Przemysł napojowy
-
13.10.2022
O sytuacji na rynku jabłek – spotkanie z przetwórcami
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzi rozmowy z firmami przetwarzającymi jabłka. Wskazano na potrzebę poszukiwania długofalowych rozwiązań stabilizujących krajowy rynek jabłek w związku z wysoką produkcją.
-
10.10.2022
Wyrok NSA - Sprzedaż alkoholu przez Internet a uchylenie koncesji sprzedawcy
Dopuszczalność sprzedaży alkoholu przez Internet od lat wywołuje w naszym kraju wiele kontrowersji. W tym temacie zapadło już wiele orzeczeń sądów oraz decyzji organów administracyjnych.
-
23.09.2022
Znakowanie na froncie. Znakowanie alkoholi. Deklaracja pochodzenia. Informacje poza etykietą. Nowe raporty JRC ważne dla zmiany rozporządzenia 1169/2011
Naukowcy przeprowadzili przegląd literatury na temat alternatywnych źródeł informacji o żywności dostępnych na rynku oprócz etykiet na opakowaniach. Przyjrzeli się, w jaki sposób konsumenci wykorzystują te źródła informacji, rozumieją je i są pod wpływem tych źródeł.
-
31.08.2022
Zamknięcie czterech fabryk soków w Brazylii z powodu fałszowania
Brazylijskie Ministerstwo Rolnictwa, Zwierząt Gospodarskich i Zaopatrzenia (MAPA) dokonało zapobiegawczego zamknięcia czterech fabryk soków z powodu fałszowania. Łącznie skonfiskowano 46 000 litrów soków zagęszczonych i 78 000 litrów soku z pomarańczy.
-
22.08.2022
ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI – nazwa piwa „OKTOBERFESTBIER” wkrótce tylko dla piwa z Monachium
1 lipca został opublikowany wniosek o rejestrację nazwy „”Oktoberfestbier” jako Chronionego Oznaczenia Geograficznego (ChOG) zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
-
19.08.2022
Co można dodać do napojów winiarskich – nowa ustawa - Abstrakt artykułu
Ustawa ta wprowadza szereg nowych rozwiązań praktycznych czy formalnych, jak również dotyczących organizacji rynku wina. W artykule poruszony został konkretnie temat tego, co można dodawać do napojów winiarskich oraz na jakich zasadach.
-
11.08.2022
Inteligentne etykiety do żywności wrażliwej na temperaturę i termin przydatności przyczynią się do ograniczenia marnowania żywności
Etykiety ze wskaźnikiem czasu monitorują i wyraźnie pokazują ile dni pozostało do spożycia produktu spożywczego, zapewniając dokładne monitorowanie cyklu życia produktów świeżych, pakowanych lub mrożonych.
-
11.08.2022
Czy podatek cukrowy jest korzystny dla mniej zamożnych gospodarstw domowych?
Rezultaty analiz pokazały, że podatek cukrowy stanowił większy odsetek całkowitych dochodów uboższych gospodarstw domowych w porównaniu z gospodarstwami zamożniejszymi.
-
08.08.2022
Jak w zrównoważony sposób osiągnąć i chronić klarowność piwa?
Usuwanie zmętnienia po procesie fermentacji i dojrzewania to pierwszy krok do uzyskania klarownego i stabilnego piwa. Mimo osiągnięcia początkowej klarowności, może ona nie być trwała. Mętnienie piwa i związane z tym reakcje chemiczne to skomplikowany proces. System CBS firmy Pall reprezentuje zrównoważoną i opłacalną technologię stabilizacji z użyciem PVPP. System oferuje prostą i precyzyjną stabilizację przy jednoczesnym obniżeniu kosztów.
-
04.08.2022
Pomoc dla producentów chmielu – zasady
Producenci rolni, którzy spełniają zasady przyznawania pomocy, mogą od dziś (tj. 29 lipca) do 12 sierpnia br. składać wnioski.
-
03.08.2022
Obecność ciał obcych w partii soku HIPP 100% Słodkie Jabłka po 4 miesiącu 200 ml
W wyniku działań PIS w związku ze skargą konsumenta potwierdzono obecność drobnych cząstek o właściwościach magnetycznych w określonej poniżej partii produktu. Obecność ciał obcych w produkcie sprawia, że nie nadaje się on do spożycia przez ludzi.
