Wykrycie obecności bakterii Salmonella z grupy D w partii jaj
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej wykryto obecność Salmonella z grupy D.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej wykryto obecność Salmonella z grupy D.
Szkolenie odbędzie się w godzinach 11:00 – 14:00, w dniu 28 listopada 2024r., w Centrum Konferencyjnym “Zielna” przy ul. Zielnej 37 w Warszawie.
Zakończył się FoodFakty Summit food4tomorrow - projekt, w którym nauka i biznes, i administracje jednocześnie byli prelegentami, uczestnikami, ale równocześnie były gospodarzami wydarzenia.Wydarzenie miało na celu omówienie kluczowych kwestii związanych z bezpieczeństwem żywnościowym, innowacjami w produkcji żywności oraz perspektywami dla polskiej żywności. Obejmowało ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu.
Irlandzki Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (FSAI), który w 2023 r. świętował 25 rocznicę powstania, opublikował swój coroczny raport odnośnie bezpieczeństwa żywności. Podkreślono w nim, że zgłaszane w ostatnim czasie przypadki naruszeń stają się coraz bardziej złożone oraz poważne.
Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wraz ze Światową Organizacją Zdrowia (WHO) opublikowały wspólny dokument opisujący czym powinna charakteryzować się dieta, którą uznać można za zdrową.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Opublikowano badanie na podstawie danych o wycofaniach żywności w USA w latach 2002-2023. Główną przyczyną wycofań żywności z rynku były zanieczyszczenia biologicznie i alergeny.
W ramach nowych wytycznych m.in. obniżono dopuszczalny poziom histaminy w rybach oraz obniżono kryteria jej rozkładu
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii mąki żytniej typ 720.
Karabinierzy NAS Taranto w wyniku przeprowadzonej kontroli zakładu winiarskiego w prowincji Brindisi skonfiskowali ponad 20 000 butelek nierafinowanego wina gotowego do sprzedaży. Zakład działał pomimo wcześniej otrzymanego nakazu zamknięcia.
Fraunhofer Institute rozwija innowacyjne opakowania, które monitorują świeżość żywności i wspierają zrównoważony rozwój, pomagając w redukcji marnotrawstwa oraz poprawie jakości produktów spożywczych.
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii mąki żytniej razowej typ 2000.
Bezprecedensowa w skali i formie platforma wymiany doświadczeń producentów żywności i nowoczesnej myśli polskiej nauki prezentowanej przez przedstawicieli renomowanych uczelni i instytutów badawczych, obejmująca również możliwość dialogu z instytucjami państwowymi stojącymi na straży bezpieczeństwa żywnościowego Polski to wydarzenie, które przez dwa dni (6-7 listopada 2024 r.) skupia uwagę całej branży spożywczej.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Brytyjskie media poinformowały o kradzieży 22 ton wysokiej jakości sera cheddar z Neal’s Yard Dairy o przybliżonej wartości 300 tys. funtów.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ponownie ocenił bezpieczeństwo stosowania argonu (E 938) i helu (E 939) jako dodatków do żywności, potwierdzając ich neutralność toksykologiczną oraz rekomendując wprowadzenie numerów CAS dla precyzyjnej identyfikacji w specyfikacjach unijnych.
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany, że firma Leroy-Merlin Polska sp. z o.o. prowadzi wycofanie określonego poniżej produktu ze względu na wykrycie w badaniach właścicielskich migracji do żywności substancji 2,4-Toluenodiaminy z tego produktu.
2,4-Toluenodiamina to substancje, które może stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i nie powinna znajdować się w żywności.
Urząd Ochrony Rybołówstwa Morskiego (SFPA) odpowiedzialny za ochronę zrównoważonego rozwoju rybołówstwa oraz zapewnienie bezpieczeństwa ryb i owoców morza opublikował coroczny raport, ujawniający naruszenia mające miejsce w 2023 roku w Irlandii.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...