Procesy i Technologie
-
12.04.2021
Standardy identyfikowalności zgodnie z GDST 1.0 - wymagania, które każde oprogramowanie w zakładzie przetwórstwa ryb musi spełniać już teraz
Po ponad trzech latach pracy Globalnego Dialogu na temat Identyfikowalności Rybołówstwa (GDST), dostępne są pierwsze standardy i zasady GDST dotyczące śledzenia pochodzenia ryb. Co GDST oznacza dla firm z branży rybnej? Jakie są wynikające z tego niezbędne funkcje oprogramowania?
-
01.04.2021
Technologia kontroli rentgenowskiej Ishida zapewnia jakość greckiego jogurtu
System kontroli rentgenowskiej Ishida IXGA-65100 pozwolił jednemu z wiodących producentów greckich jogurtów zapewnić najwyższy poziom kontroli jakości. Kri Kri, dzięki swoim wysokim standardom, może odnosić sukcesy na rynkach krajowych i międzynarodowych.
-
24.03.2021
Ruszyła rekrutacja na programy wsparcia dla startupów EIT Food!
Masz innowacyjny pomysł, który chcesz przekształcić w biznes? Może szukasz współzałożyciela dla swojego startupu, albo masz już prototyp i chciałbyś uzyskać wsparcie w testach i zdobyć granty czy dofinansowanie? EIT Food rozpoczęło właśnie rekrutację innowatorów i startupów z sektora rolno-spożywczego do swoich programów wsparcia: JUMPSTARTER, TeamUp i Test Farms.
-
22.03.2021
Dlaczego system ERP jest szczególnie ważny dla producentów żywności w czasach kryzysu?
W rzeczywistości sprzed pandemii, w zakładach produkcji żywności prawie nic nie działo się bez udziału systemu ERP. Ale czy w dobie kryzysu rozwiązania klasy ERP jeszcze bardziej zyskały na znaczeniu? Na te i inne pytania odpowiada Adam Steć - Członek Zarządu CSB-System Polska Sp. z o.o.
-
01.03.2021
9 kryteriów dobrego wyboru systemu ERP dla przemysłu spożywczego
System ERP dla przemysłu spożywczego powinien spełniać kilka kryteriów - ale jakich? Na co należy zwracać uwagę przy wyborze systemu ERP? Jak postępować podczas wdrożenia ERP?
-
18.02.2021
Upcykling odpadów organicznych kuchennych oraz z przemysłu spożywczego do nawożenia upraw
Naukowcy w ramach dużego projektu UE (FertiCycle) opracowują technologię, które ułatwi przekształcanie odpadów organicznych wyrzucanych w kompostowalnych workach na śmieci oraz odpadów poprodukcyjnych z zakładów spożywczych w nawóz.
-
18.02.2021
Aspekty prawne zastosowania zimnej plazmy w technologii żywności - Abstrakt artykułu
Rosnące oczekiwania konsumentów napędzają innowacyjność przemysłu spożywczego. Producenci zmuszeni są do poszukiwania coraz to nowszych rozwiązań. W ostatnim czasie wiele uwagi poświęca się nowym, niekonwencjonalnym technologiom przetwarzania i utrwalania żywności. Jedną z nich jest technologia zimnej plazmy (CP), która daje bardzo obiecujące możliwości zastosowania w nietermicznym utrwalaniu żywności.
-
15.02.2021
Ishida startuje z polską wersją strony internetowej
Ishida Europe przygotowała polską wersję językową swojej nowej strony internetowej. Niedawno uruchomiona witryna ma zapewnić lepszą obsługę klienta. Znajdą oni na niej wszystkie informacje dotyczące zarówno produktów, jak i te w przejrzysty sposób przedstawiające wiedzę i doświadczenie firmy oraz prezentujące jej możliwości w zakresie projektowania, produkcji i instalacji urządzeń pakujących oraz zintegrowanych rozwiązań liniowych na różnych rynkach końcowych, dla różnorodnych zastosowań.
-
15.02.2021
Listeria monocytogenes – występowanie oraz wykrywanie w produktach żywnościowych i w środowisku - metody bioMérieux
L. monocytogenes może występować we wszystkich rodzajach żywności, która nie była poddana specjalne obróbce. Szczególnie niebezpieczna jest żywność z długim terminem ważności przechowywana w niskiej temperaturze, która stwarza sprzyjające warunki do wzrostu Listerii. Mimo, że generalnie do wywołania listeriozy potrzebne są stosunkowo wysokie dawki niniejszego mikroorganizmu, to jednak nie należy zapominać, że w przypadku osób starszych czy kobiet w ciąży do infekcji może dojść po spożyciu żywności, w której jest niewielka liczba bakterii. Firma bioMérieux, od lat współpracująca z największymi producentami żywności, zapewnia rozwiązania nie tylko do wykrywania Listerii czy innych patogenów, ale także wprowadza specjalne cyfrowe narzędzia statystyczne, umożliwiające przeciwdziałanie i wcześniejsze wykrywanie zagrożeń.
