Mrożenie tuńczyka - projekt regulacji
Projekt nowelizacji rozporządzenia 853/2004 zakłada zmiany dotyczące mrożenia tuńczyka, wysoko rafinowanych produktów oraz uboju w nagłych wypadkach
Projekt nowelizacji rozporządzenia 853/2004 zakłada zmiany dotyczące mrożenia tuńczyka, wysoko rafinowanych produktów oraz uboju w nagłych wypadkach
Ścisła dieta bezglutenowa to jedyne lekarstwo dla osób z celiakią, alergią lub nadwrażliwością na gluten. Nawet najmniejsze ilości tego białka powodują u nich niepożądane objawy i stanowią zagrożenie dla zdrowia
Istnieje silna potrzeba gromadzenia międzykulturowych badań nauk społecznych z różnych części świata. Ważne jest, aby takie badania były bezstronne i porównywalne, tak aby ogólna analiza mogła właściwie wyjaśnić perspektywy i oczekiwania konsumentów dotyczące produktów żywnościowych na bazie komórek i ich potencjalnych ról w przyszłości.
We Francji odnotowano wzrost wycofań suplementów diety wspomagających utratę wagi i zawierających niedozwoloną substancję roślinną Garcinia cambogia Desr.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu - antrachinonu w herbacie czarnej liściastej.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszy (RASFF) o wycofaniu czajników żeliwnych określonych poniżej ze względu na stwierdzoną migrację kobaltu z czajników do żywności.
Nowe badania, opublikowane w „Food and Chemical Toxicology”, analizują reakcje alergiczne wywoływane przez niskie dawki białek z 11 najważniejszych alergenów pokarmowych.
Eksperci omówili i uzgodnili podstawowe elementy podejścia foresight w zakresie bezpieczeństwa żywności, które jest podstawową częścią dokumentu.
EFSA opublikował opinię dotyczącą modyfikacji istniejącego maksymalnego poziomu pozostałości chlormekwatu w owsie
W ubiegły roku irlandzki urząd FSAI rozpatrzył łącznie 8596 skarg i zapytań konsumentów, co stanowi wzrost w porównaniu do 2023 r.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) ogłosiła wprowadzenie w życie nowych uprawnień, które wzmocnią zdolności jej Krajowej Jednostki ds. Przestępczości Żywnościowej (NFCU) w Anglii i Walii do zwalczania oszustw żywnościowych.
Zespół orzekający stwierdził, że zgłoszone zastosowania i poziomy stosowania acesulfamu K (E 950) nie budzą obaw co do bezpieczeństwa. Zwiększył też jego dopuszczalne dzienne spożycie.