Zmniejszenie o 50% stosowania pestycydów do 2030 r. - nowe wnioski Komisji
Komisja Europejska opublikowała pionierskie wnioski mające na celu odbudowę zasobów przyrodniczych Europy do 2050 r., a także zmniejszenie skali stosowania pestycydów w UE
Komisja Europejska opublikowała pionierskie wnioski mające na celu odbudowę zasobów przyrodniczych Europy do 2050 r., a także zmniejszenie skali stosowania pestycydów w UE
W 2017 r. głośno było o decyzji dotyczącej reklamy suplementów diety na zatoki, zwłaszcza z powodu wysokości nałożonej kary na Aflofarm Farmacja (prawie 26 mln PLN) (decyzja z dnia 12 października 2017 roku, nr DOIK 5/2017.).
Cukier krzepi! Takie hasło zachęcało do zakupu cukru przed laty. Zgodnie z aktualnymi zaleceniami żywieniowymi jego spożycie należy ograniczać. Słodki smak jest jednak bardzo pożądany, stąd cukier zastępuje się coraz częściej innymi składnikami wnoszącymi słodycz.
Mimo starań o wykreślenie z polskiej listy sankcyjnej z uwagi na zmiany w strukturze właścicielskiej i brak istniejących powiązań z Michaiłem Fridmanem, co było powodem umieszczenia spółki na liście, Maga Foods pozostaje wciąż podmiotem sankcjonowanym. Jak w tej sytuacji powinni zachować się jej kontrahenci i jakie jest tło wydarzeń?
W maju 2022 r. uchwalono łącznie 55 zmian w prawie żywnościowym, na co złożyło się 11 zmian w prawie polskim oraz 44 w prawie unijnym.
Trwa rewizja przepisów rozporządzenia 1169/2011. Branża spożywcza bacznie śledzi działania Komisji Europejskiej, jak też aktywnie uczestniczy w pracach, np. biorąc udział w konsultacjach społecznych. Na początku maja na stronie KE opublikowano podsumowanie 12-tygodniowych konsultacji zakończonych 7 marca 2022 r.
Niezrównoważona produkcja i konsumpcja żywności stanowi jedno z największych zagrożeń środowiskowych dla naszej planety. Szacuje się, że co roku w UE marnuje 88 milionów ton żywności, co odpowiada 20% całkowitej produkcji żywności lub 173 kilogramom na osobę.
Do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej austriacki sąd skierował wniosek o wydanie orzeczenia w trybie prejudycjalnym w zakresie nowej żywności.
W styczniu tego roku IGI FOOD LAW zwróciło się z zapytaniem do Komisji Europejskiej, dlaczego nie jest realizowany obowiązek publikacji wykazu wód w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Kupując produkty spożywcze bardzo często możemy natknąć się na takie, które w swoim oznakowaniu, a w szczególności na froncie etykiety, mają informację „Źródło witaminy A!”, „Bogactwo witaminy D!” itd. Do tej pory utarło się, że producent podając taką informację na etykiecie swojego produktu, wskazuje na formę chemiczną dodanej witaminy czy minerału.
System Nutri-Score jest jednym z dobrowolnych systemów oznaczania wartości żywieniowej na froncie opakowań, który zyskuje w Europie coraz większą popularność. Logo systemu (litery od A do E, połączone z kolorami) można znaleźć na etykietach produktów dostępnych w wielu polskich sklepach, w tym w dużych sieciach dystrybucyjnych.
Rozporządzeniem 2022/860 wprowadzono ograniczenia stosowania monakolin oraz wymogi w odniesieniu do warunków ich wykorzystania w produkcji
Siedem międzynarodowych stowarzyszeń zajmujących się żywnością roślinną połączyło siły w grupie roboczej, której misją jest wspieranie rozwoju sektora zyskującego na popularności na całym świecie.
Nowa żywność (ang. novel foods), to żywność innowacyjna, która jest wytwarzana za pomocą nowoczesnych technologii i procesów produkcyjnych.
Na mocy decyzji Komisji zarejestrowano inicjatywę obywatelską „End The Slaughter Age” („Świat bez rzeźni”), której celem jest m.in. wyłączenie hodowli zwierząt gospodarskich z działalności kwalifikującej się do dopłat rolnych
Trybunał Sprawiedliwości UE stwierdził, że przepisy należy interpretować w ten sposób, że organ krajowy może uznać świeże mięso drobiowe za niebezpieczne, jeśli zostaną wykryte patogenne mikroorganizmy inne niż rodzaje Salmonelli wymienione w rozporządzeniu UE.
Zapraszamy do zapoznania się z najnowszą formułą, która zawierać będzie przegląd abstraktów wybranych zmian w prawie żywnościowym - zaloguj się, aby pobrać
Czy nakaz wycofania z obrotu powinien uwzględniać to, że żywność będzie zmarnowana?
Rozwój biotechnologii i ogólnie nauk przyrodniczych skutkuje powstaniem nowych metod, które można zastosować w hodowli. Takie metody określane są mianem nowych technik hodowlanych (new breeding techniques - NBT), wśród których znajdują się m.in. techniki edycji genomu, które pozwalają na wprowadzenie precyzyjnych mutacji lub łatwą inkorporację nowych fragmentów DNA do genomu.
Obowiązek powiadomienia FSAI spoczywa na producencie, jeśli produkt jest wytwarzany w Irlandii oraz na importerze, jeśli produkt jest importowany do Irlandii.
Za równo w Polsce jak i w całej Unii Europejskiej, nie brakuje przeciwników żywności modyfikowanej genetycznie. Jak wynika z przeprowadzonych w 2013 roku badań CBOS, większość Polaków jest przeciwna uprawom roślin modyfikowanych genetycznie – aż dwie trzecie badanych wyraziło opinię, że powinno się zakazać takich upraw.