Strefa Managera
-
14.01.2022
Strefa Managera: Nowa ustawa o przewadze kontraktowej
Koniec minionego roku przyniósł ważne zmiany w prawie. Przestała obowiązywać dotychczasowa ustawa zakazująca nieuczciwego wykorzystywania przewagi kontraktowej w obrocie rolno-spożywczym. Od 23 grudnia 2021 r. mamy nowe przepisy i nowe zakazy.
-
11.01.2022
Strefa Managera: Maksymalne limity dotyczące opium dla nasion maku i produktów zawierających nasiona maku
Zmiany w rozporządzeniu (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów alkaloidów opium w niektórych artykułach spożywczych.
-
11.01.2022
Maksymalne limity dotyczące opium dla nasion maku i produktów zawierających nasiona maku
Zmiany w rozporządzeniu (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów alkaloidów opium w niektórych artykułach spożywczych.
-
21.12.2021
Strefa Managera: Reklama i prezentacja żywności - ramy prawne
„Reklama dźwignią handlu” to hasło, z którym prawie każdy się zgodzi. Sposób w jaki produkt jest prezentownay i reklamowany ma ogromny wpływ na jego sukces rynkowy. Starając się jednak jak najskuteczniej dotrzeć do konsumenta nie można zapominać, że reklama i prezentacja podlega przepisom prawa.
-
20.12.2021
Warsztaty Strefy Managera - grudzień 2021 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - Nagranie
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - grudzień 2021 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca. Gość Specjalny - Joanna Gałązka (Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin).
-
13.12.2021
eFORUM - Monitoring Środowiskowy - nagranie
eFORUM - Monitoring Środowiskowy - nagranie z dnia 09.12.2021 r.
-
10.12.2021
Strefa Managera: Dyrektywa Omnibus a prawo żywnościowe
18 grudnia 2019 roku została opublikowana Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/2161, zwana Dyrektywą Omnibus. Dyrektywa ta wprowadziła szereg rozwiązań prawnych mających chronić konsumentów, z których dwa są istotne z punktu widzenia producentów i dystrybutorów żywności.
-
26.11.2021
Strefa Managera: Postępowanie administracyjne w prawie żywnościowym - uwagi praktyczne
Czy jeśli dostanę pismo o możliwości zapoznania się z aktami, to muszę jechać do urzędu? A jeśli nie pojadę to czy będę mógł składać odwołanie od decyzji? I o co chodzi z możliwością zapoznania się z aktami?
-
19.11.2021
Warsztaty Strefy Managera - listopad 2021 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - Nagranie
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - listopad 2021 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca. Gość Specjalny - Paweł Borek (Borek Legal).
-
16.11.2021
Strefa Managera: Regulacje prawne dotyczące mycia żywności
Mycie to jeden z podstawowych procesów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym, niezbędny do zachowania odpowiedniego bezpieczeństwa żywności. Procesowi mycia poddawane są nie tylko maszyny i urządzenia mające kontakt z żywnością, ale również i sama żywność
-
15.11.2021
FoodFakty Summit - Prawo żywnościowe – wyzwania i nowe możliwości - nagrania referatów
FoodFakty Summit - Prawo żywnościowe – wyzwania i nowe możliwości - nagrania referatów z dnia 28.10.2021 r.
-
12.11.2021
FoodFakty Summit - Niepożądane pozostałości w żywności, kryzysy i ryzyko dla bezpieczeństwa konsumentów - nagrania referatów
FoodFakty Summit - Niepożądane pozostałości w żywności, kryzysy i ryzyko dla bezpieczeństwa konsumentów - nagrania referatów z dnia 26.10.2021 r.
-
04.11.2021
Strefa Managera: Potencjalne konsekwencje zakazu dwutlenku tytanu w żywności przez UE
KE opierając się na opinii naukowej EFSA, stwierdziła, że E171 nie może być dłużej uważany za bezpieczny jako dodatek do żywności, ze względu na fakt, że nie można wykluczyć obaw dotyczących jego genotoksyczności. Jakie będą potencjalne konsekwencje tej decyzji?
Jak wygląda stosowanie dwutlenku tytanu w wybranych krajach trzecich? Co można stosować zamiast?
-
04.11.2021
Potencjalne konsekwencje zakazu dwutlenku tytanu w żywności przez UE
KE opierając się na opinii naukowej EFSA, stwierdziła, że E171 nie może być dłużej uważany za bezpieczny jako dodatek do żywności, ze względu na fakt, że nie można wykluczyć obaw dotyczących jego genotoksyczności. Jakie będą potencjalne konsekwencje tej decyzji?
Jak wygląda stosowanie dwutlenku tytanu w wybranych krajach trzecich? Co można stosować zamiast?
-
28.10.2021
Strefa Managera: Plant based – czy ma coś wspólnego z nieuczciwą konkurencją?
Żywność oparta o składniki roślinne to już nie tylko niszowa ekstrawagancja wybrańców, trend, moda czy poprawność polityczna. To absolutna konieczność. Raport Międzyrządowego Zespołu ONZ ds. Zmian Klimatu (IPCC) nie pozostawia żadnych wątpliwości. Musimy natychmiast odejścia od emisji CO2, za którą w dużej mierze odpowiada przemysłowa hodowla zwierząt.
-
26.10.2021
FoodFakty Summit - Działania przemysłu spożywczego w ramach zrównoważonego rozwoju - nagrania referatów
FoodFakty Summit - Działania przemysłu spożywczego w ramach zrównoważonego rozwoju - nagrania referatów z dnia 19.10.2021 r.
-
26.10.2021
Strefa Managera: Utwory, znaki towarowe i wzory przemysłowe czyli o wykorzystaniu praw własności intelektualnej i przemysłowej w branży spożywczej
W związku z coraz większą konkurencją na rynku spożywczym wielu producentów i dystrybutorów żywności pragnie zabezpieczyć swoje prawa przed ewentualnymi nieuczciwymi działaniami konkurencji. Chodzi w szczególności o próby skopiowania receptury, wyglądu, sposobu prezentacji lub reklamy żywności. Jakie instrumenty prawne można wykorzystać aby zabezpieczyć swoje interesy?
-
26.10.2021
FoodFakty Summit - Rewolucja opakowaniowa i jej wpływ na środowisko i branżę - nagrania referatów
FoodFakty Summit - Rewolucja opakowaniowa i jej wpływ na środowisko i branżę - nagrania referatów z dnia 21.10.2021 r.
-
20.10.2021
Warsztaty Strefy Managera - październik 2021 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - Nagranie
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - październik 2021 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca. Gość Specjalny - Beata Studzińska-Marciniak (IFS).
-
15.10.2021
eFORUM Strategie Plant-Based - nagrania referatów
Nagrania referatów z eFORUM Strategie Plant-Based - surowce, technologie, reformulacje, aspekty prawne, rebranding, komunikacja
-
15.10.2021
Strefa Managera: Tlenek etylenu (ETO) w produktach – przegląd wybranych danych z RASFF (styczeń-październik 2021)
Tlenek etylenu używany jest do sterylizacji materiałów i narzędzi stosowanych w chirurgii oraz innych wyrobów medycznych, nie jest dopuszczony do stosowania w żywności w Europie. Związane jest to z dosyć dużą toksycznością tego związku.
Nasi partnerzy