Strefa Managera
-
18.06.2021
Codex Alimentarius docenił FoodFakty Safety Week
7 czerwca obchodziliśmy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności ustanowiony przez FAO/WHO. W ramach obchodów tego dnia, z inicjatywy FoodFakty odbył się FoodFakty Safety Week. Codex Alimentarius po raz kolejny dostrzegł i docenił nasze zaangażowanie w upowszechnianie Kultury Bezpieczeństwa Żywności wśród profesjonalistów z branży spożywczej w Polsce.
-
17.06.2021
RASFF: Definicje i klasyfikacja
Przedstawiamy definicje i klasyfikację wraz ze szczegółowymi opisami, które stosowane są w systemie RASFF.
-
15.06.2021
e-Forum FoodFakty Bezpieczne i ekologiczne opakowania do żywności - Nagrania referatów
Nagrania referatów z e-Forum FoodFakty Bezpieczne i ekologiczne opakowania do żywności z dnia 27.04.2021 r.
-
11.06.2021
Strefa Managera: Wyłączność danych naukowych dotyczących nowej żywności /cz. II/
Żywność jest dobrem o fundamentalnym znaczeniu społecznym i ekonomicznym. Wiele aspektów dotyczących żywności jest ponadto przedmiotem uregulowań prawa własności intelektualnej. Innowacyjne rozwiązania z obszaru produkcji żywności mogą być chronione patentami, podlegać wyłączności danych naukowych bądź stanowić tajemnicę przedsiębiorstwa i być chronione jako know-how.
-
07.06.2021
POLAGRA 2021
POLAGRA to wydarzenie o najdłuższej tradycji biznesowej w Polsce, jedno z kluczowych wydarzeń branży spożywczej i HoReCa. Tegoroczna edycja wydarzenia zaplanowana została na dni 4-6 października.
-
01.06.2021
Strefa Managera: Status prawny owadów jako żywności
Unia Europejska coraz bardziej otwiera swój rynek spożywczy dla owadów. Ponieważ owady nie są typowym elementem diety Europejczyków, ich wprowadzanie na rynek musi być procedowane w ramach regulacji dla tzw. „nowej żywności” (novel food) określonej w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283.
-
25.05.2021
Strefa Managera: Ochrona patentowa żywności /cz. I/
Żywność jest dobrem o fundamentalnym znaczeniu społeczny i ekonomicznym. Z tego powodu jest ona przedmiotem szczegółowych regulacji administracyjnoprawnych dotyczących głównie jej jakości i bezpieczeństwa. Wiele aspektów dotyczących żywności jest ponadto przedmiotem uregulowań prawa własności intelektualnej.
-
14.05.2021
Strefa Managera: Projekt nowej ustawy o przewadze kontraktowej
Postępy prac legislacyjnych dotyczących nowej ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi.
-
12.05.2021
Podcast: Systemy certyfikacji żywności - rolnictwo ekologiczne oraz produkty regionalne i tradycyjne
Nowość w Strefie Managera! Podcast dotyczący systemów certyfikacji żywności dostępny dla użytkowników Strefy. Nagranie stanowi wersję audio niniejszego materiału czytanego przez autorkę.
-
10.05.2021
e-Forum FoodFakty Listeria w żywności - Nagrania referatów
Nagrania referatów z e-Forum FoodFakty Listeria w żywności z dnia 11.03.2021 r.
-
07.05.2021
Strefa Managera: Zmiany w oznaczaniu i etykietowaniu napojów spirytusowych
Już 25 maja 2021 r. podmioty działające na rynku napojów wysokoprocentowych czekają duże zmiany. W tym dniu bowiem zacznie być stosowane rozporządzenie 2019/787 w sprawie definicji, opisu, prezentacji i etykietowania napojów spirytusowych w prezentacji i etykietowaniu innych środków spożywczych, ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych, wykorzystania alkoholu etylowego i destylatów pochodzenia rolniczego w napojach alkoholowych.
