Plant-based
-
19.09.2022
Dieta plant-based napędza rynek drożdży odżywczych
Rosnący trend weganizmu i produktów plant-based na całym świecie zwiększy popyt na produkty białkowe pochodzenia roślinnego, a niska dostępność różnych tych produktów ma napędzać sprzedaż odżywczych produktów spożywczych na bazie drożdży.
-
12.09.2022
Roślinna alternatywa mleka – napój owsiany kosztuje w Niemczech mniej niż mleko pełne
Najtańsze mleko w niemieckim handlu detalicznym po raz pierwszy kosztuje ponad 1 EUR, a roślinny, zamiennik jest tańszy. Żywność plant-based staje się coraz bardziej przystępna w całej Europie.
-
08.09.2022
Czy diety roślinne mogą zwiększać ryzyko złamań?
W ostatnim czasie szerokim echem odbiło się badanie naukowe sugerujące, że kobiety praktykujące wegetariański sposób żywienia mogą być bardziej narażone na złamania biodra niż kobiety spożywające mięso.
-
07.09.2022
Potencjał rozwoju produktów opartych na białkach roślinnych w Polsce - perspektywa technologiczna oraz obecna sytuacja rynkowa
Segment produktów opartych na białkach roślinnych, tak zwanych produktów plant-based pozostaje od kilku lat najdynamiczniej rosnącą kategorią żywności. Mimo szerokiej debaty dotyczącej nazewnictwa oraz wartości takich produktów, to już nie jest trend, jest on już pełnowymiarowym segmentem.
-
05.09.2022
Czy żywność plant-based jest mniej podatna na patogeny?
Wg badania przeprowadzonego przez USDA konsumenci uważają, że roślinne alternatywy mięsa nie niosą ze sobą takiego samego ryzyka patogenów jak mięso.
-
26.08.2022
Prawnicy ProVeg powstrzymują władze RPA przed zajęciem produktów roślinnych
22 sierpnia dziesiątki tysięcy produktów roślinnych zostałoby zajęte od sprzedawców detalicznych w Republice Południowej Afryki, jeśli zawierałyby sformułowanie tradycyjnie związane z produktami mięsnymi, np. "klopsiki", "hamburgery" i "nuggetsy". Jednak prawnikom ProVeg udało się uzyskać w sądzie ułaskawienie dla producentów produktów opartych na roślinach.
-
24.08.2022
Konfiskata produktów analogowych do mięsa sprzedawanych w Republice Południowej Afryki
Zgodnie z komunikatem Food Safety Agency (Pty) Ltd w Republice Południowej Afryki zajęte mają zostać produkty analogowe do produktów mięsnych znajdujące się w sprzedaży, których nazwy kojarzone są z produktami typowo mięsnymi.
-
23.08.2022
Raport Food for you 2 – badanie zaufania konsumentów do bezpieczeństwa żywności
W badaniu zlecanym przez FSA brytyjscy konsumenci odnosili się do tematów, jak: zaufanie do bezpieczeństwa żywności, autentyczności i łańcucha dostaw żywności, obawy o jedzenie, bezpieczeństwo żywnościowe, jedzenie na mieście i dania na wynos, alergie pokarmowe, nietolerancje i nadwrażliwości pokarmowe, jedzenie w domu, zakupy żywności: zrównoważony rozwój i wpływ na środowisko, zrównoważone diety, alternatywy mięsa i technologie genetyczne.
-
17.08.2022
Znamy datę piątej edycji konferencji Plant-Powered Perspectives
Polski rynek roślinnych alternatyw dla mięsa i nabiału rośnie w zawrotnym tempie - według danych GfK Polonia w pierwszym kwartale tego roku zanotował zanotował 40 proc. wzrost i jest już wart 0,5 mld zł. Konferencja Plant-Powered Perspectives, największe wydarzenie poświęcone branży roślinnej, odbędzie się po raz piąty 27 października w Warszawie, by zapewnić przestrzeń do dyskusji na temat przyszłości żywności.
-
01.08.2022
Duńscy naukowcy w poszukiwaniu najlepszych surowców do produktów plant-based
Składniki roślinne używane obecnie w produktach, takich jak burgery czy kiełbaski roślinne zostały pierwotnie opracowane i hodowane z przeznaczeniem na paszę dla zwierząt gospodarskich.
