Alergeny
-
05.05.2021
Sezam kolejnym głównym alergenem pokarmowym w USA
23 kwietnia Prezydent Joe Biden podpisał ustawę o bezpieczeństwie alergii pokarmowych, leczeniu, edukacji i badaniach z 2021 r. (Ustawa Food Allergy Safety Treatment Education and Research (FASTER) Act), która rozszerza listę głównych alergenów pokarmowych o sezam.
-
24.04.2021
Ostrzeżenie GIS - wycofanie 3 partii produktu pn. POSYPKA DEKORACYJNA CZEKOLADOWE SERCA BEZGLUTENOWA BIO 35 g - BIOVEGAN ze względu na obecność glutenu
GIS został poinformowany o prowadzonym przez firmę Bio Planet S.A. wycofaniu 3 partii produktu pn. POSYPKA DEKORACYJNA CZEKOLADOWE SERCA BEZGLUTENOWA BIO 35 g - BIO VEGAN ze względu na obecność glutenu.
-
11.12.2020
Sezam na cenzurowanym – czy ryzykujemy, że w naszym pożywieniu znajdzie się czynnik rakotwórczy?
We wrześniu za pośrednictwem RASFF zgłoszono bardzo wysokie poziomy tlenku etylenu w niektórych partiach nasion sezamu pochodzących lub wysłanych z Indii i wprowadzonych na rynki krajów UE. Wyniki te przekraczają ponad 1000 razy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (NDP) wynoszący 0,05 mg/kg dla tlenku etylenu określony w rozporządzeniu.
-
07.12.2020
Alergeny – regulacje prawne oraz obowiązek informowania
Ze względu na ryzyko wystąpienia reakcji na dostarczaną żywność, poszczególne osoby muszą mieć możliwość weryfikacji oraz eliminacji substancji, które mogą wywołać niepożądane reakcje czy zagrażać ich zdrowiu, a nawet życiu. Konieczne było więc uregulowanie kwestii informowania o obecności substancji najczęściej uznawanych za alergeny oraz dla których działanie takie udowodnione jest naukowo. Celem podawania informacji w omawianym zakresie jest umożliwienie konsumentom dokonywania świadomych i bezpiecznych dla nich wyborów.
-
30.11.2020
Alergeny – jak nad nimi zapanować w praktyce?
Oznaczenia alergenów warto uwzględnić w procesie recepturowania. Xprinti Kalkulator to kompleksowy program do zarządzania recepturami, który umożliwia m.in. obliczanie wartości odżywczych, analizę kosztów oraz tworzenie specyfikacji uwzględniających oznaczenia alergenów. Współpracując z programem etykietującym Xprinti ETYKIETY zapewnia 100% gwarancję prawidłowego oznaczenia alergenów w wykazie składników na etykietach produktu.
-
25.11.2020
Znajomość zagadnień alergii pokarmowej wśród pracowników restauracji a bezpieczeństwo konsumenta
Temat alergenów jest bardzo złożony, ale i niezmiernie ważny. Nieprawidłowe oznakowanie lub błędna deklaracja o alergenach mogą mieć poważne skutki, przede wszystkim dla zdrowia konsumenta, ale również dla producentów. Zapewnienie konsumentom żywności całkowicie bezpiecznej (w rozumieniu: wolnej od alergenów) nie jest w tej chwili możliwe. Niezbędne są dalsze badania i analiza skali problemu przez wielu specjalistów z różnych środowisk – żywieniowców, lekarzy, restauratorów – celem zapewnienia bezpieczeństwa konsumentom.
-
28.09.2020
Edukacyjna przerwa na kawę z 3M – Seria Bezpłatnych webinariów na żywo
Zapraszamy na serię 5-ciu BEZPŁATNYCH webinariów z zakresu Monitoringu Środowiska Produkcyjnego. W każdy czwartek października o godz. 12:30 za pośrednictwem platformy GoToWebinar odbędą się 30-40 min. sesje na żywo, które poprowadzi dr Sebastian Antoń - Lider ds. Naukowych i Szkoleń 3M.
-
31.07.2020
Innowacyjne podejście do poprawy właściwości pieczywa bezglutenowego
W najnowszych badaniach przeanalizowano najnowsze osiągnięcia w zakresie poprawy jakości pieczywa bezglutenowego, skupiając się nie na składnikach, a na procesach technologicznych, które modyfikują właściwości ciasta, np. jego konsystencję.
