Strefa Managera
-
04.03.2022
Strefa Managera: Organizacja akcji promocyjnych w świetle RODO
W dzisiejszych czasach wszechobecnej konkurencji firmy prześcigają się w sposobach na zdobycie nowych klientów. Branża spożywcza nie jest tu wyjątkiem. Jednym z instrumentów po który najczęściej sięga się aby zdobyć i utrzymać lojalność klientów jest organizacja różnego rodzaju akcji promocyjnych.
-
25.02.2022
Strefa Managera: Etykiety zawierające znaki towarowe i marki stanowiące oświadczenia - 19 stycznia 2022 r. minął termin na ich zmianę
Rozporządzenie 1924/2006 zawiera pewien wyjątek od ogólnych zasad stosowania oświadczeń żywieniowych lub zdrowotnych. Wyjątek ten dotyczy oświadczeń, które jednocześnie stanowią znaki towarowe lub marki.
-
16.02.2022
Strefa Managera: Postępowanie administracyjne w prawie żywnościowym - uwagi praktyczne. Odstąpienie od wymierzania kary
W dzisiejszej publikacji postanowiłem opisać bardzo ciekawą instytucję jaką jest odstąpienie od wymierzania kary przewidziane w art. 40 a ust. 5c. Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych.
-
04.02.2022
Strefa Managera: Rolnictwo wertykalne kontra unijne przepisy ekologiczne
Szacunkowa wartość zdominowanego przez USA globalnego rynku rolnictwa wertykalnego wynosi około 2 mld USD – według niektórych analityków do 2024 r. przekroczy wartość nawet 10 mld USD.
-
02.02.2022
eFORUM FoodFakty – Optymalizacja procesów produkcyjnych i biznesowych w przemyśle spożywczym- nagranie
eFORUM FoodFakty – Optymalizacja procesów produkcyjnych i biznesowych w przemyśle spożywczym- nagrania z dnia 27.01.2022 r.
-
28.01.2022
Strefa Managera: Nowa ustawa winiarska
7 marca, po wielu miesiącach oczekiwań, wejdzie w życie opracowywana i zapowiadana od dłuższego czasu a ostatecznie uchwalona 2 grudnia 2021 roku, ustawa o wyrobach winiarskich.
-
14.01.2022
Strefa Managera: Nowa ustawa o przewadze kontraktowej
Koniec minionego roku przyniósł ważne zmiany w prawie. Przestała obowiązywać dotychczasowa ustawa zakazująca nieuczciwego wykorzystywania przewagi kontraktowej w obrocie rolno-spożywczym. Od 23 grudnia 2021 r. mamy nowe przepisy i nowe zakazy.
-
11.01.2022
Strefa Managera: Maksymalne limity dotyczące opium dla nasion maku i produktów zawierających nasiona maku
Zmiany w rozporządzeniu (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów alkaloidów opium w niektórych artykułach spożywczych.
-
11.01.2022
Maksymalne limity dotyczące opium dla nasion maku i produktów zawierających nasiona maku
Zmiany w rozporządzeniu (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów alkaloidów opium w niektórych artykułach spożywczych.
-
21.12.2021
Strefa Managera: Reklama i prezentacja żywności - ramy prawne
„Reklama dźwignią handlu” to hasło, z którym prawie każdy się zgodzi. Sposób w jaki produkt jest prezentownay i reklamowany ma ogromny wpływ na jego sukces rynkowy. Starając się jednak jak najskuteczniej dotrzeć do konsumenta nie można zapominać, że reklama i prezentacja podlega przepisom prawa.
-
20.12.2021
Warsztaty Strefy Managera - grudzień 2021 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - Nagranie
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - grudzień 2021 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca. Gość Specjalny - Joanna Gałązka (Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin).
-
13.12.2021
eFORUM - Monitoring Środowiskowy - nagranie
eFORUM - Monitoring Środowiskowy - nagranie z dnia 09.12.2021 r.
-
10.12.2021
Strefa Managera: Dyrektywa Omnibus a prawo żywnościowe
18 grudnia 2019 roku została opublikowana Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/2161, zwana Dyrektywą Omnibus. Dyrektywa ta wprowadziła szereg rozwiązań prawnych mających chronić konsumentów, z których dwa są istotne z punktu widzenia producentów i dystrybutorów żywności.
-
26.11.2021
Strefa Managera: Postępowanie administracyjne w prawie żywnościowym - uwagi praktyczne
Czy jeśli dostanę pismo o możliwości zapoznania się z aktami, to muszę jechać do urzędu? A jeśli nie pojadę to czy będę mógł składać odwołanie od decyzji? I o co chodzi z możliwością zapoznania się z aktami?
-
19.11.2021
Warsztaty Strefy Managera - listopad 2021 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - Nagranie
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - listopad 2021 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca. Gość Specjalny - Paweł Borek (Borek Legal).
-
16.11.2021
Strefa Managera: Regulacje prawne dotyczące mycia żywności
Mycie to jeden z podstawowych procesów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym, niezbędny do zachowania odpowiedniego bezpieczeństwa żywności. Procesowi mycia poddawane są nie tylko maszyny i urządzenia mające kontakt z żywnością, ale również i sama żywność
-
15.11.2021
FoodFakty Summit - Prawo żywnościowe – wyzwania i nowe możliwości - nagrania referatów
FoodFakty Summit - Prawo żywnościowe – wyzwania i nowe możliwości - nagrania referatów z dnia 28.10.2021 r.
-
12.11.2021
FoodFakty Summit - Niepożądane pozostałości w żywności, kryzysy i ryzyko dla bezpieczeństwa konsumentów - nagrania referatów
FoodFakty Summit - Niepożądane pozostałości w żywności, kryzysy i ryzyko dla bezpieczeństwa konsumentów - nagrania referatów z dnia 26.10.2021 r.
-
04.11.2021
Strefa Managera: Potencjalne konsekwencje zakazu dwutlenku tytanu w żywności przez UE
KE opierając się na opinii naukowej EFSA, stwierdziła, że E171 nie może być dłużej uważany za bezpieczny jako dodatek do żywności, ze względu na fakt, że nie można wykluczyć obaw dotyczących jego genotoksyczności. Jakie będą potencjalne konsekwencje tej decyzji?
Jak wygląda stosowanie dwutlenku tytanu w wybranych krajach trzecich? Co można stosować zamiast?
-
04.11.2021
Potencjalne konsekwencje zakazu dwutlenku tytanu w żywności przez UE
KE opierając się na opinii naukowej EFSA, stwierdziła, że E171 nie może być dłużej uważany za bezpieczny jako dodatek do żywności, ze względu na fakt, że nie można wykluczyć obaw dotyczących jego genotoksyczności. Jakie będą potencjalne konsekwencje tej decyzji?
Jak wygląda stosowanie dwutlenku tytanu w wybranych krajach trzecich? Co można stosować zamiast?
-
28.10.2021
Strefa Managera: Plant based – czy ma coś wspólnego z nieuczciwą konkurencją?
Żywność oparta o składniki roślinne to już nie tylko niszowa ekstrawagancja wybrańców, trend, moda czy poprawność polityczna. To absolutna konieczność. Raport Międzyrządowego Zespołu ONZ ds. Zmian Klimatu (IPCC) nie pozostawia żadnych wątpliwości. Musimy natychmiast odejścia od emisji CO2, za którą w dużej mierze odpowiada przemysłowa hodowla zwierząt.
Nasi partnerzy