-
01.08.2022
Ocena bezpieczeństwa enzymu spożywczego ze szczepu Aspergillus Niger PEC
Opinia naukowa EFSA o enzymie przeznaczonym jest do stosowania w produkcji napojów alkoholowych z owoców innych niż winogrona, przetwórstwie owoców i warzyw do produkcji soków oraz produkcji wina i octu winnego.
-
22.07.2022
Jakość handlowa napojów spirytusowych w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową wódek, wódek smakowych (w tym oznakowanych jako „Polska Wódka/Polish Vodka”) i innych napojów spirytusowych. Kontrolą objęto łącznie 61 podmiotów, w tym 39 sklepów i 22 producentów.
-
22.07.2022
Jednorazowe butelki szklane w systemie kaucyjnym – to zniszczy polski handel detaliczny i radykalnie obniży zbiórkę szkła - apel organizacji branżowych
Organizacje związane z produkcją i recyklingiem opakowań szklanych oraz polskim sektorem handlu apelują do premiera o pozostawienie butelek szklanych jednorazowego użytku w gminnych systemach zbiórki oraz nieobejmowanie jednorazowego szkła systemem kaucyjnym.
-
18.07.2022
Glikolipidy - nowy dodatek do żywności
Glikolipidy uzyskały zezwolenie na stosowanie dodatki do żywności m.in. w napojach z dodatkami smakowymi i środkami aromatyzującym
-
07.07.2022
Wszystko o nowościach i trendach w branży napojów 2022 – branża spotka się w Monachium na drinktec
Zdrowe składniki są dobre dla dobrego samopoczucia i dla środowiska – tak można opisać nastrój wśród konsumentów w branży spożywczej. Częściowo z powodu pandemii konsumenci coraz częściej poszukują zdrowych produktów i zmieniają swoje nawyki na rzecz produktów „wolnych od” oraz o „czystej etykiecie”. Te zmiany w oczekiwaniach konsumentów dostrzega także branża napojów i płynnej żywności, która w dniach 12-16 września spotka się na wiodących, światowych targach drinktec w Monachium.
-
06.06.2022
Jak zbierane będą opakowania i odpady opakowaniowe - MKiŚ o systemie kaucyjnym
Wprowadzenie systemu kaucyjnego pozwoli na zmniejszenie zanieczyszczenia środowiska przez odpady szklane i zapewni lepszy surowiec do recyklingu. Aby system ten funkcjonował prawidłowo, musi być powszechnie dostępny, a także zapewniać łatwy zwrot opakowania i odzyskanie kaucji.
-
20.05.2022
Napoje typu „light” cennym sprzymierzeńcem w walce z otyłością i cukrzycą
Okazuje się również, że korzyści z zamiany są porównywalne do rezygnacji ze słodkich napojów na rzecz wody.
-
12.05.2022
Santander AGROskop kwiecień 2022: kwestie horyzontalne
Druga połowa 2021 r. przyniosła istotne pogorszenie nastrojów w rolnictwie. W grudniu rolnicy byli bardziej pesymistyczni w ocenach zarówno kondycji swoich gospodarstw, jak i otoczenia rynkowego. W związku z rosyjską agresją na Ukrainę i jej skutkami dla rynków rolnych, spodziewamy się, że również kolejna edycja badania (czerwiec 2022 r.) przyniesie dalsze pogorszenie nastrojów wśród rolników.
-
29.04.2022
Napoje słodzone fruktozą mogą przyczyniać się do stłuszczenia wątroby
Część badań epidemiologicznych wskazuje na związek pomiędzy spożyciem napojów słodzonych fruktozą a niealkoholowym stłuszczeniem wątroby.
-
26.04.2022
Pomoc dla producentów jabłek
zakłady przetwórcze zainteresowane zakupem jabłek w ramach mechanizmu „Nadzwyczajna pomoc dostosowawcza dla producentów jabłek” mogą zgłosić swój udział do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR). Producenci jabłek będą mogli składać wnioski o pomoc do 30 czerwca br.
Nasi partnerzy