Uzgodnienie świadectwa na eksport do Izraela pasz zawierających białko z owadów
W wyniku negocjacji ze służbą właściwą Izraela uzgodniony został wzór świadectwa weterynaryjnego na eksport do Izraela pasz zawierających białko z owadów.
W wyniku negocjacji ze służbą właściwą Izraela uzgodniony został wzór świadectwa weterynaryjnego na eksport do Izraela pasz zawierających białko z owadów.
Jednym z najgorętszych trendów w biznesie ostatnich lat jest ESG, czyli niefinansowe czynniki prowadzenia firmy. Tempo rozwoju tej koncepcji jest ogromne, co widać po liczbie konferencji, webinarów czy nawet rekrutacji.
Od 2 maja 2023 nie obowiązuje już rozporządzenie zakazujące przywozu pochodzących lub przywożonych z terytorium Ukrainy na terytorium Polski produktów rolnych takich jak np. zboża, cukier, owoce i warzywa
Na dzień 1 lutego 2023 r. zapasy w europejskich chłodniach wynosiły 3,34 mln ton jabłek. W analogicznym okresie ub.r. zapasy wynosiły 3,6 mln ton. Liderem ponownie jest Polska z 1,06 mln ton jabłek w chłodniach.
Według nowego raportu opublikowanego przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) światowe plony zbóż będą w sezonie 2022/2023 o 2,2% niższe w porównaniu z danymi za okres 2021/2022.
Według danych KE, produkcja mięsa w UE w 2023 roku zmniejszy się o blisko 3% w relacji rocznej. Spadek ten spowodowany będzie głównie przez mniejszą produkcję wieprzowiny oraz wołowiny.
Komisja opublikowała najnowsze miesięczne sprawozdanie dotyczące handlu rolno-spożywczego, z którego wynika, że w 2022 r. unijny handel rolno-spożywczy wyniósł 401,5 mld euro, a dodatnie saldo handlowe wyniosło 58 mld euro.
Według badań przeprowadzonych przez Mintel 44% Polaków deklaruje, że względy zdrowotne skłoniły ich do zmniejszenia ilości zjadanego mięsa przetworzonego.
Czwarta edycja, kluczowego w roślinnej branży spożywczej, wydarzenia New Food Forum odbędzie się już 11 maja 2023 w Centrum Nauki Kopernik w Warszawie. Eksperci i praktycy spotkają się, aby dyskutować o przyszłości wciąż rosnącego rynku i wymieniać się doświadczeniem z roku pełnego wyzwań.
Przewiduje się, że obniżki cen mleka w skupie mogą doprowadzić do większej skali ubojów i pogłowie krów mlecznych może obniżyć się o 1%.
Podczas gdy wzrost rynku detalicznego żywności pochodzenia roślinnego wyhamował w 2022 r. w porównaniu z 2021 r., zarówno wartość w EUR, jak i sprzedaż jednostkowa nadal rosła, co świadczy o dużym popycie konsumentów na te produkty pomimo tych wyzwań.
Międzynarodowa Rada Zbożowa (IGC) przewiduje, że w sezonie 2023/2024 globalne zbiory pszenicy mogą wynieść 787 mln ton – o 2% mniej niż w bieżącym bardzo udanym sezonie.
Targi WorldFood Poland już od jutra, tj. od 18 kwietnia do 20 kwietnia w Centrum EXPO XXI w Warszawie, ul. Prądzyńskiego 12/14.
31 marca 2023 roku FSSC opublikowała wersję 6 programu FSSC 22000. FSSC, jako wiodąca marka w dziedzinie Systemów Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności, zapewnia zaufanie i wywiera wpływ na branżę dóbr konsumpcyjnych.
W dniach 11-14 kwietnia odbędzie się we Wrocławiu Pierwszy Europejski Kongres Nauk Stosowanych w Hodowli i Produkcji Zwierzęcej.
Jako branża apelujemy o wsparcie i równe traktowanie. Obecna sytuacja spowodowana wojną w Ukrainie wpłynęła na gwałtowny wzrost cen produkcji makaronów - w tym koszty energii, gazu oraz wynagrodzenia pracowników.
Zapotrzebowanie konsumentów na alternatywne źródła białka rośnie w niezwykłym tempie. Zarówno sieci handlowe jak i producenci żywności coraz częściej widzą konieczność dostosowania swojej oferty do wyzwań środowiskowych i etycznych oraz oczekiwań konsumentów.
EIT Food ogłosił pierwszy Open Innovation Call w ramach Regionalnego Programu Innowacji (RIS) dla Europy Środkowej i Wschodniej, którego celem jest przyspieszenie innowacji w kierunku tworzenia pozytywnych zmian w systemie żywnościowym. EIT Food jest wspierany przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), organ Unii Europejskiej.
Mérieux NutriSciences, światowy lider w dziedzinie bezpieczeństwa, jakości i zrównoważonego rozwoju żywności, ogłasza przejęcie firmy Blonk, wiodącego międzynarodowego eksperta w dziedzinie rozwoju zrównoważonych systemów żywnościowych.