-
05.05.2021
e-Forum FoodFakty Sensoryczna jakość żywności - Nagrania referatów
Nagrania referatów z e-Forum FoodFakty Sensoryczna jakość żywności z dnia 15.04.2021 r.
-
30.04.2021
Strefa Managera: Systemy certyfikacji żywności - rolnictwo ekologiczne oraz produkty regionalne i tradycyjne
W Unii Europejskiej funkcjonuje wiele systemów weryfikacji żywności. Ich celem jest zagwarantowanie wyższego standardu produktów, które zostały określone odpowiednimi normami, specyficznymi dla danego systemu certyfikacji. Do najpopularniejszych z nich należą produkty rolnictwa ekologicznego oraz produkty regionalne i tradycyjne.
-
20.04.2021
Nadchodzące zmiany w przepisach dotyczących znakowania. Jak i kiedy przygotować firmę?
Webinarium organizowane w ramach cyklu szkoleń związanych z pierwszym eForum prawnym. Ekspert: Izabela Tańska - IGI Food Consulting.
-
16.04.2021
Strefa Managera: Wymogi prawne dla biodegradowalnych opakowań
Opakowania biodegradowalne, czyli ulegające rozkładowi ze złożonych związków organicznych na proste nieorganiczne, są coraz częściej stosowane w sektorze spożywczym. Co więcej trend ich wykorzystywania doskonale wpisuje się w nową unijną strategię Zielonego Ładu i dążenia do ograniczania powstawania odpadów opakowaniowych, które zalegają w środowisku po użyciu opakowań.
-
14.04.2021
Suplementy diety i kosmetyki z surowcami konopnymi, w tym CBD
Webinarium organizowane w ramach cyklu szkoleń związanych z pierwszym eForum prawnym. Ekspert: Magdalena Wawrzyniak - kancelaria prawna Food & PharmaLegal.
-
13.04.2021
Wprowadzenie do obrotu nowej żywności
Webinarium organizowane w ramach cyklu szkoleń związanych z pierwszym eForum prawnym. Ekspert: Ewa Kuczyńska - kancelaria prawna GFP Legal
-
07.04.2021
Strefa Managera: Rola uchwał poszczególnych organów urzędowej kontroli w produkcji żywności
Czy wytyczne i instrukcje Głównego Lekarza Weterynarii albo uchwały Zespołu ds. Suplementów Diety, a także inne dokumenty pomocnicze organów eksperckich, mają moc wiążącą? Jeśli tak, to w jakim zakresie? Czy organy nadzorujące rynek produktów spożywczych mogą opierać swoje rozstrzygnięcia na takich dokumentach?
-
25.03.2021
e-Forum Prawa Żywnościowego FoodFakty Q1 - Nagrania referatów
Nagrania referatów z pierwszego e-Forum Prawa Żywnościowego - Zmiany i perspektywy – Q1 2021
-
12.03.2021
Strefa Managera: Deklaracja „Bez dodatków konserwantów”
Rozwijający się coraz bardziej trend związany ze zdrową, jak najmniej przetworzoną żywnością nakłada na producentów pewną presję w tworzeniu udoskonaleń swoich receptur. Konsumenci bowiem coraz częściej sięgają po produkty „naturalne”, takie które nie zawierają w swoim składzie dodatków do żywności.
-
04.03.2021
Strefa Managera: Świadectwo wolnej sprzedaży suplementu diety
Branża suplementów diety to stabilnie rozwijający się rynek. Co istotne, nie tylko wewnątrzwspólnotowa dostawa w Unii Europejskiej, ale także eksport produktów do krajów trzecich staje się coraz ważniejszym elementem portfolio sprzedażowego polskich producentów. W wielu krajach pozaeuropejskich, w celu nawiązania relacji biznesowej, wymagane jest przedstawienie tzw. „świadectwa wolnej sprzedaży” (ang. Free Sale Certificate - FSC).
Nasi partnerzy