Alergeny
-
25.02.2020
Orzechy włoskie mogą spowolnić postępowanie chorób neurodegeneracyjnych u osób starszych
Według badań przeprowadzonych przez naukowców z Kalifornii i z Hiszpanii, jedzenie orzechów włoskich może przyczynić się do spowolnienia spadku zdolności poznawczych u osób starszych.
-
25.02.2020
10 zasad które musisz znać podczas zarządzania alergenami żywności
Zidentyfikować, zmierzyć, zminimalizować, kontrolować, wyeliminować: zarządzanie alergenami nie jest łatwe, ale trzeba to zrobić, a wszystko bez przerywania produkcji. Martin Candia z Romer Labs podsumowuje 10 istotnych aspektów zarządzania alergenami pokarmowymi, bez których nie można się obejść.
-
25.11.2019
Ostrzeżenie GIS - Wycofanie rurek waflowych
Główny Inspektor Sanitarny informuje, że firma TJX UK podjęła decyzję o dobrowolnym wycofaniu ze sprzedaży rurek waflowych o smakach kakaowym, orzechowym i waniliowym marki LITALY, 400 g.
-
27.09.2019
Alergen w orzeszkach ziemnych
W dniu 27.09.2019 zgłoszono obecność alergenu w orzeszkach ziemnych. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
19.09.2019
Alergen w napoju gazowanym z Korei Południowej
W dniu 17.09.2019 zgłoszono niedeklarowany składnik mleka w napoju gazowanym. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
30.08.2019
Nowa metoda wykrywania glutenu z żyta
Naukowcy z australijskiej agencji naukowej CSIRO odkryli sposób na wykrycie glutenu w życie, kończąc tym samym analizę czterech głównych zbóż zawierających gluten: pszenicy, jęczmienia, owsa i żyta.
-
19.08.2019
Niedeklarowany alergen w produkcie dekoracyjnym Dr. Oetker
W dniu 14.08.2019 zgłoszono obecność niezadeklarowanego składnika mleka w wyrobie dekoracyjnym. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
05.08.2019
Alergeny w kiełbaskach
W dniu 02.08.2019 zgłoszono obecność alergenu w kiełbaskach. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
02.05.2019
Profilaktyka żywieniowa alergii u niemowląt – nowe zalecenia
Zalecenia dotyczące prewencji alergii poprzez wczesną interwencję dietetyczną u niemowląt stale ewoluują. Zaktualizowany raport Amerykańskiej Akademii Pediatrii (AAP) zawiera najnowsze rekomendacje oparte na wytycznych organizacji eksperckich, przeglądach systematycznych badań, meta-analizach i publikacjach naukowych, które pojawiły się od roku 2008, w którym to zaprezentowano ostatni raport AAP.
-
14.02.2019
Niezwykle czuła metoda wykrywania nerkowców w produktach przetworzonych
Alergia na orzechy jest jedną z najczęściej spotykanych alergii pokarmowych, której objawy mogą wystąpić już w kilka sekund po spożyciu nietolerowanej żywności. Grupa naukowców z Hiszpanii opracowała metodę, która pozwala na wykrywanie pozostałości orzechów nerkowca już w stężeniach tak niskich jak 10 mg/kg...
-
20.11.2018
Alergie pokarmowe i produkty Free From - targi BeFree Expo 2018
Szeregi alergików rosną z roku na rok. Obok predyspozycji genetycznych, decydują o tym m.in. zmiany klimatu i narastające zanieczyszczenie powietrza, także w rejonach upraw lub hodowli. W rezultacie obserwujemy pogarszającą się jakość żywności, zwłaszcza produktów wysoko przetworzonych...
-
29.08.2018
Nowy biosensor wykrywający alergeny z jaj
Reakcje alergiczne na jaja u uczulonych osób, zwłaszcza wśród dzieci, często występują zupełnie przypadkowo z powodu zanieczyszczenia krzyżowego żywności lub błędnej interpretacji informacji na etykiecie. Wykrywanie śladowych ilości jaj będzie teraz możliwe...
-
17.07.2018
Najważniejsze alergeny pokarmowe – co warto o nich wiedzieć?
Alergia pokarmowa to nieprawidłowa reakcja organizmu, powodująca występowanie różnych objawów klinicznych. Do najczęściej występujących zalicza się zaburzenia:żołądkowo-jelitowe (kolki, przewlekłe biegunki, zaparcia), skórne (pokrzywki, liszaje)...
-
22.05.2018
Alergia na orzeszki ziemne – nowy test diagnostyczny
Naukowcy z Wielkiej Brytanii opracowali nowy test służący diagnozowaniu alergii na orzeszki ziemne. Metoda ma 98% specyficzność i, w przeciwieństwie do innych dostępnych obecnie narzędzi laboratoryjnych, nie stwarza ryzyka...
-
05.03.2018
Zarządzanie alergenami - Narzędzia i wskazówki dotyczące 7 najczęstszych problemów związanych z bezpieczeństwem żywności
Prawdziwa i praktyczna wiedza na temat zarządzania alergenami bardzo często jest pierwszym obszarem, który stanowi słabą stroną specjalistów ds. Kontroli Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Spowodowane jest to istniejącymi różnicami...
-
07.02.2018
Alergeny w żywności - zarządzanie alergenami
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. wyróżnia się 14 substancji alergennych, które objęte są obowiązkiem znakowania – gluten, mleko, soja, musztarda, seler, orzeszki...
-
19.01.2018
Wino, które nie powoduje bólu głowy
Dzięki wykorzystaniu bakterii mlekowych pochodzących z winorośli z winnicy Pago de Carraovejas w Hiszpanii, zespół naukowców z Politechniki w Madrycie i Uniwersytetu w Walencji uzyskał czerwone wino pozbawione histaminy...
-
07.08.2017
Nowe wytyczne Komisji Europejskiej w sprawie znakowania alergenami
Komisja Europejska opublikowała z dniem 13 lipca 2017 r. zawiadomienie (nr C(2017) 4864 final), dotyczące przekazywania informacji o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji, wymienionych w załączniku II do...
-
20.02.2017
„Może zawierać śladowe ilości” – dlaczego NIE MOŻNA tak napisać?
Kwestia deklarowania obecności alergenów w produkcie została w sposób klarowny uregulowana w horyzontalnym rozporządzeniu unijnym dotyczącym etykietowania środków spożywczych (Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011).
-
17.12.2016
Alergeny w żywności i przestrzeni produkcyjnej
Alergeny to czynniki białkowe obecne w żywności, które mogą uruchomić reakcję immunologiczną u niektórych ludzi. Większość z tych reakcji jest łagodna i nie wymaga leczenia, jednak w niektórych przypadkach...
Nasi partnerzy