Decyzja i działania UOKiK poprawią sytuację dostawców mleka
Prezes UOKiK zobowiązał Spółdzielnię Mleczarską Mlekpol do zaprzestania nieuczciwych praktyk wobec dostawców mleka.
Prezes UOKiK zobowiązał Spółdzielnię Mleczarską Mlekpol do zaprzestania nieuczciwych praktyk wobec dostawców mleka.
Komisja Europejska przedstawiła projekt założeń Rocznego Programu Prac dot. programów informacyjnych i promocyjnych. Organizacje branżowe, międzybranżowe i organizacje producentów mogą przekazać swoje uwagi lub komentarze do projektu do 4 lipca 2023 r.
O projektowaniu żywności w odpowiedzi na oczekiwania i trendy konsumenckie podczas spotkania prasowego mówili dr Magdalena Marczewska i dr hab.,prof. ucz. Krzysztof Klincewicz z Wydziału Zarządzania UW, który kieruje projektem EIT Food Consumer Engagement Labs.
Ministrowie Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Finansów podpisali w porozumieniu nowe rozporządzenie w sprawie warunków i trybu udzielania i rozliczania zaliczek oraz zakresu i terminów składania wniosków o płatność w ramach programu.
Komisja Europejska organizuje pawilon Unii Europejskiej podczas targów Foodex Saudi w Arabii Saudyjskiej 17-20 września 2023 r. Zgłoszenia produktów są przyjmowane do 1 lipca 2023 r.
Komisja Europejska organizuje misję handlową, w której weźmie udział komisarz UE ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski. Komisarz wraz z delegacją 70 wysokich rangą przedstawicieli europejskich przedsiębiorstw i organizacji producentów z sektora rolno-spożywczego odwiedzi Indie 6-12 grudnia 2023 r. Delegacja biznesowa weźmie udział także w działaniach promocyjnych.
Z wielką przyjemnością EIT Food ma przyjemność zaprosić sektor rolno-spożywczy do wzięcia udziału w internetowym wydarzeniu organizowanym w partnerstwie z Ambasadą Królestwa Niderlandów w Polsce pod nazwą CEE Agrifood Decarb. Innowacje dla dekarbonizacji systemu żywnościowego.
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka serdecznie zaprasza do udziału w Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej: "Partnerstwo instytucjonalne w kształtowaniu zachowań żywieniowych w trosce o zdrowie publiczne" dedykowanej Prof. dr hab. dr h.c. Stanisławowi Bergerowi w 100-lecie urodzin
Instytuty badawcze nadzorowane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi mogą uzyskać dofinansowanie na budowę lub modernizację zaplecza analityczno-laboratoryjnego oraz infrastruktury badawczej w sektorze hodowli roślin.
Organizacja pozarządowa Marine Stewardship Council (MSC) działa w Polsce już 10 lat, promując zrównoważone rybołówstwo, by morza i oceany pozostały zdrowe i pełne ryb. W tym czasie wielkość produkcji przetwórstwa rybnego w naszym kraju wzrosła o ponad 38%, a liczba certyfikowanych produktów zaliczyła blisko 14-krotny wzrost.
W dniach 11-12 maja 2023 roku odbyła się XXVII Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej “Rozwój Nauk o Żywności. Zrównoważona przyszłość” oraz Xth International Session of Young Scientific Staff “Food Science Development. Sustainable Future”, organizowana przez Polskie Towarzystwo Technologów Żywności - Odział Warszawski wraz z Instytutem Nauk o Żywności SGGW oraz Sekcją Młodej Kadry Naukowej PTTŻ.
Krajowa Rada Suplementów i Odżywek zorganizowała w Warszawie konferencję poświęconą bieżącym wyzwaniom sektora suplementów diety w Polsce.
Aktualny harmonogram trwających i planowanych naborów wniosków. Nabory kończą się 29 grudnia 2023 r.
Przedsięwzięcie polegać będzie na modernizacji infrastruktury analityczno-laboratoryjnej Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Pozyskane z KPO środki umożliwią zakup nowego wyposażenia badawczo - pomiarowego oraz niezbędną modernizację budowlaną pomieszczeń laboratoryjnych.
W wyniku negocjacji ze służbą właściwą Izraela uzgodniony został wzór świadectwa weterynaryjnego na eksport do Izraela pasz zawierających białko z owadów.
Jednym z najgorętszych trendów w biznesie ostatnich lat jest ESG, czyli niefinansowe czynniki prowadzenia firmy. Tempo rozwoju tej koncepcji jest ogromne, co widać po liczbie konferencji, webinarów czy nawet rekrutacji.
Od 2 maja 2023 nie obowiązuje już rozporządzenie zakazujące przywozu pochodzących lub przywożonych z terytorium Ukrainy na terytorium Polski produktów rolnych takich jak np. zboża, cukier, owoce i warzywa
Na dzień 1 lutego 2023 r. zapasy w europejskich chłodniach wynosiły 3,34 mln ton jabłek. W analogicznym okresie ub.r. zapasy wynosiły 3,6 mln ton. Liderem ponownie jest Polska z 1,06 mln ton jabłek w chłodniach.
Według nowego raportu opublikowanego przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) światowe plony zbóż będą w sezonie 2022/2023 o 2,2% niższe w porównaniu z danymi za okres 2021/2022.
Według danych KE, produkcja mięsa w UE w 2023 roku zmniejszy się o blisko 3% w relacji rocznej. Spadek ten spowodowany będzie głównie przez mniejszą produkcję wieprzowiny oraz wołowiny.
Komisja opublikowała najnowsze miesięczne sprawozdanie dotyczące handlu rolno-spożywczego, z którego wynika, że w 2022 r. unijny handel rolno-spożywczy wyniósł 401,5 mld euro, a dodatnie saldo handlowe wyniosło 58 mld euro.