Eurostat - Kluczowe dane dotyczące europejskiego łańcucha żywnościowego z uwzględnieniem Polski
Opracowanie zawiera wybór najnowszych danych statystycznych UE, dotyczących rolnictwa i rybołówstwa oraz szerszego łańcucha „od pola do stołu”.
Opracowanie zawiera wybór najnowszych danych statystycznych UE, dotyczących rolnictwa i rybołówstwa oraz szerszego łańcucha „od pola do stołu”.
Z dniem 31 stycznia 2024 r. wchodzą w życie zmiany związane z wymianą handlową pomiędzy Unią Europejską a Wielką Brytanią, tj. wprowadzenie wymogu stosowania eksportowych świadectw zdrowia dla produktów pochodzenia zwierzęcego należących do kategorii średniego ryzyka.
Od 19 stycznia 2024 r. będzie się można ubiegać o przyznanie wsparcia na działania promocyjno-informacyjno-marketingowe dotyczące żywności wytwarzanej w ramach systemów jakości żywności. Dofinansowanie pochodzi z Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.
W listopadzie 2023 r. Komisja Europejska (KE) opublikowała raport dotyczący przyszłości unijnych systemów żywnościowych pt. „Food 2030 Research and Innovation – Pathways for action 2.0”. Dokument zaprezentowano na początku grudnia podczas konferencji w Brukseli.
Od 3 stycznia 2024 r. można się ubiegać o wsparcie z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO) na inwestycje związane z prowadzeniem działalności przetwórczej i handlowej.
Produkcja, transport i magazynowanie żywności odpowiada za ponad 1/3 całkowitej emisji CO2 do atmosfery – przeczytać można w nowym raporcie przygotowanym przez Global Alliance for the Future of Food (GAFF).
Raport Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (GIJHARS) przedstawia wzrost liczby producentów i powierzchni upraw ekologicznych w Polsce. Spodziewa się się, że liczba producentów ekologicznych będzie rosnąć, a kluczową rolę w rozwoju tego sektora pełni doradztwo rolnicze i wsparcie edukacyjne.
Restauracje mogą zachęcić klientów do wybierania zdrowszych posiłków dzięki zmianie wielkości czcionki w menu. Takie wnioski płyną z opublikowanego niedawno badania, które przeprowadzili naukowcy ze Stanów Zjednoczonych.
Dostępna jest już tegoroczna edycja raportu „Data & Trends of the EU Food and Drink Industry” przygotowywanego przez Food Drink Europe. Dokument przedstawia całościowy obraz struktury i procesów ekonomicznych zachodzących w europejskim sektorze żywności i napojów, który stanowi jedną z najważniejszych gałęzi gospodarki Unii Europejskiej (UE)
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przedstawiła dane, z których wynika, że w skali globalnej niezdrowe produkty – szczególnie alkohol i słodzone napoje – wciąż nie są odpowiednio opodatkowywane.
W dniach 19-20 marca 2024 w Poznań Congress Center odbędzie się druga edycja Targów Wyposażenia i Technologii Laboratoryjnych LABS EXPO.
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności (IRZiBŻ) PAN w Olsztynie świętuje swoje 35-lecie. Zwieńczeniem obchodów jest zakończenie inwestycji budowy nowej siedziby. Obiekt, który powstaje w sąsiedztwie Olsztyńskiego Parku Naukowo-Technologicznego, scali wszystkie jednostki Instytutu – dziś rozproszone w czterech lokalizacjach w dwóch miastach.
Przedstawiamy podsumowanie Targów Future Private Labels, które odbyły się 15 i 16 Listopada w Targach Kielce
Rosnący wpływ zmian klimatycznych na produkcję rolną, coraz większe zainteresowanie konsumentów produktami spożywczymi o możliwie małym wpływie na środowisko, rosnące ceny energii, czy wreszcie liczne zmiany, jakie spowoduje nowe ustawodawstwo unijne - wszystkie te czynniki niosą ze sobą duże wyzwania dla producentów żywności, w tym producentów i przetwórców mleka.
Serdecznie zapraszamy do udziału w organizowanej przez Związek Polskich Przetwórców Mleka konferencji on-line pt. „Produkcja i przetwórstwo mleka w kontekście wyzwań klimatycznych, środowiskowych i zdrowotnych – prezentacja raportów”, dotyczącej wyzwań stojących przed polskim mleczarstwem do roku 2030 w kontekście zrównoważonego rozwoju. Wydarzenie to objął honorowym patronatem Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kongres Ekspansywnych Eksporterów 2023 to wyjątkowe wydarzenie łączące instytucje publiczne i sektor usług z przedsiębiorcami – zarówno tymi, którzy już działają za granicą, poszukując nowych rynków, oraz tymi, którzy nadal zastanawiają się, czy spróbować sił w eksporcie i jak zrobić to bezpiecznie i z sukcesem.
Life Science Open Space 2023 (30 listopada – 1 grudnia, w Krakowie)- Collaboration and Innovation Summit for Health and Quality of Life to forum współpracy łączące przedstawicieli różnych branż i sektorów we wspólne innowacyjne działania dla zdrowia i jakości życia.
Edycja 2023 Targów HoReCa w Krakowie przynosi dwie absolutne nowości z nad Morza Śródziemnego, a dokładniej z Sycylii, pięknej wyspiarskiej kolebki cywilizacji i diety śródziemnomorskiej: oliwę z oliwek extra virgin i produkty z wody morskiej.
Międzynarodowa konferencja LubTech Smart Food 2023 (LubTech Inteligentna Żywność 2023), odbędzie się w dniu 15 listopada 2023 roku w Lubelskim Centrum Konferencyjnym i online. Jest to kolejna konferencja z cyklu LubTech dedykowanego zaawansowanym technologiom.
Wysoka wydajność i korzyści w zakresie zrównoważonego rozwoju niedawno wprowadzonej zgrzewarki tacek QX-500 firmy Ishida zostały docenione prestiżową nagrodą.
Przedstawiciele grupy LuLu International, konglomeratu biznesowego ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich będą szukać produktów dla marek własnych kilkuset hipermarketów z całej Azji. 15 i 16 listopada w Targach Kielce oferty producentów będą poznawać też kupcy z wielu liczących się na polskim i europejskim rynku sieci handlowych.