W 2024 roku w Hongkongu odnotowano znaczący wzrost zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności, obejmujących skażenia mikrobiologiczne, chemiczne oraz obecność ciał obcych w produktach spożywczych. Dzięki systemowi monitorowania i współpracy międzynarodowej podjęto szybkie działania w celu ochrony zdrowia konsumentów.
NIK podsumowuje wpływy z z opłaty cukrowej i od alkoholu
Kategoria: Biznes
Działania organów państwa w zakresie dysponowania środkami z opłaty cukrowej i opłaty od napojów alkoholowych nie były realizowane rzetelnie i prawidłowo. Wpływy z obu źródeł – łącznie ponad 5,2 mld zł w latach 2021-2023 – zasiliły budżet NFZ i w założeniu miały być dodatkowym wsparciem leczenia negatywnych skutków zdrowotnych spożywania napojów słodzonych i alkoholu. W rzeczywistości jednak miały charakter fiskalny i stały się kolejnym źródłem finansowania ogółu świadczeń, a nie konkretnych i celowanych działań zawartych w ustawie o zdrowiu publicznym oraz ustawie o przeciwdziałaniu alkoholizmowi.