Strefa Managera
-
12.05.2023
Strefa Managera: Oznaczenie „domowy” w znakowaniu środków spożywczych cz. II
Druga część opracowania obejmować będzie wytyczne Food Standards Agency oraz przegląd orzecznictwa sądów administracyjnych. Na koniec, w formie podsumowania, zostaną przedstawione wyniki analizy wszystkich przedstawionych materiałów oraz refleksje w zakresie możliwości używania oznaczenia „domowy” na etykietach środków spożywczych.
-
28.04.2023
Strefa Managera: Oznaczenie „domowy” w znakowaniu środków spożywczych cz. I
W aktualnie obowiązujących przepisach prawa żywnościowego brak jest wskazania, jakie produkty mogą zostać oznakowane jako „domowe”. W świetle powyższego konieczna jest refleksja nad przedmiotowym określeniem przez pryzmat odpowiednich regulacji
-
21.04.2023
Strefa Managera: Notyfikacja suplementów diety w innych państwach UE
Zgodnie z przepisami prawa unijnego, państwa członkowskie UE mogą domagać się od podmiotów wprowadzających na rynek suplementy diety powiadomienia o tym właściwego organu. Z możliwości wprowadzenia takiego obowiązku skorzystała zdecydowana większość krajów unijnych.
-
31.03.2023
Strefa Managera: Produkty przypominające żywność – co na to prawo?
Świece w kształcie deserów lodowych, magnesy przypominające ciasteczka, balsamy do ciała o intensywnie czekoladowym zapachu i wiele innych produktów, które przypominają żywność, często dzięki swojej formie przyciągają uwagę konsumenta i oddziałując na jego zmysły skłaniają do zakupu
-
31.03.2023
Coroczny przegląd systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności w organizacji wspomagany danymi z systemu RASFF
Jak co roku FoodFakty dla klientów Strefy Managera przygotowały pełną i szczegółową analizę notyfikacji w systemie RASFF. Raport za 2022 rok jest już gotowy.
-
24.03.2023
Strefa Managera: Zafałszowanie a niewłaściwa jakość handlowa produktu – istotne różnice i praktyka organów
Organy urzędowej kontroli żywności oceniając środki spożywcze mogą m.in. uznać je za niespełniające wymagań w zakresie jakości handlowej lub zafałszowane
-
03.03.2023
Strefa Managera: Różnice między CBD a THC
Wokół produktów konopnych zdążyło narosnąć wiele kontrowersji, a wszystko to za sprawą obecnych w konopiach siewnych fitokannabinoidów, z których największą uwagę przykuwają dwa związki: Δ9-tetrahydrokannabinol (THC) oraz kannabidiol (CBD). Obie te substancje pomimo identycznej budowy molekularnej inaczej wpływają na pracę układu endokannabinoidowego, a tym samym posiadają nieco inne właściwości.
-
17.02.2023
Strefa Managera: Co nowego w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia? cz. II
Głównym założeniem tego projektu jest uszczegółowienie zasad dotyczących prezentacji lub reklamy suplementów diety ze względu na ochronę życia i zdrowia konsumentów na równi z podnoszeniem świadomości społeczeństwa. Jednak warto byłoby przeanalizować, co tak naprawdę miałoby się zmienić i co to oznacza zarówno dla konsumentów, jak i przedsiębiorców.
-
03.02.2023
Strefa Managera: Nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia – o co chodzi? cz. I
Planowana nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia ma wprowadzać radykalne zmiany na rynku suplementów diety, a zwłaszcza ich reklamy. Według Polskiego Instytutu Ekonomicznego w Rzeczypospolitej Polskiej w 2018 r. firmy przemysłu farmaceutycznego wydały 4,2 mld zł na reklamę suplementów diety i leków bez recepty.
-
20.01.2023
Strefa Managera: Jak dopasować produkt do wymogów konsumenckich zgodnie z prawem? "Podwójna jakość" w praktyce
Podwójna jakość powszechnie kojarzona jest głównie z fenomenem tzw. "chemii z Niemiec". Tymczasem praktyka ta często jest stosowana również na rynku żywności. Na czym polega?