-
25.01.2021
50 lat technologii ISFET — rozwój odpornych na stłuczenie czujników poziomu pH
Elektrody ISFET pozbawione szkła dla najwyższego bezpieczeństwa produktu w branży spożywczej. 50 lat doświadczenia dla bezpieczeństwa w aplikacjach higienicznych.
-
14.01.2021
Rok 2021 w branży napojowej pod znakiem zrównoważonego rozwoju
Zrównoważony rozwój, certyfikowane surowce i optymalizacja procesów będą dominującymi trendem wpływającym na przemysł napojowy w tym roku w branży spożywczej. Według badania grupy Mintel 44% amerykańskich Millenialsów uważa, że marki przyjazne dla środowiska najlepiej odzwierciedlają osobiste wartości ich pokolenia.
-
08.01.2021
Szwedzki start-up opracował etykietę z czujnikiem, która umożliwia monitorowanie jakości żywności w czasie rzeczywistym
Etykieta umożliwia ograniczenie marnotrawstwa żywności dzięki zintegrowanemu czujnikowi, który analizuje okres przydatności produktu do spożycia. Dokładność wynika ze zdolności czujnika do wykrywania obecności lotnych składników żywności, które wskazują na degradację żywności.
-
21.12.2020
Autonomiczne roboty mobilne – intralogistyka i ochrona zdrowia
Mobile Industrial Robots podsumowuje rozwój rynku w 2020 r. i prezentuje dane IFR, Service Robots.
-
15.12.2020
Cyfryzacja w branży spożywczej? Systemy wsparcia mycia CIP są jednym z kluczowych rozwiązań
Odpowiednie systemy wsparcia tych procesów pozwalają zwiększyć efektywność produkcji nawet o 15%, a także ograniczyć wpływ na środowisko, oszczędzając do 30% zużywanej energii i zmniejszając zużycie wody oraz środków chemicznych.
-
09.12.2020
Mięso hodowane komórkowo zatwierdzone w Singapurze
Singapur jako pierwszy kraj na świecie dopuszcza do sprzedaży mięso hodowane komórkowo.
-
26.11.2020
Rozwiązania Ishida dla linii produkcyjnych sałat
Niezawodność, elastyczność i łatwość obsługi to główne powody, dla których firma Primaflor, jeden z wiodących hiszpańskich producentów świeżych produktów, zdecydowała się na wybór technologii ważenia Ishida, przeznaczonej do szybkiego i dokładnego pakowania mieszanek sałat.
-
23.11.2020
Natural Branding© – etykietowanie nowej generacji - znakowanie laserowe do owoców i warzyw
Szukając innowacyjnych rozwiązań nowej generacji w zakresie etykietowania świeżych produktów, system etykietowania Laser Mark jest wiodącą technologią w branży. JBT Corporation i LaserFood wybiegają w przyszłość oferując ekonomiczną i ekologiczną alternatywę tradycyjnych etykiet do świeżych produktów.
-
23.11.2020
EIT Food MAKEit – Warsaw 2020 MAKEit Fruit & Veg Hybrid MAKEathon
W dniach 14-26 listopada odbywa się Warsaw 2020 MAKEit Fruit & Veg Hybrid MAKEathon. Projekt skupia się na tworzeniu nowych rozwiązań i koncepcji produktów, które pomogą sprawić, że spożycie owoców i warzyw stanie się bardziej zrównoważone. Realizacja projektu odbywa się przy udziale kilku dużych firm z sektora owoców i warzyw, które zapewniają wsparcie uczestnikom wyzwania. A gospodarzem jest Uniwersytet Warszawski.
-
20.11.2020
Polska nadgania, a rynek robotów współpracujących przyspiesza, mimo globalnego spadku sprzedaży robotów
Raport opublikowany przez Międzynarodową Federacja Robotyki za rok 2019 przynosi pozytywne informacje o polskim rynku, który oparł się globalnemu trendowi spadkowemu.
-
19.11.2020
Produkcja mięsa: Rozwiązania Ishida, które ułatwiły ekspansję na chińskim rynku
Ishida Europe zaprojektowała i zainstalowała niestandardową serię linii pakujących dla nowej fabryki wyspecjalizowanego producenta mięsa w Chinach.
-
18.11.2020
Nowe perspektywy robotyzacji dzięki robotom współpracującym
Polskie zakłady mają szansę na przeskoczenie pewnych etapów rozwoju robotyzacji, a sposobem na dogonienie uciekającej nam czołówki mogą być coboty - roboty współpracujące.
Nasi partnerzy