Procesy i Technologie
-
21.09.2021
Czy zmieniający kształt makaron zrewolucjonizuje technologie pakowania żywności?
Naukowcy opracowali nowy rodzaj makaronu, który pakowany jest w spłaszczonej formie, a w trakcie gotowania przybiera trójwymiarowe kształty. Poprzez znaczną redukcję pustej przestrzeni wewnątrz opakowania ta innowacyjna technologia może przyczynić do zaoszczędzenia nawet 59-86% miejsca podczas transportu i przechowywania produktu.
-
20.09.2021
Sprawne i bezbłędne etykietowanie produktów spożywczych
Procesy biznesowe i źródła danych muszą zapewnić dokładność etykiet przy jednoczesnym wyeliminowaniu zduplikowanych danych i dodatkowych kosztów pracy, a także zagwarantować kompleksowe śledzenie ruchu i pochodzenia. W tym celu należy zintegrować system etykietująco-ważący ze wszystkimi aplikacjami biznesowymi.
-
07.09.2021
Weź udział w bezpłatnym szkoleniu nt. zagospodarowania produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego
10 studentów, młodych naukowców i przedsiębiorców z Polski wybierze się wraz z naukowcami z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności na Islandię i weźmie udział w bezpłatnym, międzynarodowym szkoleniu na temat zagospodarowania produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego.
-
02.09.2021
Elastyczność rozwiązań Ishida a sukces producenta karmy dla zwierząt
Elastyczność i wszechstronność naważarek wielogłowicowych Ishida z serii SE3, pozwoliła Chamel BV realizować swoją obietnicę złożoną klientom - „produkujemy to, o co pytasz!”. Firma potrzebowała rozwiązania do ważenia, które poradziłoby sobie ze znacznym zakresem ciężarów docelowych i zróżnicowanymi formatami opakowań, oferując jednocześnie szybkie przezbrojenia, doskonałą dokładność i niezawodność.
-
26.08.2021
Ishida: Szybki i niezawodny proces pakowania przekąsek
Cztery podwójne linie z ekonomicznej serii Atlas od Ishida, pozwoliły na uelastycznienie systemu produkcyjnego przekąsek w KDV. Dzięki inwestycji, producent mógł wprowadzić nowe rozmiary i typy opakowań. Znacząco poprawił też wydajność.
-
23.08.2021
UE zatwierdza stewię (Reb M) produkowaną w procesie konwersji enzymatycznej
Komisja Europejska zatwierdziła stosowanie enzymatycznie przekształconej cząsteczki stewii Reb M do użytku w UE. Wg badań trend „bez dodatku cukru” rośnie w Europie. W Polsce deklaracje „bez dodatku cukru” podwoiły się od 2016 r., osiągając 9% wprowadzonych produktów na rynek żywności i napojów w 2021 r.
-
19.08.2021
Ważenie, pakowanie i kontrola jakości płatków zbożowych i musli – Ishida zwiększa dokładność dzięki elastyczności
Zespół projektowy Ishida, we współpracy z klientem, opracował nową, wysokowydajną linię pakującą, składającą się z w pełni automatycznych naważarek wielogłowicowych i systemów kontrolnych. Linia zapewnia pełną elastyczność i lepszą kontrolę jakości podczas produkcji płatków owsianych i musli w Peter Kölln GmbH & Co.
-
16.08.2021
Jakość produktów spożywczych jednym z filarów konkurencyjności
Jakość produktu jest jednym z najczęściej analizowanych czynników konkurencyjności. Zazwyczaj konkurencyjność traktuje się wprost jako pochodną jakości oferowanych produktów. Jak w takim razie zaprojektować i wdrożyć efektywny proces zarządzania jakością w przemyśle spożywczym?
-
13.08.2021
Zaprojektuj żywność przyszłości! Ruszyła rekrutacja na warsztaty Challenge Labs 2021
EIT Food rozpoczyna rekrutację uczestników do tegorocznej edycji warsztatów innowacji otwartej w sektorze rolno-spożywczym - Challenge Labs 2021. Uczestnicy, wraz z pomocą najwybitniejszych ekspertów i branżowych specjalistów, podejmą wyzwania związane z projektowaniem produktów i rozwiązań dotyczących jedzenia przyszłości.
-
04.08.2021
Nowe warunki wprowadzania do obrotu materiału rozmnożeniowego roślin ekologicznego materiału heterogenicznego
Ogłoszono rozporządzenie 2021/1189 określające warunki wprowadzania do obrotu materiału rozmnożeniowego roślin ekologicznego materiału heterogenicznego określonych rodzajów lub gatunków, czyli materiału siewnego gatunków roślin rolniczych i warzyw, materiału rozmnożeniowego warzyw.
