względu na możliwe zmiany smaku i zapachu.
-
21.10.2022
Etykietowanie napojów spirytusowych – jak to robić dobrze i na czym polega? - Abstrakt artykułu
Oprócz napojów winiarskich i piwa na rynku mamy szeroką gamę innych napojów alkoholowych, które są dostępne dla konsumentów. Prawodawca bardzo dba o to, aby zabezpieczyć konsumenta pod każdym kątem i ściśle reguluje kwestie związane z napojami spirytusowymi.
-
13.10.2022
O sytuacji na rynku jabłek – spotkanie z przetwórcami
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzi rozmowy z firmami przetwarzającymi jabłka. Wskazano na potrzebę poszukiwania długofalowych rozwiązań stabilizujących krajowy rynek jabłek w związku z wysoką produkcją.
-
10.10.2022
Wyrok NSA - Sprzedaż alkoholu przez Internet a uchylenie koncesji sprzedawcy
Dopuszczalność sprzedaży alkoholu przez Internet od lat wywołuje w naszym kraju wiele kontrowersji. W tym temacie zapadło już wiele orzeczeń sądów oraz decyzji organów administracyjnych.
-
23.09.2022
Znakowanie na froncie. Znakowanie alkoholi. Deklaracja pochodzenia. Informacje poza etykietą. Nowe raporty JRC ważne dla zmiany rozporządzenia 1169/2011
Naukowcy przeprowadzili przegląd literatury na temat alternatywnych źródeł informacji o żywności dostępnych na rynku oprócz etykiet na opakowaniach. Przyjrzeli się, w jaki sposób konsumenci wykorzystują te źródła informacji, rozumieją je i są pod wpływem tych źródeł.
-
31.08.2022
Zamknięcie czterech fabryk soków w Brazylii z powodu fałszowania
Brazylijskie Ministerstwo Rolnictwa, Zwierząt Gospodarskich i Zaopatrzenia (MAPA) dokonało zapobiegawczego zamknięcia czterech fabryk soków z powodu fałszowania. Łącznie skonfiskowano 46 000 litrów soków zagęszczonych i 78 000 litrów soku z pomarańczy.
-
22.08.2022
ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI – nazwa piwa „OKTOBERFESTBIER” wkrótce tylko dla piwa z Monachium
1 lipca został opublikowany wniosek o rejestrację nazwy „”Oktoberfestbier” jako Chronionego Oznaczenia Geograficznego (ChOG) zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
-
19.08.2022
Co można dodać do napojów winiarskich – nowa ustawa - Abstrakt artykułu
Ustawa ta wprowadza szereg nowych rozwiązań praktycznych czy formalnych, jak również dotyczących organizacji rynku wina. W artykule poruszony został konkretnie temat tego, co można dodawać do napojów winiarskich oraz na jakich zasadach.
-
11.08.2022
Inteligentne etykiety do żywności wrażliwej na temperaturę i termin przydatności przyczynią się do ograniczenia marnowania żywności
Etykiety ze wskaźnikiem czasu monitorują i wyraźnie pokazują ile dni pozostało do spożycia produktu spożywczego, zapewniając dokładne monitorowanie cyklu życia produktów świeżych, pakowanych lub mrożonych.
-
11.08.2022
Czy podatek cukrowy jest korzystny dla mniej zamożnych gospodarstw domowych?
Rezultaty analiz pokazały, że podatek cukrowy stanowił większy odsetek całkowitych dochodów uboższych gospodarstw domowych w porównaniu z gospodarstwami zamożniejszymi.
-
08.08.2022
Jak w zrównoważony sposób osiągnąć i chronić klarowność piwa?
Usuwanie zmętnienia po procesie fermentacji i dojrzewania to pierwszy krok do uzyskania klarownego i stabilnego piwa. Mimo osiągnięcia początkowej klarowności, może ona nie być trwała. Mętnienie piwa i związane z tym reakcje chemiczne to skomplikowany proces. System CBS firmy Pall reprezentuje zrównoważoną i opłacalną technologię stabilizacji z użyciem PVPP. System oferuje prostą i precyzyjną stabilizację przy jednoczesnym obniżeniu kosztów.
-
04.08.2022
Pomoc dla producentów chmielu – zasady
Producenci rolni, którzy spełniają zasady przyznawania pomocy, mogą od dziś (tj. 29 lipca) do 12 sierpnia br. składać wnioski.
-
03.08.2022
Obecność ciał obcych w partii soku HIPP 100% Słodkie Jabłka po 4 miesiącu 200 ml
W wyniku działań PIS w związku ze skargą konsumenta potwierdzono obecność drobnych cząstek o właściwościach magnetycznych w określonej poniżej partii produktu. Obecność ciał obcych w produkcie sprawia, że nie nadaje się on do spożycia przez ludzi.
-
01.08.2022
Ocena bezpieczeństwa enzymu spożywczego ze szczepu Aspergillus Niger PEC
Opinia naukowa EFSA o enzymie przeznaczonym jest do stosowania w produkcji napojów alkoholowych z owoców innych niż winogrona, przetwórstwie owoców i warzyw do produkcji soków oraz produkcji wina i octu winnego.
Nasi partnerzy