-
29.07.2022
Francuski dekret zakazujący używania terminologii "mięso" na bazie roślin został zawieszony
Zgodnie z informacją prasową Protéines France z dnia 27 lipca 2022, francuski Conseil d'Etat, czyli najwyższy sąd Francji, wyraził właśnie poważne wątpliwości co do legalności proponowanego zakazu stosowania terminologii mięsopodobnej przez producentów roślinnych we Francj...
-
27.07.2022
Czy “mięsne” nazwy dla produktów zwierzęcych wprowadzają konsumentów w błąd? Wyniki badań RoślinnieJemy
Końcem czerwca we Francji został wprowadzony zakaz stosowania nazw kojarzonych z mięsnymi produktami w stosunku do ich roślinnych odpowiedników. Powodem tej legislacji było domniemane wprowadzanie konsumentów w błąd. Sprawdziliśmy, czy Polscy konsumenci i konsumentki miewają problemy z rozróżnieniem obu kategorii produktów, pytając, czy kiedykolwiek kupili roślinne alternatywy mięsa zamiast produktów mięsnych.
-
19.07.2022
Szwedzka firma opracowała pierwszy prototyp odpowiednika masła na bazie grzybów
Unikalna metoda obróbki grzybów umożliwia stworzenie pierwszego masła mykoproteinowego. Nowa technologia otworzyła wiele perspektyw dla zastosowań produktów o wysokiej zawartości tłuszczu alternatywnych produktów mlecznych.
-
08.07.2022
Danone wprowadził mieszankę mleczno-roślinną dla niemowląt
Jest to pierwsza w branży formuła dla niemowląt, w której ponad połowa (60%) białka pochodzi z roślin. Danone wierzy, że opierając się na większej ilości składników pochodzenia roślinnego, może mieć spory wpływ na zmniejszenie śladu węglowego swoich produktów.
-
06.07.2022
Francja zakazuje używania nazw, takich jak steki, kiełbaski i nuggetsy w roślinnych, alternatywach produktów mięsnych
Produkty na bazie białek roślinnych nie będą już mogły być nazywane „stekiem”, „boczkiem” czy „kiełbasą”. Nie będzie można używać terminologii właściwej dla sektorów tradycyjnie kojarzonych z mięsem i rybami do oznaczania produktów nienależących do królestwa zwierząt.
-
01.07.2022
JBS SA inwestuje w alternatywy mięsa oraz nowe centrum naukowo-badawcze
JBS SA przejęło największą hiszpańską firmę zajmującą się uprawą mięsa hodowlanego, a tym samym inwestuje w nowy zakład produkcyjny w Hiszpanii. A w Brazylii rozpoczyna budowę biotechnologicznego centrum R&D.
-
08.06.2022
PLANT-BASED. Powstała Międzynarodowa Grupa Robocza ds. Żywności Roślinnej
Siedem międzynarodowych stowarzyszeń zajmujących się żywnością roślinną połączyło siły w grupie roboczej, której misją jest wspieranie rozwoju sektora zyskującego na popularności na całym świecie.
-
07.06.2022
DSM i Firmenich łączą siły i skupią się na sektorze plant-based
DSM połączy się z Firmenich, aby stać się wiodącym dostawcą składników żywności oraz produktów dla branży kosmetycznej i well-being. Dużą koncentrację kierować będą na sektor plant-based.
-
03.06.2022
Świat bez rzeźni? Nowa inicjatywa obywatelska w UE
Na mocy decyzji Komisji zarejestrowano inicjatywę obywatelską „End The Slaughter Age” („Świat bez rzeźni”), której celem jest m.in. wyłączenie hodowli zwierząt gospodarskich z działalności kwalifikującej się do dopłat rolnych
-
13.05.2022
Dlaczego konsumenci wybierają / lub nie roślinne alternatywy mięsa?
Wbrew powszechnemu przekonaniu, nowe badania sugerują, że troska o środowisko nie jest głównym motywatorem dla ludzi do wyboru mięsnych alternatyw. W porównaniu do tradycyjnych produktów spożywczych, takich jak mięso, ryby i ser, substytuty mięsa zostały również ocenione jako mniej naturalne.
-
06.05.2022
Roślinna przyszłość sektora spożywczego
Polska edycja wiodącej europejskiej konferencji poświęcona alternatywom mięsa i nabiału powraca już w maju!
Nasi partnerzy