Dymy wędzarnicze - zmiana wykazu
Z wykazu dozwolonych produktów początkowych dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego usunięto 10 pozycji
Z wykazu dozwolonych produktów początkowych dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego usunięto 10 pozycji
W lipcu 2024 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły zmian najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w żywności takich jak np. nikiel oraz skleroty sporyszu
W lipcu 2024 r. wprowadzono kontyngenty taryfowe na niektóre produkty pochodzące z Ukrainy, znowelizowano przepisy dotyczące dodatków paszowych oraz zmieniono wzory świadectw związanych z przywozem do UE
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - lipiec/sierpień 2024"
Nowe limity obejmą takie produkty jak m.in. zboża, pszenica durum, warzywa kapustne i liściaste, świeże zioła, nasiona roślin strączkowych, czekolada mleczna i soki owocowe
Nowe wymogi dotyczące tych dodatków do żywności zaczną obowiązywać od 16 grudnia 2024 r.
Zawiadomienie Komisji zawiera odpowiedzi na pytanie związane m.in. z obszarami żerowania, lokalizacją pasiek, wosku pszczelego oraz umieszczania uli
Z obrotu wycofano m.in. kwas mlekowy, mrówczan amonu, mleczan wapnia oraz sacharynian sodu
Kazeinian żelaza z mleka został dodany m.in. do wykazu witamin i składników mineralnych, które mogą być stosowane w produkcji suplementów żywnościowych
Wśród zanieczyszczeń, które wciąż nie mają ustawowo określonych najwyższych dopuszczalnych poziomów zawartości w żywności można wymienić m.in. pozostałości węglowodorów olejów mineralnych (MOH)
Od 16 lipca 2024 r. obowiązują nowe limity najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w żywności takich jak np. toksyny T-2 i HT-2, alkaloidy tropanowe oraz kwas cyjanowodorowy
Odroczono m.in. o rok stosowanie niższych najwyższych dopuszczalnych poziomów dla skleroty sporyszu w nieprzetworzonych ziarnach żyta
W czerwcu 2024 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły nowelizacji poziomów niektórych zanieczyszczeń takich jak np. mikotoksyny oraz wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA)
W czerwcu 2024 r. wprowadzono m.in. środki monitorowania wielkości przywozu niektórych towarów pochodzących z Ukrainy, wycofano z obrotu kilka dodatków paszowych oraz wydano zezwolenia na nową żywność
Naczelny Sąd Administracyjny po raz kolejny potwierdził, iż użycie określenia wiejski lub tradycyjny w oznakowaniu artykułu rolno-spożywczego wiąże się z koniecznością spełnienia pewnych wymagań
BVO jest stosowany jako dodatek do żywności, jednakże najnowsze badania wskazują, że jego stosowanie w żywności nie jest bezpieczne.
Za podmioty kluczowe w dziedzinie cyberbezpieczeństwa uznano m.in. podmioty zajmujące się produkcją, przetwarzaniem i dystrybucją żywności oraz zaopatrzeniem w wodę pitną i jej dystrybucję
W obliczu wyzwań związanych z zapewnieniem zrównoważonego i efektywnego dostarczania żywności dla rosnącej populacji światowej, eksploracja nowych źródeł białka stała się nieunikniona. Jednym z takich potencjalnych źródeł są właśnie larwy owadów. W ostatnich latach narasta zainteresowanie tymi organizmami jako alternatywnym źródłem odżywczym dla ludzi oraz zwierząt hodowlanych.
Decyzja o zakupie maszyn z krajów trzecich niesie ze sobą nie tylko potencjalne korzyści, ale również szereg obowiązków i wyzwań. W niniejszym artykule przyjrzymy się bliżej regulacjom dotyczącym importu maszyn rolniczych spoza Unii Europejskiej oraz omówimy procedury kontroli fitosanitarnej
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - czerwiec 2024"