-
13.01.2023
Strefa Managera: Kary pieniężne nakładane przez organy urzędowej kontroli żywności
Organami urzędowej kontroli żywności, które mają kompetencje do nakładania kar pieniężnych na podmioty działające na rynku spożywczym są: Państwowa Inspekcja Sanitarna, Państwowa Inspekcja Weterynaryjna oraz Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
-
22.12.2022
eFORUM Monitoring środowiskowy i postęp w zarządzaniu bezpieczeństwem żywności. Dzień 1 - nagranie
eFORUM Monitoring środowiskowy i postęp w zarządzaniu bezpieczeństwem żywności. Dzień 1 - nagranie z dnia 14.12.2022 r.
-
21.12.2022
Strefa Managera: Nowe rozporządzenie, nowe wymogi – kolejny etap rewolucji antyplastikowej w regulacjach opakowań
Od kilku lat jesteśmy świadkami powstawania wielu regulacji unijnych dotyczących opakowań, które możemy określać mianem rewolucji antyplastikowej w regulacji opakowań. Jest ona wymierzona w odpady z opakowań, których powstaje coraz więcej
-
12.12.2022
International Featured Standards IFS zawieszone od 8 grudnia 2022 r. Ważne powiadomienie IFS o zawieszeniu przez GFSI
Decyzja o zawieszeniu ma wpływ na certyfikaty powiązane z audytami certyfikacyjnymi, które odbywają się od pierwszej daty decyzji o zawieszeniu GFSI tj. 8 grudnia 2022 r.
-
02.12.2022
Strefa Managera: Nowe regulacje dot. recyklingu tworzyw sztucznych do kontaktu z żywnością
Tworzywa sztuczne są materiałem szeroko wykorzystywanym w branży spożywczej. Zapewniają bezpieczeństwo żywności i ograniczają jej marnowanie. Alarmującym zjawiskiem jest jednak generowanie coraz większych ilości odpadów z tworzyw sztucznych oraz ich uwalnianie do środowiska
-
25.11.2022
Strefa Managera: Ustawa o nawozach i nawożeniu – dostosowanie przepisów krajowych do regulacji unijnych
W Dzienniku Ustaw opublikowana została ustawa z dnia 29 września 2022 r. o zmianie ustawy o nawozach i nawożeniu. Jej celem jest dostosowanie zakresu i istniejącej terminologii do wymagań unijnego prawa oraz rozszerzenie katalogu produktów nawozowych m.in. o polepszacze gleby i inhibitory.
-
04.11.2022
Strefa Managera: Preparaty do żywienia niemowląt w świetle wymagań prawnych
Żywność przeznaczona dla niemowląt musi odpowiadać na unikalne potrzeby i ograniczenia stale rozwijającego się organizmu. Produkty dedykowane najmłodszym konsumentom powinny zatem charakteryzować się dostosowaną do ich potrzeb wiekowych wartością odżywczą oraz wysoką jakością handlową.
-
24.10.2022
eFORUM - FoodFakty Summit - Największe globalne zagrożenia w łańcuchach żywności - wyzwania i rozwiązania cz. 1 - nagranie
eFORUM - FoodFakty Summit - Największe globalne zagrożenia w łańcuchach żywności - wyzwania i rozwiązania cz. 1 - nagranie z dnia 18.10.2022 r.
-
21.10.2022
Strefa Managera: Etykietowanie napojów spirytusowych – jak to robić dobrze i na czym polega?
Oprócz napojów winiarskich i piwa na rynku mamy szeroką gamę innych napojów alkoholowych, które są dostępne dla konsumentów. Prawodawca bardzo dba o to, aby zabezpieczyć konsumenta pod każdym kątem i ściśle reguluje kwestie związane z napojami spirytusowymi.
-
18.10.2022
eFORUM - FoodFakty Summit - Innowacje w żywności - produkty, technologie, procesy - nagranie
eFORUM - FoodFakty Summit - Innowacje w żywności - produkty, technologie, procesy - nagranie z dnia 11.10.2022 r.
-
10.10.2022
eFORUM - FoodFakty Summit - Circular Food System - Systemy żywności w obiegach zamkniętych oraz zrównoważony rozwój - nagranie
eFORUM - FoodFakty Summit - Circular Food System - Systemy żywności w obiegach zamkniętych oraz zrównoważony rozwój - nagranie z dnia 04.10.2022 r.
Nasi partnerzy