Wyniki kontroli jakości kozich i owczych przetworów mlecznych
Kontrola IJHARS produktów z mleka koziego i owczego tylko w jednym przypadku wykazała niedeklarowaną obecność mleka krowiego.
Kontrola IJHARS produktów z mleka koziego i owczego tylko w jednym przypadku wykazała niedeklarowaną obecność mleka krowiego.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek produktu: 10 Świeżych jaj.
W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z USA przebadano 119 próbek łososia, pobranych ze sklepów spożywczych i restauracji sushi zlokalizowanych w Seattle. Stwierdzono oszustwo w przypadku 18% próbek w postaci błędnego oznakowania.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
W odpowiedzi na wniosek 52. sesji Komitetu Kodeksu ds. Higieny Żywności (CCFH), zostało zwołane spotkanie ekspertów FAO/WHO w sprawie oceny ryzyka mikrobiologicznego (JEMRA). Celem było opracowanie formalnych, pełnych modeli oceny ryzyka dla Listeria monocytogenes w sałacie, melonie kantalupa, mrożonych warzywach i gotowych do spożycia rybach.
Według oficjalnych informacji Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Środowiska z Holandii (RIVM), co najmniej 12 osób zachorowało po zjedzeniu mrożonych borówek z Polski, sprzedawanych pod marką własną sieci Albert Heijn w Holandii i Belgii.
Polska dołączyła do elitarnego grona krajów europejskich, które mogą stosować automatyczną klasyfikację tusz wołowych. Wysoka dokładność tej metody tworzy nową jakość określania klasy otłuszczenia i umięśnienia tusz wołowych. Polscy przedsiębiorcy mogą dzięki niej zaoferować dostawcom bydła rzeźnego bardziej precyzyjną i obiektywną ocenę jakości tusz w ich ubojni.
Eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego znowelizowali normy żywienia dla populacji Polski. Prace związane z nowelizacją norm realizowane były w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2021-2025.
Firma Auchan wycofała ze sprzedaży produkt Oregano suszone 8 g firmy Prymat.
W związku z niedopełnieniem prowadzenia obowiązkowej dokumentacji nałożono karę grzywny na nowozelandzką firmę Soma & Sons, a wobec jej menadżera wystosowano karę w wysokości 3000 NZD (1700 USD) z powodu przekazywania fałszywych informacji inspektorowi bezpieczeństwa żywności.
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - styczeń 2025"
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Tureckie władze zintensyfikowały działania ukierunkowane na walkę z nielegalnym alkoholem po śmierci 34 osób z powodu zatrucia. W następstwie przejęto 29 ton nielegalnego alkoholu i cofnięto licencje 64 firmom.
Producenci żywności mają czas do stycznia 2027 roku na usunięcie Red No. 3 ze swoich produktów, natomiast producenci leków doustnych do stycznia 2028 roku.
EFSA potwierdziła bezpieczeństwo Tenebrio molitor jako nowej żywności w Unii Europejskiej, otwierając drogę do wykorzystania larw w formie mrożonej, suszonej i sproszkowanej w produktach spożywczych. To krok w kierunku zrównoważonego rozwoju i innowacji w przemyśle spożywczym.
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w herbatkach ekspresowych ziołoweych - pokrzywa oraz morwa biała.
Makroalgi, znane również jako wodorosty, zyskują na popularności jako zrównoważone źródło białka i składników odżywczych. Jednak ich konsumpcja niesie zarówno korzyści zdrowotne, jak i potencjalne ryzyka chemiczne, co podkreśla konieczność świadomego podejścia i regulacji prawnych.
Dla profesjonalistów zaangażowanych w ochronę łańcucha dostaw żywności rozwój ten stanowi obiecujący krok naprzód w rozwiązywaniu jednego z najpoważniejszych problemów branży.
W Central Highlands w Wietnamie aresztowano 4 osoby podejrzane o stosowanie niedozwolonego środka chemicznego, w celu przyspieszenia wzrostu kiełków fasoli i nadania im bardziej atrakcyjnego wyglądu.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Nowe przepisy dotyczące kryteriów mikrobiologicznych dla żywności gotowej do spożycia zaostrzają wymagania wobec Listeria monocytogenes, aby skuteczniej chronić zdrowie konsumentów w całym okresie przydatności do spożycia.