-
25.02.2020
Orzechy włoskie mogą spowolnić postępowanie chorób neurodegeneracyjnych u osób starszych
Według badań przeprowadzonych przez naukowców z Kalifornii i z Hiszpanii, jedzenie orzechów włoskich może przyczynić się do spowolnienia spadku zdolności poznawczych u osób starszych.
-
25.02.2020
10 zasad które musisz znać podczas zarządzania alergenami żywności
Zidentyfikować, zmierzyć, zminimalizować, kontrolować, wyeliminować: zarządzanie alergenami nie jest łatwe, ale trzeba to zrobić, a wszystko bez przerywania produkcji. Martin Candia z Romer Labs podsumowuje 10 istotnych aspektów zarządzania alergenami pokarmowymi, bez których nie można się obejść.
-
25.11.2019
Ostrzeżenie GIS - Wycofanie rurek waflowych
Główny Inspektor Sanitarny informuje, że firma TJX UK podjęła decyzję o dobrowolnym wycofaniu ze sprzedaży rurek waflowych o smakach kakaowym, orzechowym i waniliowym marki LITALY, 400 g.
-
27.09.2019
Alergen w orzeszkach ziemnych
W dniu 27.09.2019 zgłoszono obecność alergenu w orzeszkach ziemnych. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
19.09.2019
Alergen w napoju gazowanym z Korei Południowej
W dniu 17.09.2019 zgłoszono niedeklarowany składnik mleka w napoju gazowanym. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
30.08.2019
Nowa metoda wykrywania glutenu z żyta
Naukowcy z australijskiej agencji naukowej CSIRO odkryli sposób na wykrycie glutenu w życie, kończąc tym samym analizę czterech głównych zbóż zawierających gluten: pszenicy, jęczmienia, owsa i żyta.
-
19.08.2019
Niedeklarowany alergen w produkcie dekoracyjnym Dr. Oetker
W dniu 14.08.2019 zgłoszono obecność niezadeklarowanego składnika mleka w wyrobie dekoracyjnym. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
05.08.2019
Alergeny w kiełbaskach
W dniu 02.08.2019 zgłoszono obecność alergenu w kiełbaskach. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
02.05.2019
Profilaktyka żywieniowa alergii u niemowląt – nowe zalecenia
Zalecenia dotyczące prewencji alergii poprzez wczesną interwencję dietetyczną u niemowląt stale ewoluują. Zaktualizowany raport Amerykańskiej Akademii Pediatrii (AAP) zawiera najnowsze rekomendacje oparte na wytycznych organizacji eksperckich, przeglądach systematycznych badań, meta-analizach i publikacjach naukowych, które pojawiły się od roku 2008, w którym to zaprezentowano ostatni raport AAP.
-
14.02.2019
Niezwykle czuła metoda wykrywania nerkowców w produktach przetworzonych
Alergia na orzechy jest jedną z najczęściej spotykanych alergii pokarmowych, której objawy mogą wystąpić już w kilka sekund po spożyciu nietolerowanej żywności. Grupa naukowców z Hiszpanii opracowała metodę, która pozwala na wykrywanie pozostałości orzechów nerkowca już w stężeniach tak niskich jak 10 mg/kg...
-
20.11.2018
Alergie pokarmowe i produkty Free From - targi BeFree Expo 2018
Szeregi alergików rosną z roku na rok. Obok predyspozycji genetycznych, decydują o tym m.in. zmiany klimatu i narastające zanieczyszczenie powietrza, także w rejonach upraw lub hodowli. W rezultacie obserwujemy pogarszającą się jakość żywności, zwłaszcza produktów wysoko przetworzonych...
-
29.08.2018
Nowy biosensor wykrywający alergeny z jaj
Reakcje alergiczne na jaja u uczulonych osób, zwłaszcza wśród dzieci, często występują zupełnie przypadkowo z powodu zanieczyszczenia krzyżowego żywności lub błędnej interpretacji informacji na etykiecie. Wykrywanie śladowych ilości jaj będzie teraz możliwe...
-
17.07.2018
Najważniejsze alergeny pokarmowe – co warto o nich wiedzieć?
Alergia pokarmowa to nieprawidłowa reakcja organizmu, powodująca występowanie różnych objawów klinicznych. Do najczęściej występujących zalicza się zaburzenia:żołądkowo-jelitowe (kolki, przewlekłe biegunki, zaparcia), skórne (pokrzywki, liszaje)...
Nasi partnerzy