-
03.08.2021
Rozwiązania Pall dla oleju konopnego CBD
W związku z prognozowanym 4-krotnym wzrostem rynku oleju z konopi siewnych w USA i Kanadzie, produkcja oleju wyekstrahowanego z rośliny Cannabis sativa znajduje się na szybkiej ścieżce wzrostu, szczególnie w Kanadzie i USA, gdzie jego produkcja jest zalegalizowana. W 2020 r. Deloitte prognozował, że rynek dań gotowych z olejem CBD osiągnie wartość 1,6 mld CAD w Kanadzie, a 59% kanadyjskich konsumentów chętnie spróbuje takich produktów. Dania gotowe cieszą się największym zainteresowaniem wśród wszystkich kategorii produktów, do których można dodać olej z konopi siewnych.
-
28.07.2021
5 powodów, dla których warto wyposażyć firmę w system ERP
Przemysł spożywczy jest prawdziwą siłą napędową polskiej gospodarki i jednym z wiodących sektorów działalności. Podlega silnej presji etycznej i społecznej, musi spełniać coraz bardziej rygorystyczne wymagania konsumentów, dostawców i sieci handlowych. Jest to również sektor coraz bardziej konkurencyjny, z nowymi graczami wchodzącymi na rynek, innowacjami i coraz silniejszą konkurencją międzynarodową.
-
26.07.2021
Jak utylizować odpady spożywcze?
Naukowcy z Departamentu Energii USA zajęli się analizowaniem alternatyw składowania odpadów spożywczych i wskazali cztery rozwiązania.
-
22.07.2021
Partnerstwo drogą do sukcesu
Wszechstronność wiodących na rynku zgrzewarek tacowych QX Flex firmy Ishida, jakość sprzedaży i wsparcia serwisowego oraz zdolność firmy do dostarczania instalacji pod klucz są głównymi czynnikami długoterminowej współpracy między Ishida Europe i Plaza Foods, jednym z wiodących producentów orientalnych dań gotowych w Holandii.
-
19.07.2021
Cyfrowa odporność zakładów produkcji żywności
Przemysł spożywczy jest odporny na cyklicznie powtarzające się kryzysy globalne. Powód jest prosty: ludzie muszą jeść. Jednak pandemia Covid-19 wywarła na branżę dość nietypową presję. Decydujące pytanie brzmi: jak zwiększyć cyfrową odporność mojej firmy?
-
15.07.2021
Mikro naważarki zapewnią idealną dokładność odmierzania porcji nasion
Bejo Zaden jest producentem i dystrybutorem ponad 1000 różnych odmian nasion, które przeznaczone są dla około 50 upraw na światowym rynku. W procesie pakowania wykorzystuje mikro naważarki wielogłowicowe Ishida ze zbiornikiem o pojemności zaledwie 50 cm3, zdolną do niezwykle dokładnej obsługi ekstremalnie małych mas docelowych.
-
13.07.2021
Bezpłatna wersja próbna Opcenter APS do zaawansowanego planowania i harmonogramowania w branży spożywczej
Ręczne planowanie produkcji czy wsparcie systemu? Oprogramowanie Siemens Opcenter Scheduling Standard jest narzędziem do podejmowania strategicznych decyzji, które pomaga w planowaniu długo- i średnioterminowym.
-
09.07.2021
Innowacje żywnościowe jako know-how i ich ochrona /cz. III/ - Abstrakt artykułu
Wiele aspektów dotyczących produkcji żywności jest przedmiotem uregulowań prawa własności intelektualnej. Innowacyjne rozwiązania z obszaru produkcji żywności mogą być chronione patentami, podlegać wyłączności danych naukowych bądź stanowić tajemnicę przedsiębiorstwa i być chronione jako know-how.
-
09.07.2021
Sprawne zarządzanie łańcuchem dostaw – konieczność czy trend?
Niezależnie od branży, automatyzacja i cyfryzacja łańcucha dostaw wymieniane są dziś jako czynniki pozwalające budować i utrzymać przewagę konkurencyjną. W czasie, gdy przedsiębiorstwa spożywcze digitalizują się na potęgę, sceptycy pytają czy jest to faktycznie konieczne? Ostatni rok pokazał, jak bardzo.
-
06.07.2021
Konsumenci są otwarci na mięso hodowane komórkowo
Prognozuje się, że do 2028 r. globalny rynek mięsa hodowlanego osiągnie 352,4 mln USD. Rosnąca świadomość w zakresie dobrostanu zwierząt, rosnący popyt na produkty mięsne, potrzeba większego bezpieczeństwa żywności i rosnący dochód rozporządzalny to tylko niektóre z czynników stymulujących wzrost rynku.
-
30.06.2021
Pierwszy przemysłowy zakład produkcji mięsa komórkowego
Izraelska firma Future Meat Technologies Ltd. właśnie otworzyła pierwszy na świecie przemysłowy zakład produkcji mięsa komórkowego, który będzie w stanie wyprodukować 500 kg ‘mięsa’ dziennie. Firma prowadzi rozmowy z amerykańskimi organami nadzoru, aby do końca przyszłego roku rozpocząć sprzedaż swoich produktów w restauracjach.
Nasi partnerzy